Jag och min väninna har haft en diskussion om rörens vara eller inte vara på soppar. Väninnan menar att man inte behöver ta bort rören på någon, jag å min sida menar att rören ska bort utom på de allra spädaste exemplaren. Finns det något som är mer rätt eller fel när det gäller det här?
Tja, proteininnehållet i svampen ökar ju helt klart om man låter bli att ta bort rören på exempelvis en äldre Stensopp, där rörlagret hunnit börja skifta i grönt. Då tänker jag främst på alla gosiga larver som gömmer sig där ;)
Jag gör för övrigt precis som Irene A när jag plockar soppar. Det känns fräschast tycker jag.
På gamla exemplar av rörsvampar tar jag alltid bort rören. Är sedan översidan slemmig tar jag bort den också, typ smörsopp.
Varning!!!
förväxla ej Karl Johan och Gallsopp. Googla på bilder på dessa två svamparter.
I år har det varit roligt att plocka rörsvampar eftersom myggan som lägger sina ägg i soppar är försvunnen.
Stora Karl Johan svampar har därför funnits i mängd. T.o.m. i Skåne har nästan alla rörsvampar tagit slut så här års.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.