Det finns olika fabrikat och storlekar. Jag har nyligen köpt min OBH Nordica, 499 kr på Clas Ohlsson. De har oftast inte dom i butik (skulle endast säljas till Finland från början). Prata med personalen så kan dom ta hem från sitt centrallager. Dom är oerhört servicevilliga. Beställde min en måndag och på onsdagen var den i butik. Jag är oerhört nöjd med min och klarar mig inte utan den nu. Plockar svamp varje dag ;-).
kolla min olla på http://www.svamptorken.nu
Har haft den snart 8 år och den är min bästa vän i dessa tider, funkar även för örter, jordgubbar och bananer vilket glatt barnen..
Prova denna länk annars: http://www.tretti.se/hushallsapparater/hushallsapparater/ovr-koksapparater/obh-nordica-obh-6772?ref=pricerunner_se
Mig veterligen är detta den enda på marknaden. Köpte dock min på Media Markt för 399.
http://www.svampkonsulent.nu/evermat prova där istället min gamla trotjänare har dock 6 ollor den nuvarande bara 5
Stefan: Det är samma modell som jag har. Den funkar perfekt :-). Inte för att göra dig ledsen men jag betalade bara 499 på Clas Ohlsson. Det var det billigaste jag kunde hitta. Jag är en fattig sjukpensionär så jag måste vända slantarna. Ångrar inte mitt köp, kommer att betala sig snabbt. Det finns andra torkar också bl a Evermat som många tycker är bättre.
googla annars på nätet efter svamptork det finns såväl hemmabyggen som köpedito. Själv har jag tjänat in varje krona som den kostade för 8 år sen, kanske är OBH Nordicas utmärkt även den men då jag köpte min var det den enda på marknaden, svensktillverkad direkt från fabriken då...
Maria: Jag tror jag vet vilken din tork är. Nu vågar jag knappt skriva mer om svamptorkar. Det finns en surmulen dansk här som anser att vi torkar är miljöbovar och som borde hålla oss väck från skogen. Fast jag är inte rädd… det danska gemytet undrar jag däremot över ;-).
Har obh nordicas svamptork fungerar toppenbra, men börjar växa ur den med tanke på all svamp frugan kommer hem med! (Madde Småland)
Så idag beställde jag en ny med 2 extra ollor….
http://www.svamping.e-butik.se/
Tror det är den Maria menar…
Lite inspiration för den som plockar lite mera än ett par liter:
http://danjonsson.blogg.se/2010/august/frukt-och-svamptork-det-ni.html
http://anitas.myblogg.se/2009/09/09/1356/
Jag plockade trttisar och fick massor av svamp i helgen. Provade att torka den i ugnen, en vanlig ung utan varmluft. hade tre plåtar i ugnen hade på den i ca 4 timmar på kvällen sedan va luckan stängd över natten och på den plåten som var i mitten så var en den svampar vita eller delvis vita.. vad e detta e det MÖGEL?
Bygg en själv för några hundringar och en fläk köper man på Ö&B eller liknande ställe för under 100:- och har man bara små mängder att torka så går det utmärkt med champinjonlådor som Kurt skriver, två på högkant för att få lite luft undertill och sedan är det ju bara att stapla och lätt att flytta runt för en jämn torkning.
För mig låter det väldigt vanskligt att torka svamp i ugnen. Har aldrig provat själv, men det förknippar jag med osäker temperaturreglering och instängd fukt, inget idealiskt sätt att få svampen torr.
Temperaturen får absolut inte överstiga 50 grader. Då blir svampen kokt istället för torkad, och stängd lucka när man har stängt av ugnen betyder instängd fukt och värme, oavsett vilken sorts ugn man har.
Det blir hur idealiskt som helst för mögelsvampar.
Om man ändå gör sig besväret att plocka och rensa massor med svamp under hösten, tycker jag att man också ska satsa på säkra torkmöjligheter.
Konstruera en egen torkställning! Både myggnät och virke finns hos bygghandeln.
Men använd inte för vekt material (det gjorde jag..) - blöt svamp kan bli ganska tungt.
Eller hämta inspiration från den här modellen:
http://www.utsidan.se/cldoc/hur-man-bygger-en-tork_7448.htm
Notera att det är en stor öppning nedtill, det gör det lättare att placera en fläkt så att det inte blir för hett i de nedersta hyllorna. Täckta sidor gör att luften styrs uppåt, och givetvis ska den vara öppen på ovansidan så att fukten drivs ut. Det är de viktiga principerna, och liknande modeller kan man förstås åstadkomma med hemsnickrade ramar också.
Kupévärmare, om man ändå har en sådan som går att ställa på låg effekt, går bra att använda. Annars finns det även billiga värmefläktar för inomhusbruk med reglerbar termostat.
Varmluftsugn fungerar alldeles utmärkt. Jag använder ugnsgallren, lägger på glest tyg, ex.vis sliten handduk och sprider ut svampen där. In i ugnen på absolut lägsta värme - blir 35-40 grader i min ugn. Ugnsluckan inte helt stängd, sätt någonting emellan. Torktid 4-6 timmar.
Ingegerd, jag tror också att varmluftsugn kan fungera - om den har tillräckligt säker och snabb termostat och hanteras på rätt sätt.
Det kan variera ganska mycket mellan olika ugnar, och man kan inte vara säker på att temperaturen aldrig överstiger den som står på reglaget.
Därför är jag tveksam till att rekommendera varmluftsugn som en generellt bra metod för svamptorkning, men naturligtvis kan man utprova sin egen metod och ugn, och det är väldigt praktiskt när det fungerar!
Men jag har sett ett litet problem här.. många verkar osäkra på skicket på sina torkade svampar, och möjligheten att något har gått fel, finns ju.
Irene, i början hade jag problem eftersom jag lastade på för mycket i för tjocka lager, men nu när jag bara lägger ett (1) glest lager kan jag ha upp till 3 plåtar i ugnen samtidigt. Att jag frågade beror på att det är irriterande att ugnen står och väsnas dygnet runt i stället för att man kanske kan ha en lite smartare och tystare lösning.
Oavsett vilket, jag tackar alla för de råd och dåd ni har bidragit med
en del av de aspsoppar (märk väl bara aspsopp) jag har torkat har blivit delvis vita, men bara om man tittar mycket noga på dem. De har varit torra helt igenom, dvs knastriga. Jag har aldrig blivit sjuk när jag har ätit av dem och de har inte smakat konstigt. Men det är som sagt aspsopp, det är möjligt att det är annorlunda på andra svampar.
Fristående element går väl jättebra, men den gamla modellen med glödtrådar - nej, ett sånt skulle i varje fall inte jag våga ha så nära att det kan trilla torrt svampfnas i den. Knappt använda alls förresten :-/
Jag tror att det krävs lite väl stora säkerhetsavstånd för brandrisken med ett sånt.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.