0 1485 visningar

17 svar

Taggsvamp

Minai

27 sep 2010 kl. 11:23

Hittade de här i ekskog idag. Kan det vara rödgul taggsvamp? Ganska säker på att det är det, men vill vara 100. Det luriga var att ganska många av dem, hade som en liten grop i mitten…. Finns det några giftiga taggsvampar och vågar man äta dessa?

0

Bo E

27 sep 2010 kl. 11:28

rödgul och blek taggsvamp är ätliga och goda.
Övriga taggsvampar har så pass stor olikhet i färg och/eller konsistens att förväxling knappast är tänkbar - kolla taggsvampar i databasen.

Det finns ju ett par mörka fjälliga arter som anses ha matvärde - men de är ännu oprövade för min del.
Har sett en del tillagningstips här så vänta in fler svar från de som kan dessa bättre.

http://svampguiden.com.digitest.biz/databasen.asp

0

Minai

27 sep 2010 kl. 11:42

Tack Bo! Ok då känner jag mig helt säker. Kollade i databasen och tycker de liknar den rödgula, men ville dubbelkolla.

0

Jan A, Uppsala

27 sep 2010 kl. 12:01

Synd att du inte visar någon bild!

Men det kan t.o.m. vara H. umbilicatum – om ”gropen” är tillräckligt djup.;)
Kolla den här tråden; http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=184522&view=open&fnr=1

Inget sägs där om smaken, men så här säger Tom Volk: (Vad han säger om varierande smak gäller också blek och rödgul –  enligt mina egna erfarenheter.)
”Hydnum umbilicatum is probably the least prized of the Hydnum species. Although usually delicious, it takes a lot more bending down to pick these scattered mushrooms to get enough for a meal. There are also reports that some populations of this species have a foul or bitter taste. Just like tomatoes and strawberries, flavor can vary greatly among strains or populations. You might want to test a few of the Hydnum’s that you pick before committing a whole meal to them.”

”Roger’s mushrooms” säger ”edible – good.”

0

Minai

27 sep 2010 kl. 12:47

Lite bilder…

0

Minai

27 sep 2010 kl. 13:27

Intressant artikel… Jag måste kolla sporerna ordentlig när jag kommer hem ikväll. Vissa av de svampar jag hittade påminner om de som fritjof hittat, men inte alla… Det är bara vissa som har det där hålet i mitten, andra inte alls och vissa delvis eller väldigt lite. Kan det ens vara möjligt att flera av de olika arterna växer tillsammans?

Fritjof, åt du dina svampar och var de goda?

0

Irene A

27 sep 2010 kl. 14:24

Jag tycker att man ofta ser förjupningar eller hål i hatten i de rödgula taggsvamparna, för mig är det ingen speciell artkaraktär.

För övrigt undrar jag vad “umbilicatum” egentligen är för något? Den är beskriven från USA, men amerikaner i allmänhet använder det namnet på alla rödgula taggsvampar (istället för att kalla dem rufescens alltså).

Jag tror inte att någon vet vad som menades med den arten (vet inte om det finns någon typkollekt som går att analysera). Hur som helst tvivlar jag på att det är samma art som vi har börjat kalla “umbilicatum” här i Europa.

För dem som vill läsa mer:
http://redalyc.uaemex.mx/redalyc/pdf/556/55612935011.pdf

Trots det begränsade geografiska urvalet av kollekter (Slovenien, Spanien, två umbilicatum från USA + några lånade DNA-sekvenser från GenBank), framgår det att de som från början har identifierats som rödgul taggsvamp (RUF-) i själva verket består av 6 väl skilda grupper, varav en betydligt närmare blek taggsvamp (REP-) än de övriga rödgula. Även blek taggsvamp hamnar i två väl skilda grupper.

Hur tror ni att “släktträdet” skulle ha sett ut om det innehöll kollekter från hela världen? Var skulle t.ex. alla våra populationer av släktet Hydnum hamna?

0

Minai

27 sep 2010 kl. 14:49

Tack! Jag hände inte riktigt med, är inte så avancerad. (än) men jag jobbar på det. :-)

0

Camilla

27 sep 2010 kl. 15:45

Men titta där är ju precis sådan som jag hittade men som jag saknade bild på.

Är dessa ätliga?

0

Gina

27 sep 2010 kl. 16:50

Igår plockade jag för första gången blek taggsvamp och blandade den med kantarell. Idag bannar jag mig själv för att jag inte plockat den tidigare. Jag gillade den verkligen och den påminde mig om kycklingkött i konsistensen. Nu är den definitivt en av mina favoriter. Den rödgula varianten har jag inte testat men det är bara en tidsfråga.

0

Boman

27 sep 2010 kl. 17:01

Gina, jag använder den i grytor istället för kyckling. Äter inget kött. Superbra bas svamp.

0

Fritjof Gbg

27 sep 2010 kl. 18:22

Hej!
Jag har inte provat att äta dom jag hittade.Dom är ganska små,dom största ca4cm.Dessutom tyckte jag att dom luktade lite tvål.
Jag hittade mina i bokskog där dom växer massvis,alla navlade och småväxta.

0

Gina

27 sep 2010 kl. 19:56

Boman: Ja det kan jag tänka mig funkar mkt bra. Nu hoppas jag att jag hittar fler av den. Tack för tipset!

0

Minai

27 sep 2010 kl. 20:58

Jättebra tips! Grytor är ju jättegott nu på hösten. Jag har ju rätt många hemma och de som jag hittade är som Fritjofs ganska små. De stora var så angripna. Var nåt spindelvävsaktigt på taggarna så de tog jag inte. Vet inte om det var spindelväv eller mögel, fanns så många så jag orkade inte kolla det så noga. Hört att de inte är så bra att torka. Ska man frysa in alla då eller vad tycker ni?

0

Minai

28 sep 2010 kl. 14:30

Tog ett smakprov av taggsvampen igår kväll och de har en underbar smak! Jag tyckte nästan att de var godare än de blaka taggsvamparna, för dessa hade mycket mer smak. (Åt de bleka under förmiddagen igår)

0

Fritjof!

Elisabeth Jansson

28 sep 2010 kl. 22:05

Hej!
Om du hittat Taggsvamp som är navlad så kanske du har funnit Hydnum umbilicatum växer i hedbokskog bl.a.
Läs senaste Svensk mykologisk tidskrift nr 2 2010 på sid 48-51 artikeln är skriven av Mikael Jeppson

0

Fritjof!

Minai

29 sep 2010 kl. 16:21

Navlad? Kan du beskriva lite mer vad det är?

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone