Hej.
När man torkar svamp, går det bra att torka med vanlig fläkt i rumstemperatur? Jag har hittat några karljohan och en del sandsopp som jag skivat i skivor på under en halv centimeter, och lagt de på bakplåtspapper invid en bordsfläkt.
Är denna torkningsmetod för långsam för denna typ av svamp så att bakterier frodas, eller duger den?
Just nu har allting stått i cirka 12 timmar, det är ganska torrt men bitarna är inte så torra att de spricker när man böjer dem.
Funkar alldeles utmärkt,själv brukar jag avsluta några minuter i öppen ugn på 50 grader eller varför inte framför kaminen eller som idag i solen. Kan bli lite sega framförallt om det är lite kallfuktiga nätter . Desto smalare bitar ju sprödare blir bitarna…Mina erfarenheter iallafall….Lycka till
Risken är väl att de insektsägg som finns i rörlagret hinner kläckas och producera larver, som… ja, du vet. :-)
Det hände för mig härom året när jag torkade K-J i på papper med ett el-element fläktande på dem. Hittade flera larver som krälade omkring innan de var färdiga.
Kanske ingen katastrof, för larverna torkar väl också sedan, och dör, men känslan att äta döda fluglarver är väl.. tja… inte så aptitretande.
Kan också tänka mig att fuktkvoten som blir kvar i svampen är för hög för lång hållbarhet. Vid den här tiden på året kan relativa luftfuktigheten inne ligga på 80-90%, och svampen lär ju därför ha en del fukt kvar. Risk för mögel eller annan biologisk aktivitet i konservburken. Av samma skäl bör man nog ta svampen ganska raskt från tork ner i burk, så de inte suger upp fukt från luften, som man sedan stänger in.
Detta bygger inte på erfarenhet (utom larverna), utan på allmänna bedömningar från min sida.
Äta fluglarverna eller äggen blir väl lite samma sak,äggen finns ju kvar även om du använder tork..När du torkar karl-J eller svamp i allmänhet använd bara bra svamp dvs utan angrepp sen är det upp till var och en var gränsen går.Torka högkvalitativ svamp och bygg upp ett förråd när det är bra år utan parasiter och dyl.På det sättet har man råd att rata lite äldre och angripna exemplar.Girighet i skogen brukar sällan löna sig,tror jag.Med svamp av hög kvalite menar jag relativt torr och helst utan synliga angrepp, har en snigel eller dyl mumsat lite går det att skära bort just den delen men när innanmätet har en massa gruvgångar anser jag att den svampen redan är förbrukad och inte lämplig för torkning..I år har inte ens en tjugondel av K-J gått att använda, inte ens delar av dem, men trots detta har det räckt till att torka ett årsbehov och lite till och säsongen har lite kvar,hoppas jag.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.