Det jag indirekt försökte säga i mitt inlägg ovan är att med reservation för min inkompetens så tycker jag att svampen mer ser ut som en kremla än en riska.
http://svampguiden.com/art/visa/Russula_paludosa
Givetvis,när jag läser vidare,så finns ju det en ursling som ser nästan likadan ut,giftkremlan.Hemskt namn.Är dom jättelika eller är det typ som trattisar & gul trumpetsvamp?
Jag plockar ju inget som jag inte är tvärsäker på,förutom i studiesyfte.
Något förslag på svamp som inte går att förväxla?
Något förslag på svamp som inte går att förväxla?
Allt går väl att förväxla, bara man (inte) anstränger sig, men…
Strävsoppar, exempelvis:
http://svampguiden.com/art/visa/Leccinum_rufum
http://svampguiden.com/art/visa/Leccinum_versipelle
Det kan vara svårt att veta exakt vilken strävsopp man hittat, men alla är ätliga. Jag rekommenderar att man håller sig till små och fräscha exemplar eftersom soppar annars kan bli rätt sunkig mat.
Och så finns det ju andra trygga arter som exempelvis blomkålssvamp:
http://svampguiden.com/art/visa/Sparassis_crispa
Jag har aldrig hört om någon som har pillat bort skivorna. Däremot förekommer det att man tar bort porerna på vissa soppar.
Tvärt emot kommer nog snart något förståsigpåare och hävdar att smaken sitter i skivorna och att man inte ens får skölja svampen.
Jag brukar dra ner persiennerna innan jag sköljer min svamp, ifall någon känslig person skulle råka passera förbi utanför ;-)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.