Hej alla glada svampälskare!
Jag har fått en förfrågan att stå och sälja torkad svamp (då jag är en riktig svamp-lisa…) på en “skogsdag” här i bygden. Men jag har ingen aning om vilka priser som är rimliga att ta.
De svampar jag har torkade som jag kan sälja är:
Kantareller
Trattkantareller
Karljohan
Sandsopp
Blandsopp (brun-, björk-, tegel - mm)
Svart Trumpetsvamp
Rimskivling
Blomkålssvamp
Citronslemskivling
Taggsvamp
Vårtig Röksvamp
Föränderlig Tofsskivling
Diverse kremlor
Snöbollschampinjon
Vilka priser kan jag ta och hur mycket torkad svamp motsvarar färsk?
Vore mycket tacksam om ni kunde hjälpa mig med detta så snart som möjligt.
Okej. Då ska jag försöka prissätta dem nu då...
Vad tror du om vilka som är mest attraktiva då?
På 3:- nivån ligger?
är det kantareller, trumpeter, kalle och blomkålssvamp kanske?
Och på 2:-
Rimskivling, blandsopp (björk, brun och tegel), sandsopp, citronslemis, snöbollschampinjon, taggsvamp, kremlor,
Och på 1:-
Röksvamp, föränderlig tofs,
Låter det vettigt?
Kvaliteten på svampen är fin när det gäller allihop, plockar bara fina exemplar och allt är torkat i svamptork så det blir ordentligt torrt och inte ligger länge.
Beskan är flyktig och försvinner om man inte har för bråttom när man kokar av svampen.
Kan tänka mig att om man torkar på ett sätt som tar flera dagar så kanske de blir oätliga. Kantareller som är lika gula och fina efter tork som före är det inget fel på.
Vår danske vän kanske kan låta andra människor få avgöra själv vad de vill göra med sin svamp.
Jag äter mina torkade kantareller i matlagning och ingen har någonsin klagat på mina kantarellrätter. De får ligga i blöt någon timme och sedan kokar jag av dem och steker till dem och sedan ner i grytan.
Har även gjort grovt pulver av dem och smaksatt med. Det fungerar bra det med.
Okej. Ska flytta upp sandis och rimskivling och ta ner den torkade blomkålssvampen.
Tack så mycket för era tips!!
Vår danske vän! Vad är det som får dej att tycka att du är mindre amatör än oss andra???
Har du någon högskoleutbildning i matlagning med svamp?
Tror inte att dina erfarenheter gör dig mer kunnig än vad mina erfarenheter gör mig kunnig.
I stället för att sitta här och racka ned på människor som har andra erfarenheter än dig så kan du ju testa torkade kantareller en gång till och följa mina och andras rekomendationer. Du kanske blir överraskad!
Om dina torkade kantareller inte blir goda, så använder du kanske fel torkmetod? http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=188162&fnr=1&sok=&Start=&Offset=&ipos=18
Se ditt eget inlägg, nr 18. Kanske dags att skaffa svamptork? Stänger du datorn under tiden torken går så blir det ingen extra CO2åtgång.
Hej!
Här ett alternativt sätt att förvara sina kantareller: http://svampguiden.com/artikel_konservering.asp
Lycka till!
Dansken bryr jag mig inte om… :-)
Röksvamp blir bra att torka. Det ligger ett recept här på forumet på torkad röksvamp (röksvampschips) till omelett bl.a.
Jag torkar blomkålssvampen i svamptork. Skär den i ca 1-2 cm tjocka skivor och torkar som den är. När den ska användas så lägger jag den i blöt i ca ½ timme och sedan friterar jag den eller steker den. Jag tycker den blir helt okej.
Kantareller blir också bra enligt mig och många andra men som sagt så respekterar jag självklart de som tycker annorlunda och alla har rätt att tycka vad de vill.
Men att säga att det ÄR si och så tycker jag inte man kan göra. Däremot kan man säga att JAG TYCKER att det är si och så.
Jag torkar förresten all svamp… utan undantag…
Lisa
bra før att NK sæljer torkade kantareller så ær det ju næppe noen garanti før kvalitet !! i detaljhandeln fumlar man i mørker vad gæller svampar ! i danmark finns det 2 high class varuhus, salling, som ingår i dansk supermarked sammen. hvert år førundrer de mig med att sælge halvruttna kantareller. det ær ganska tragiskt nær allt annat i deras matavdelning ær førsta klass varor. jeg klagede på kantarellerne tidigare i sommar og varuschefen gav mig rætt og sænde 3 flaskor vin…..men alligvæl fortsætter man att prångla ut halvruttna kantareller fra østeuropa. skulle tænka mig att svampkompetensen i svensk detaljhandel ær lika låg. før øvrigt ær det ju bevisat att svampkompetensen æven hær ær ganska så låg bland vissa som førespråkar torkade kantareller….ss
Jag överlåter ordet till Ernst:
http://www.youtube.com/watch?v=xBcJZ3-cJKc
Ja det kan man fråga sig…
När det gäller att torka röksvamp så vill jag bara tillägga att min erfarenhet är att man måste torka den snarast när man kommer hem och absolut i svamptork på nedersta falsen för den ska torkas snabbt annars blir den inte bra!!
Då får man kritvita krispiga små svampchips :-)
inid t ! om du læser mitt inlægg og det jag svarat på så førstår du sækert sammanhanget…NK sæljer oætlig torkad kantarell och salling i danmark, kvalitetsmæssigt motsvarande NK sæljer halvruttna kantareller fra østeuropa. ett litet tips til dig, du skulle ætit mer fisk som barn…..du vet det med iq…....ss
Willys i HBG säljer faktiskt av sina kantareller!!?? Jag stod vid sidan om en man som säkert stoppade minst 1kg. i sin påse och då var jag tvungen att fråga honom vad han skulle med svampen till? Han så frågande på mig och sa - ÄTA så klart! Jösses, jag som inte skulle vilja ta i dem ens. Jag föreslog att han skulle beställa plats på sjukan i förväg men han förstod inte vad jag ville säga honom. Jag har vid ett flertal tillfällen påpekat för frukt & grön föreståndaren att det inte är lämpligt att sälja hälsovådlig ma men han svarar att han inte kan göra något åt saken då allt är toppstyrt!? Undrar om ägarna i Ax:son Johnsons skulle äta skiten från Litauen? Jag är ganska säker på att de inte skulle göra det, fy skäms på er.
PS. Klippet med Ernst var faktiskt lite komiskt håll med om det Per!
JAS, jodå den med erns hugo var fin !!! bruger denselv nær jeg bliver jagted som svensk her i danmark.
tror heller inte att fru axson jonsson æter den ruttna svampen fra østeuropa lika lite som skeppsredare møller æter den ruttna svampen fra salling som inåg i dansk supermarked ligesom føtex , bilka og netto.
http://www.business.dk/detail/maersk-mc-kinney-moeller-inspicerer-selv-foetex
og skeppsredaren har nog mer pengar æn fru axson har…..ss
Jag startade den här tråden och nu får jag nog ta och be er hålla er till ämnet…
Det börjar likna sandlådenivå på en del inlägg.
Den danske svampe: du har sagt din ståndpunkt att du inte tycker om torkade kantareller så nu vet vi det Och det var inte det jag frågad om heller men tack för din upplysning.
Det enda jag frågade efter var om ni vet vilka cirkapriser det brukar vara på torkad svamp då jag inte sålt tidigare.
Men tack för alla er som lagt trevliga inlägg och ni andra kan väl skippa denna tråden istället för att kasta “dåliga svampar” på varandra :-)
SvampLisa: Jag håller med dig, inläggen stack ifrån ämnet rejält och stämningen blev uppeldad minst sagt. Jag hoppas att alla håller sig lite bättre i skinnet, synd annars på ett så trevligt forum. Hoppas du ändå fick lite råd ang priser. Jag har själv ingen aning då jag ger bort den mesta svampen till vänner och bekanta. Hoppas det går bra på “skogsdagen” :-).
Hel alla,
Att torka kantareller går alldeles utmärkt!!
Jag torkar kantareller på löpande band i en riktig svamptork, att sedan ta en halv näve full och stöta i en mortel till finkornigt och göra kantarellsås på, de kallar jag gourmet.
PS jag har aldrig kännt någon besk smak, kanske beror de på som andra säger för dålig process och för lång tork tid.
Jag såg på ICA Supermarket att de sålde torkade kantareller, k-j, trattisar i sånna vakum påsar från italien till det facila priset av 1667 kr!!! Kan inte smälta det riktigt ännu men så var det och nån lär väl köpa dem för annars är det ju sämsta affärsiden. :)
Appropå affrer så köper iaf mitt gamla jobb (och min systers nuvarande jobb) svensk svamp plockade av en tjej från stan. Och ibland från mig ;)
Och om folk vill köpa torkade kantareller och man kan erbjuda dem det, så varför neka dem det för någon annans smaklökar inte tycker det går?!?
Iq… Vad hnde med eq då??? ;)
Jag trodde svampplockare var ett betydligt beskedligare släkte än man emellanåt får intrycket av här :D
Anses det som helt fel att torka trattkantareller i rumstemperatur? Jag har ingen svamptork utan har torkat dem på hushållspapper. Mina går då inte att smula sönder, de är sega och torra, men de har fin brun färg och luktar gott… de få som blev lite mörka och såg konstiga ut under torkningsprocessen slängde jag bort redan då.
Nu har jag inte vågat sätta dem i glasburkar eller så ännu utan de flesta är i kartongförpackningar.
Kära danske svamp!
Det finns nog ingen på forumet som tvivlar på att du “kan det haer!!!”, men varför är du så arg? Låt folk lära sig svamp med hjälp av forumet, dock utan att bli oförskämt bemötta…! Alla kanske inte haft turen att ha en läromästare som du… Jobbar du som svampkonsulent?
... att någon väljer att gå och idiotförklara människor som ber om råd. Narcissism hör inte hemma här, tycker jag. Var ödmjuk och ge råd istället för att klanka ner på andra. Sen finns det nog inte bara en sanning utan ofta flera vägar till “salighet”, dvs god matlagning :)
SvampLisa - hoppas du får sälja riktigt mycket. Jag själv skulle nog inte köpa torkad Kantarell, men efter denna diskussion ska jag befinitivt prova att köra ner några egenplockade Kantarell-skivor i svamptorken, bara för att!! Jag känner mig mer än en smula obstinat.
hej på dig din obstinata svamptant. 1 år har gått och torkade kantareller har ikke blivit bættre æn det. jag må væl ha rætt att ha uppfattningen att torkade kantareller ikke ær mænniskoføda likvæl som detaljhandeln ær i sin fulla rætt att agera gangstrar och førsøka sælja smørjan till omedvetna konsumenter, eller hur ?? och jag ær varken narcissist eller obstinat, bara pålæst !
Det här forumet har en viktig funktion att fylla för svampkunniga och svampamatörer. Om man får som svar på sitt inlägg att någon är “så trött på alla okunniga människor här”, så kanske man inte vågar ställa sina frågor. Jag tycker att det är jättebra och viktigt att de som inte har tillgång till en svampkonsulent dygnet runt kan få veta allt de behöver veta här. Så snälla danske svampe, tagga ner och var vänlig i tonen och försök uppbringa lite ödmjukhet. Det vore mycket tråkigt om det här forumet tappar besökare pga otrevligt och okänsligt bemötande.
Ok, jag kanske överreagerar. Isåfall ber jag så mycket om ursäkt. Jag anser mig själv vara konflikträdd, men skyr samtidigt inte dessa när jag anser någon bli illa behandlad. Det är svårt med det skrivna ordet.. Man kan inte se ett leende och utläsa ev. ironi, så ibland kan det bli missförstånd. Kan det vara något sådant som hänt här?
ochvissa skriver om svamp medan andra relationsgnuggar och stryker medhårs oavcsett stolligheter.n sjælv har jag i dag lært att taggsvamp væxer ganska snabbt. tømde 2 skogsbackar førra måndagen på ca 4 kg och i dag 8 dagar senare var der 8 nya fina kg att hæmta. sådan info ær intressant hær tycker jag men att læsa om “kærringar” som føler sig illa bemøtta ær tæmligen ointressant…........ss
Jag kommer nog att ha kul här :) Jag är varken överkänslig eller rädd av mig. Jag tycker bara det vore tråkigt om någon känner sig illa bemött och inte vågar ställa sina svampfrågor, men det är kanske mindre viktigt än att få sola sig i den matta glansen av sina fasoner :) Missförstå mig inte, nu var jag ironisk ;)
Åter igen SvampLisa: Hoppas du lyckas bra med försäljningen. Kan du berätta hur det gick? Jag är nyfiken.
Akk og ve.. at tørkede kantareller er grismat er ikke en alminnelig oppfatning, la folk sjøl få avgjøre om tøtkede kantareller er gode, det er de nemlig.
Men, jeg visste ikke at det i Danmark er samme problem som i Norge med råtne kantareller i butikkene. Her sses ofte kantareller fra Bjørn.mat.se som allerede er halvråtne , levert fra grosist til butikken dagen før. Fy sørsen….
HEJJAG PLOCKAR OCKSÅ MYCKET SVAMP DÅ JAG TAR HUNDARNA OCKSÅ GÄRNA VILL HÄNGA PÅ.JAG SÄLJER MINA SVARTA TRUMPET SVAMPAR FÖR 90:- KR FRÅN 5 HG OCH UPPÅT FÖR 100:-HG.MINA TRATTISAR BYTER JAG I EN RESTAURANG FÖR LITE GODA MIDDAGAR SÅ PRISET ÄR DÄRFÖR SVÅRT ATT SÄGA SÅ EXAKT.MEN FÖR 100GR TAR JAG NOG 80:-SÅ LYCKA TILL,HOPPAS DU HITTAR GULA KANTARELLER FÖR NU ÄR DOM RIKTIGT FINA SKA JAG SÄGA DIG.TACK OCH HEJ.
Hans Myhre och Åsa. Jag representerar WSF AB och är huvudkonkurrent till björnmat. Jag är inte förvånad när jag läser era inlägg. Det företaget jobbar huvudsakligen med pris. De har inget som helst namn om sig att jobba med kvalitet. Påtala gärna för butiker att det finns alternativ. Vi finns i både Norge och Sverige. Förresten Per “Danske Svampe”, vi finns i Danmark också. Denna säsong blev vi upptäckta av coop danmark, å de vill nästa år fördjupa samarbetet tack vare den kvalitet vi håller. Tipsa gärna dina butiker om oss!
Svamp Lisa - Rådet om 1 - 3 kronor / gram är bra. Det högre intervallet gäller normalt för företag som måste räkna in olika beskattningar, men du ska ta ut så mycket som du anser att du behöver i relation till vad som är möjligt.
Intressant med all sorter du torkar. Vart bor du? Jag skulle behöva anställa, alternativt konsultera någon som är bra på torkning. Du kan kolla in mitt företag på wsfab.se
Det är första gången jag är inne på den här sidan. Jag är också ute efter vettiga priser när man säljer torkad svamp. Jag fick många glada skratt när jag läste en del kommentarer. Jag torkar inte gula kantareller!!! Jag bor i Lappland, är svampkonsulenter sedan 25år . Glad pensionär som plockar mer svamp än vi, vår familj och våra vänner behöver. Så nu vill jag bli av med överskottet inför kommande säsong. Försommarhälsningar..solveig
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.