0 308 visningar

4 svar

Finska riskor utan avkokning?

Roger Fred

15 sep 2010 kl. 17:51

Jag plockade ett par skäggriskor idag men glömde att man först ska koka dem i 10 min, hälla bort vattnet och sedan dela dem i småbitar. Istället delade jag dem direkt i småbitar. Nu efter några timmar har skarpheten avtagit drastiskt. Är det ett ämne som avdunstar utan avkokning? Måste man koka av dem ändå? Jag kanske vill ha en viss skarphet. Många tycker ju att nästan all smak försvinner efter avkokningen. Kan det vara så att man har lite olika tycke och smak? Finländare är väl inte precis kända för att gilla stark mat. En Thailändare eller Indier kanske skulle vilja ha de skarpa riskorna som de är. Eller är de farliga/onyttiga utan avkokning? Vad tror svampexperterna?

0

Ulla H

15 sep 2010 kl. 19:17

Intressant fråga, men stark kryddning och skarp svamp kanske inte är riktigt samma smakämnen. Du får bjuda på något internationellt forum och återkomma

0

Peter, Linköping

15 sep 2010 kl. 19:46

Jag kokar ur mina bara fem minuter, gillar att ha lite bett i dem. Skulle inte äta dem utan att koka av, det är inte samma sak som t.ex. chilihetta.

0

Boman

15 sep 2010 kl. 20:22

Det finns inget gift i dem, utan man kokar av dem för att mildra den skarpa smaken. Man kan få samma effekt om man lakar ur dem i kallt vatten som man byter ut ofta. Ett dygn hade mormor dem i vatten, sen saltade hon dem. Jag kokar mina tills de sjunker, uppåt tio minuter brukar det ta.
Gillar du dem utan avkokning så är det ju en fråga om tycke och smak, men jag känner då ingen som äter dem utan avkokning/urlakning.
Har du ett par svampar spelar det nog ingen större roll. Jag har bortåt tio kilo nu att ta hand om, plockade idag. Bra svamp som bas i all möjlig veggismat.

0

Roger Fred

15 sep 2010 kl. 22:27

Tack Ulla H, Peter i Linköping och Boman för era svar. Jag tror att jag kör lite på Bomans linje och kokar dem lite kortare. Doften just nu är fantastisk, ungefär som jag minns tallblodriskan som jag hittade något kilo av för några år sedan.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone