0 392 visningar

11 svar

3 x Cortinarius

Karin W

11 sep 2010 kl. 16:35

Tror jag i alla fall.

Serie 1: Ek, ask, rönn och al i närheten. Karakteristisk fot, om den är typisk.

0

Karin W

11 sep 2010 kl. 16:38

Serie 2: Växte i tallskog med inslag av björk och hassel. Intill svampen fanns också en småplantor av ek och rönn.

0

Karin W

11 sep 2010 kl. 16:40

Serie 3: Växte i gles blandskog med tall, gran, björk, en och hassel

0

Irene A

11 sep 2010 kl. 19:05

Den första är i alla fall kornspindling. Cortinarius olidus kallar jag den.

0

Karl S

11 sep 2010 kl. 20:54

Den sista kan vara C. cærulescentium, fast knölen ser lite smal ut för arten.

0

Bild 2

Karl S

11 sep 2010 kl. 20:57

är det inte säkert det är en Cortinarius. Kolla Stropholoma thrausta (ev. röd var. av S.squamosa).

0

Bild 2

Karin

11 sep 2010 kl. 22:19

Tack Irene och Karl för svar.

Cortinarius olidus verkar du rätt säker på Irene, är det så? Jag hittar i alla fall ingenting som säger emot det, även om de bilder som finns på nätet är rätt så varierande.

Tvåan skulle visst kunna vara en Stropholoma, den har sådana cystider. Men det känns konstigt, det finns inga spår av krage och foten är inte fjällig.

Bifogar foto av sporerna från trean. Stórlek ca 9 x 5,5 my.

0

Hebeloma

Hans v E

12 sep 2010 kl. 10:18

är tvåan. Kanske truncatum - rödbrun fränskivling.

0

Karl S

12 sep 2010 kl. 13:42

Bild 1 är helt klart kornspindling som Irene säger, det aktuella PC vetenskapliga namnet är inte helt klart. Enligt Funga N. är C. olidus en sydlig art med långa sporer, som jag väl känner från Mälardalen (ek, hassel).  Jag tror att din art är den med kortare sporer ( 9.5 µm), som Funga N. kallar C. olidoamethysteus, inte ovanlig i granskog, trots att du bara hade ek som mykrorrhiza-träd. Senaste modet bland vissa mykologer är emellertid att kalla den senare C. olidus, så förvirringen är total. Flora Phot. del V som kommer ut i december har visst en del att säga om detta.

Bild 2 är knepig, men det är möjligt att Hans har rätt och att det är Hebeloma theobrominum (= H. truncatum), men i så fall är färgerna alldeles för röda. Jag tycker mig skymta några små rödbruna knattingar i lövmattan, dom har i så fall bättre färg.

Min diagnos Stropholoma thrausta stör mig oxo något. Sporfärgen är inget problem då den ofta är ljusare brun i början, sedan blir mörkbrun, men foten brukar vara betydligt mera vattrad.  Jag har bara ett fynd (från Californien) tyvärr utan bild, men jag har noterat “ingen ring” och vattrad fot. Slutsats: Hans diagnos är trolig.

0

Bild 3

Karl S

12 sep 2010 kl. 13:49

Dina sporer är för små, och framförallt för svagt vårtiga för C. cærulescentium.  Det bör i så fall vara en C. cyanites som torkat ut en del så att köttet blivit nästan vitt. Något annat förslag?

PS. Hittade en bild på Heb. theobrominum.

0

Bild 3

Karin W

12 sep 2010 kl. 17:23

Jag tycker Hebeloma stämmer bra för 2:an. Jag hittade mer av den i en annan skog idag, se bilder. Jag tycker texten i Funga Nordica stämmer bra med Hebeloma theobromnium med den pruinösa hatten. Däremot är den rödare än dina bilder. Hebeloma verkar vara ett svårt släkte och jag klarar inte att bestämma den mha nyckeln.

Min kornspindling har större sporer än 9,5 (10 my). Den växte strax nedanför en klippa i ett smalt område mellan klippan och vatten. Mossorna på klippan (bl.a. guldlockmossa) visar på ett lite högre pH i klippan.

Cortinarius cyanites är ett bra förslag. Foten blir intensivt karminröd när man trycker på den och hatten rodnar svagt vid delning.

0

Bild 3

Karin W

12 sep 2010 kl. 17:30

Mer än 10 my ska det stå om kornspindlingens sporer

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone