Jag plockade ett par skäggriskor idag men glömde att man först ska koka dem i 10 min, hälla bort vattnet och sedan dela dem i småbitar. Istället delade jag dem direkt i småbitar. Nu efter några timmar har skarpheten avtagit drastiskt. Är det ett ämne som avdunstar utan avkokning? Måste man koka av dem ändå? Jag kanske vill ha en viss skarphet. Många tycker ju att nästan all smak försvinner efter avkokningen. Kan det vara så att man har lite olika tycke och smak? Finländare är väl inte precis kända för att gilla stark mat. En Thailändare eller Indier kanske skulle vilja ha de skarpa riskorna som de är. Eller är de farliga/onyttiga utan avkokning? Vad tror svampexperterna?
Det finns inget gift i dem, utan man kokar av dem för att mildra den skarpa smaken. Man kan få samma effekt om man lakar ur dem i kallt vatten som man byter ut ofta. Ett dygn hade mormor dem i vatten, sen saltade hon dem. Jag kokar mina tills de sjunker, uppåt tio minuter brukar det ta.
Gillar du dem utan avkokning så är det ju en fråga om tycke och smak, men jag känner då ingen som äter dem utan avkokning/urlakning.
Har du ett par svampar spelar det nog ingen större roll. Jag har bortåt tio kilo nu att ta hand om, plockade idag. Bra svamp som bas i all möjlig veggismat.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.