Den bästa…tycker jag. Endast Karl Johan på den bilden. Kolla på foten under hatten precis…då ser du det vita ådernätet på det nougatfärgade underlaget…då vet du att det är K-J. Allt kan användas utom rören på undersidan, dessa kan du pilla bort med fingertopparna försiktigt så lossnar de i sjok som du slänger och lämnar ett slätt gult underlag. Ta bort rören på alla utom den uppe till höger kanske. Rören tas bort när de har fått en gröngul ton som på de flesta av dina svampar…hade de varit vita så behöver du inte ta bort dem.
Ja vill du veta om det är en stensopp eller K-J så gör du det enklast genom att pilla bort lite av hatthuden. Går det lite i lilarosa precis under huden så är det K-J. Är det vitt så är det stensopp av ngt slag. Skär du itu hatten så ser området närmast hatthuden lite “skuggaktigt” ut, det syns även på torkade svampar så du vet, kan vara bra när man vill vara säker på att det är K-J man köper i torkat tillstånd. Det du har där är nog K-J dock.
Nej. Karljohan ÄR stensopp. Det officiella namnet är stensopp (Boletus edulis). Karljohanssvamp är smeknamnet.
Det finns finluden stensopp (=lövskogskarljohan, B. reticulatus), rödbrun stensopp (B. pinicola), purpurstensopp B. separans) och svartbrun stensopp (B. aereus, ej i Sverige).
Rören får mig att tro att det är sammetssopp. Brukar inte vara så brun hatt men efter att ha kollat här på hemsidan så står där att det ibland finns sådana med mörkare brun färg.
Oavsätt så går den att äta, inte bitter. Kasta foten.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.