Var ute med grannfrun och tittade efter svamp och stötte då på en spännande sak, den liknade en trattkantarell, men var jämnbrun, ingen gul fot, och den luktade intensivt och mycket gott av soya/teriyaki. Vad kan det vara?
Att googla på svampars lukter visade sig inte vara så lätt, jag får bara upp en massa recept på asiatiska grytor med svamp i.
Jag kom att tänka på lakritsriska. Den är brun rakt igenom och har lite av formen för en trattkantarell, åtminstone om man inte är så van. Den skulle kunna lukta soja, om man med soja tänker sig den mörka varianten. Åtminstone luktar den en del, och hur ens luktassociationer går är olika.
Även curryriska.
Beskrivningen på lakritsriska stämmer ju onekligen, och modellen även om svampen var brunare än på bilden. Sotvaxskivling stämmer inte alls på utseendet däremot.
Buljongtärning var för övrigt en bättre beskrivning av lukten!
Stor sannorlikhet att det är nån riska iallafall då. Har iallafall aldrig träffat på nån svamp som luktat så gott förut.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.