Lägger in detta tips under ytterligare en rubrik…hoppas ni inte tycker att jag är alltför tjatig…men tipset tål att upprepas;
För många år sedan fick jag ett tips på en busenkel och effektiv torkanläggning;
Man tager sig en gammal lådhurts från ett gammalt kök, gärna med skärbräda upptill. Ut med lådorna, slå ur bottnarna och ersätt med insektsnät. Den understa, stora lådan, kastar man bort. I med trattisar i alla lådorna, in med en kupévärmare eller annan fläkt nedtill och reglera luftflödet med med skärbraädan längst upp. Fungerar utmärkt!!
Det låter verkligen som en bra ide. Den rymmer ju en hel del också. När vi köpte ny spis sist, Cylinda, så var det med en plåt (med små hål i) för torkning och på vredet finns en speciell tork och upptiningsläge. Man kan alltså fylla plåten med tex svamp och ställa ugnsluckan öppen 1-2 cm. Jättebra!
Jag har kylskåp och frys infällda i väggen med en spalt på 6 cm ovanför. Där blir det 26-30 ‘C och god luftväxling. Året runt har jag en korg med knäckebröd där för att hålla bröden spröda och goda. När jag ska torka svamp lägger jag ut tidningar på plåtar och, ovanpå dessa, rena handdukar och sedan svampen, i skivor på upp till 3-4 mm. Den blir knastertorr på ett par dygn. Nackdelen är att utrymmet inte kan svälja alltför omfångsrika skördar.
För den som är intresserad finns här information om Evermat torkapparat:
http://www.svampkonsulent.nu/evermat/evermat.htm
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.