Har börjat lära oss om nya svampar. Plockade för några dagar sedan vad vi tror (och hoppas är) kantarell, trattkantarell, sotvaxing, taggsvamp, svart trumpetsvamp. Vi la ut allt på tidningspapper för torkning. Lite tog vid dock till en stuvning som jag åt igår kväll och även idag på lunchen. Magen har varit lite konstig - kan det bero på svampen. Sen såg jag när jag kollade idag att vissa delar av svamparna på tidningspappret hade grått mögel runt sig. Tog bort dessa, kan det vara för fuktigt?
Det är definitivt för fuktigt om svamparna möglar. Det får helt enkelt inte ta flera dagar för dem att torka. Det måste vara god ventilation och det får de bäst på ett nät, och helst med en fläkt under, om det inte finns något annat i rummet som får luften att cirkulera. Då fungerar det bra att torka trattkantareller, svart trumpetsvamp och tunnskivade sotvaxingar.
Om du inte har någon ännu effektivare tork, avråder jag från att ens försöka med kantareller och taggsvamp. Bättre att koka och frysa in dem i vilket fall som helst.
Folk dör för att de “tror och hoppas” när det gäller svamp. Tyvärr är svampgifter riktigt farliga, lever och njurar skadas eller slås ut. Överlever man så blir det behandling livet ut.
Lek inte med livet, ät aldrig något du inte helt säkert vet vad det är. Kolla med experter och sen ska alla kriterier stämma, inte bara en del. Ät inga nya svampar i större mängd utan kolla först hur du tål den.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.