0 669 visningar

6 svar

Örsopp

Peter från Skåne

18 sep 2010 kl. 12:32

Tänkte jag måste få slå ytterligare ett slag för Örsoppen som jag snöat in på.

Var ute i dag någon timme och hittade mängder tillsammans med lite sandsopp och rimskivling. Nu när KarlJohan-svamparna börjar ta slut, vi har plockat 45 kg i år, så måste man ju ta vara på lite annat också. Det finns fortfarande en liten, liten möjlighet att trycka in lite torkad svamp i skafferiet.

Jag tar bara vara på små och fina Örsoppar och torkar dem. Tycker de smakar fantastiskt i stuvning eller pastasås.

Skickar även en bild på en stor KarlJohan som jag hittade för en vecka sedan. Trots storleken gick det mesta att använda - inte en mask

0

Emma P

18 sep 2010 kl. 12:46

Kör du både hatt och stam eller bara hattarna?

0

Per

18 sep 2010 kl. 13:15

Intressant,

Hittade en hel del riktigt fina. Enligt tex wiki så anses den inte vara en bra matsvamp. Om man inte har torkapparat, hur tillreder man den då?

mvh Per

0

Peter från Skåne

18 sep 2010 kl. 13:28

Kör dem i torkskåpet. Med fötter och hattar, skurna i tunna skivor.

Har haft problem med KarlJohan, som inte tål värmen, men Örsoppen klarar det bättre. Skall prova att sänka värmen lite dessutom.

0

Emma P

18 sep 2010 kl. 13:55

Jag har en elfaback med 4 korgar med en kupévärmare under, blev helt tort på ca 1.5 dygn då vi körde värmaren ett par ggr under den tiden.

några bra tips för att plocka hem sopparna på lättast sätt (och få minimalt med skräp). Det är ju ett elände bokstavligt talat med de klibbiga tingestarna :)

0

Emma P

18 sep 2010 kl. 13:56

Har du provat förvälla och frysa? Lika bra att äta efter detta (och påföljande stuvning/stekning)?

0

Peter från Skåne

18 sep 2010 kl. 14:05

Jovisst är det ena kläggiga rackare.

Jag vet inget bättre än att avstå från de stora och bara ta små och fina. Det finns ju gott om dem, så man kan vraka lite

Har även provat att hantera dem på vanligt sätt och jag tycker de blir - sådär. Det som är så häftigt är att de blir så bra när de torkats.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone