Nybörjare som jag är undrar jag vad en svamptork är.? Jag förstår ju vad den gör men har tidigare inte hört talas om den. Hur ser den ut och var kan man köpa den? Använder just nu en insektsdörr.Funkar bra men tar stor plats… ;)
Man kan lätt bygga en egen tork (se länk nedan). Alternativs kan man använda sig av plastbackar, t ex brödbackar eller blå champinjonlådor av plast (som affärerna får champinjoner i). Dessa staplar man på varandra och fyller med skivad svamp. Och sedan sätter man en fläkt under (t ex en kupévärmare), efter hand flyttar man om backarna .
http://www.utsidan.se/mat/kokbok/tork.html
Läs mer om svamptorkar i denna länk: http://www.svampkonsulent.nu/evermat/evermat.htm
Denna tork går att köpa via “Svamp i norr”, http://www.svampinorr.se
Jag har köpt en OBH nordica i år.
499, - 5 st ollor och ett underlägg för kött är med.
Man kan torka svamp, frukt, grönsaker och kryddor, kött.
Du får själv reglera temperaturen mellan 50-70 grader med ett spjäll.
Lägsta tempen till svamp. Ingen timer.
Jag har torkat stensopp, sandsopp, nejlikbroskskivling, trattkantareller, rödgul trumpet och div.färgsvampar, det verkar fungera bra tycker jag.
Jag har också en Nordica svamptork. Den funkar och just nu går den för fullt, men jag upplever att temperaturen är för hög i den. Detta togs också upp på forumet för ett par år sedan. Flera andra hade precis som jag mätt temperaturen och kommit fram till att den är för hög. Då kommer jag ihåg att vissa menade att för hög temperatur medför förminskad smak på svampen. Men att den funkar råder det inget tvivel om, frågan är bara om den egentligen är så bra som man vill. Jag tror att jag påbörjar en ny tråd angående detta, dvs om det är så att högre temp medför sämre smak.
Man behöver inte lägga ut 500:- på en svamptork! Själv använder jag ett gammalt skötbord avsett för badkar. Detta har jag klätt med gles gardinluft. När den relativa luftfuktigheten ligger på runt 85% tar jag hjälp av hårfönen. Man behöver inte krångla till det i onödan.
Jag har en Evermat och är helnöjd med den. Köpte den begagnad för 700:- och köpte därtill 4 extra ollor för 75:- st.
Har provat att torka i ugn och på tidningspapper tidigare men det är både smidigare och bättre med evermaten. Dessutom så kan man torka så mycket annat med den också... Reglerbart termostat och timer har den.
Beror helt på vilken sorts svamp du torkar.
Jag har min full med svart trumpetsvamp nu. Den har gått ca 2 timmar och om ytterligare nån timme borde allt vara torrt. Torkar du svamp skuren i tjockare skivor så tar det naturligtvis längre tid.
Men OBH Nordica torken fungerar väldigt bra och är prisvärd.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.