Jag vet inte om det finns någon undersökning som visar att alla svampar innehåller antibiotika (kanske spårmängder?). Men en del spindlingar gör det, bl a den vanliga rödbandade, och det anses att ämnet används av svampen för att bekämpa parasiter (t ex larver).
Dessutom fungerar antrakinon-ämnen antibiotiskt. Det finns t ex i pigmentet hos kanelspindlingar (Dermocybe).
Sånt här är mycket knepigt, tycker jag. En del saker vi äter har ju antibakteriella egenskaper och det brukar då anses vara positivt. Jag har alrig förstått hur dessa mystiska ämnen tycks kunna göra skillnad på goda och onda bakterier.
Jmf människor som kolkar i sig kolloidalt silver i tron/förhoppningen om att de ska slippa/bli av med infektioner (inklusive ebola enligt vissa!!!). Hur kommer det sig att silvret bara tar död på oönskade bakterier?
Obs att jag inte tillhör silverfolket, tvärom ryser jag när jag läser en del av vad som skrivs, men silver används ju faktiskt som desinfektionsmedel, så något kron av sanning lfinns det väl det.
Det är ju så, antibakteriella medel tar död på alla bakterier. I vissa fall tar de död på de mest lättdödade och lämnar fältet fritt åt andra mer seglivade mikrober.
Det har just börjat en jätteintressant MOOC i ämnet mag- och tarm-mikrober
https://www.coursera.org/course/microbiome
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.