0 414 visningar

12 svar

Är det streckmusseron?

Helena i Lund

17 okt 2010 kl. 17:21

Har plockat djupfryst svamp idag, i strålande solsken! Rökslöjor, enstaka brunsoppar, och jag tror ta mej tusan att det är streckmusseroner… Kan någon säja om jag har rätt? Mild smak, tyvärr hamnade lökbrosking intill i korgen, så allt luktar vitlök… :S

0

Helena i Lund

17 okt 2010 kl. 17:25

Genomskuren hemma i köket. Lustigt att det inte märks på någon av svamparna jag plockat att de varit frusna! Hur fina som helst, undrar om jag vågar mej på att torka rökslöjehattarna? En liten vacker en på slutet.

0

Peter, Linköping

17 okt 2010 kl. 19:23

Har de en gul ton i köttet?

Blöt ner hatthuden och lukta på den. Streckmusseron luktar ostron (jag lovar).

0

Karl S

17 okt 2010 kl. 19:24

Ja, streckmusseron. Den svagt gröngula nyansen på lamellerna är typisk.

0

Helena i Lund

17 okt 2010 kl. 20:19

Peter: Absolut gul ton, men svagt slag åt grönt, hann att slänga den i kastrull innan jag provade ostrondoften… Tack för framtida tips!
Karl: Tack!! Ska testa för första gången, sist jag hittade brändes de vid :S

0

Lena M

17 okt 2010 kl. 20:31

Grattis. Jag åt de första nyligen har inte vågat tidigare, men så goda, synd att säsongen är förbi här.

0

klas jaederfeldt

17 okt 2010 kl. 21:48

hur många vet hur ostron luktar?

0

klas jaederfeldt

17 okt 2010 kl. 21:51

den lilla vackra på slutet är porslinsskivling, porslinsnagelskivling

0

Peter, Linköping

17 okt 2010 kl. 22:04

Den som inte vet hur ett ostron luktar har missat ett av livets stora glädjeämnen. Det luktar friskt, hav, som en sjöbris. Definitivt inte “mjöl” som det står i svampböcker. Men ostronlukten är tydligare när hatten är blöt och hal.

0

Jan A, Uppsala

17 okt 2010 kl. 22:10

Streckmusseronen är mycket köldhärdig och jag plockar den oftast ända tills snön sätter hinder i vägen, även stelfrusen.

0

Bo E

18 okt 2010 kl. 12:04

tack för tips

har aldrig smakat denna omtyckta svamp

har väl aldrig träffat på den eller så har jag trott att det var nåt annat

vilka är förväxlingssvamparna - trådskivlingar kanske och de bör man ju undvika?
såpmusseron har jag ju känt lukten av - kanske lurigt att skilja den friska lukten från havsbris - och såpmusseronen är ju inte ätlig, äldre ex. luktar väl snarast gammal disktrasa

0

Helena i Lund

19 okt 2010 kl. 05:35

Gottgottigottgott! En mycket trevlig ny bekantskap, god fast konsistens, nötig smak! Får kanske återvända till granskogen snart igen! :)
Tack alla för tips och hjälp!

0

Helena i Lund

19 okt 2010 kl. 05:36

...och jag provade att torka rökslöjorna, med utmärkt resultat!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone