0 2076 visningar

11 svar

Salta svamp?

Rolf GT Olsson

30 aug 2006 kl. 14:19

var i Nyköpingstrakten i helgen och hittade en massa fin blandsvamp-kremlor, skivlingar, soppar, en masse! har som vanligt fryst in min svamp direkt -naturell- efter rensning/fördelning-alltså ej tvagning eller förvällning! När jag kommer hem till Halmstad har min frys pajjat och jag får tillfälligt frysa in hos en granne. JAG KÄNNER ATT JAG KANSKE KAN GÖRA PÅ GAMMALT MANÉR?-SALTA IN ALL SVAMP!?  Vad säger någon som vet bättre? Är tacksam för tips/ recept på insaltning (ca 12-15 kilo totalt.)

MVH!
RGTO
Mail: rolfgt@spray.se

0

Birgitta D

30 aug 2006 kl. 19:05

Konservera den recept finns på forumet.

0

Svampnörden

31 aug 2006 kl. 08:56

Att salta svamp!
Mycket intrssant det vill jag höra mer om. Gjorde man så förr i tiden eller är det ngt du kom att tänka på själv Rolf?
Borde inte effekten bli som att torka den på något konstigt sätt eftersom saltet borde dra ut vattnet i svampen?

0

Kurt

31 aug 2006 kl. 09:06

Det bildas en saltlag när man saltar den förvällda svampen. Det är ett vanligt sätt att förvara framförallt riskor.

0

Tommy K

31 aug 2006 kl. 09:24

Att salta svamp (ex riskor) är mycket enkelt. Förkoka svampen först, varva den sedan med grovsalt i en glasburk. Då bildas en saltlag och svampen håller mycket länge. När man ska laga till den vattnar man först ur svampen, precis som man gör med salt sill, om nu någon minns hur man gjorde detta…

0

Irene A

31 aug 2006 kl. 10:49

Jag har svårt att tänka mig att insaltning lämpar sig för soppar och knappast kremlor heller - och vilka “skivlingar” handlar det om!!?

0

Nina

31 aug 2006 kl. 11:48

Jag vet att i Finland saltar man ofta Skägg- och Pepparriska.

0

Svampälskaren

20 okt 2022 kl. 20:49

Hej, undrar om någon här kan ge lite klarhet i frågan angående hur man tillagar svamp som är inlagd i mycket salt lag. Var i Helsingfors för en tid sedan och köpte då en bunke med svamp i som jag trodde var vanligt vatten. Språkförbistring gjorde att jag inte fick klart för mig att vattnet var mycket salt och nu undrar jag hur man gör för att få till svampen så att den går att äta. På förpackningen står “Tegelsopp”. Försökte steka som vanligt för att få ut vattnet och tillsatte sedan smör och sedan grädde. Det hela var bara att slänga tyvärr. Hur saltar man ur? Förstår att detta är nödvändigt. Tacksam för svar.

0

HLilja

21 okt 2022 kl. 07:37

När det gäller sk ”finska riskor” behöver man blötlägga dem i ordentligt med kallt vatten, upp till 8 timmar för att de ska bli ätbara.

0

HLilja

21 okt 2022 kl. 07:37

När det gäller sk ”finska riskor” behöver man blötlägga dem i ordentligt med kallt vatten, upp till 8 timmar för att de ska bli ätbara.

0

HLilja

21 okt 2022 kl. 10:16

Alltså saltade finska riskor. Tänker att det borde funka på samma sätt med annan saltad svamp också. Vore intressant att få höra om resultatet med tegelsoppen.

0

Jan A Uppsala

21 okt 2022 kl. 10:41

Googla på “insaltad eller inlagd svamp finska riskor” så hittar du massor av recept!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone