Kan du möjligen svara på varför jag får så fruktansvärt ont i magen när jag ätit bl a kantarell och trattisar.
Karl-johan gick bra sist men den var i och för sig förvälld och fryst, om det nu kan inverka.
Det här problemet började för ca 3 år sedan (det kan väl kanske bero på klimakteriet, med förändringar i slemhinnor).
Det kanske finns någon mer lättsmält svamp jag får lära mig hitta.
Jag vet inte vad problemet är men har hört att det är flera som har detta problem. Min kusin fick problem med att äta all sorts svamp utom kantareller efter sin andra graviditet.
Hoppas du hittar någon fin svamp som du inte får ont i magen av.
Om du pulv´riserar torkade trattkantareller får du ont då med?
Svamp är mera hårdsmält än mycket annan mat. Finfördelat brukar gå bättre liksom ordentligt tillagat. Kantareller är en svamp många känner av, varför vet jag inte men gissar att det kanske rör sig om smakämnena, de peppriga i kantareller.
Om det skulle vara någon sorts allergi så kommer de ju ofta smygande.Som min doftkänslighet.
Hej!
I “Hälsa & Vetenskap” nr 3 finns ett helt reportage om svamp ur olika synpunkter.(H&V är ett “populärvetenskapligt magasin från Läkartidningen”).
En person från Livsmedlesverket, Åsa Brugård Konde, uttalar sig om svamp och bl.a följande: ´Svamp har en unik ingrediens som heter kitin. Det är en slags cellulosaliknande kolhydrat som bygger upp svampens cellväggar. Kitiniet bryts inte ner av matsmältningsapparaten och vissa personer kan få tillfälliga besvär av att äta svamp”. Det är ju möjligt att det finns mer om detta på Livsmedelsverkets hemsida. Jag har inte kollat det.
Det kanske kan vara förklaringen till dina problem?
Har precis identiskt problem…som jag försöker lösa. Tål all annan mat men får jätteont i magen av kantareller (gula och trattisar) känner mig även febrig och illamående. Fick det första gången för 7 år sedan men tog ett tag innan jag förstod att det var kantarellerna. Har försökt efter uppehåll på ett par år men får samma kraftiga reaktioner. Har ej druckit vin till som jag såg att någon hört kan vara en negativ kombination nedan…hoppas du hittar en lösning…jag letar också för tillfället för jag älskar att plocka och äta svamp. Hälsningar Cecilia
Jo, det inte alls ovanligt att svampsockret trehalos ger problem om man inte har enzymet trehalas.
Här lite basinformation: http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/tillverkning+och+forsaljning/frukt+och+gronsaker/svampar/skadliga+reaktioner+av+svamp/
Hej, i tisdags åt jag svampsås (b a kantareller och lite andra svampar), det vara bara flera skäddar så inte så mycket (var Super gott men också hade mycket fett, smör, olja, grädde). Plus jag hade druckit 2 glass röd vin. Och nästa dag fick jag super konstigt känsla i magsäcken, inte så stor ont men besvärlig hela dagen, och den fortsätter andra dagen idag, lite mindre. Jag åker ofta på toa men har inga diarré, jag kräks inte. men jag är oroligt på den liten smärta, nu sitter den närre på magen. Min fråga är hur länge kan man känna sig lite konstigt efter kombination svamp och alkohol. Och kan det vara så att kantareller var gamla ? (Jag köpte dom på Ica då och jag tror att dom var flera dagar gamla.
Sorry alla ni svampfreaks Men alla dessa inlägg i denna tråd bara bekräftar min absolut bestämdaste uppfattning som jag alltid har haft: Att svamp är INGEN människoföda!!! oavsett art/sort Även jag kan beundra en vacker svamp i skogen, men här går gränsen för mig… Att plocka den i syfte för att senare ha den till mat??..NO WAY!!
Av den anledningen, undersöker/förhör jag mig också väldigt noga, om de rätter jag eventuellt blir bjuden på, så att de absolut INTE innehåller svamp!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.