Att vildsvinen ökat i antal är ju ingen nyhet, men nu har jag två gånger i höst även stött på dom ute i skogen.
Senaste gången var igår då jag gått ut i skogen för att sprida svamprens. Tio meter bort rusar de ut från under en gran. Det var läskigt!!!
Tidigare har jag bara gått ut ändå och tänkt att de är räddare för mig än jag är för dom, så det är ingen risk att stöta på dom…
Nu börjar jag fundera på om man vågar gå ut, det var kanske bara tur att de sprang iväg istället för rakt på mig?
Har ni träffat på dom nån gång när ni varit ute?
Vad gör man när det finns vildsvin i skogen? Vad gör ni? Struntar i dom, eller byter skog eller???
Skogarna runt mitt hem är en populär hemvist för den. Det är uppbökat över stora områden.De visar sig sällan för mig.Har pratat om faror och inte faror med flera uppfödare. De säger att det handlar om otroligt vaksamma och skygga djur, som gör allt de kan för att hålla sig undan människan. Jag tänker inte ändra mina vanor, vet att finns där runt knuten och har koll på mig. Hör den ibland. De här små krabaterna visade sig för ett par veckor sedan. Yyvärr på allt för lång avstånd för min kamera. Å andra sidan hade vi kommit närmre varandra hade det inte blivit någon bild alls, så kvicka är de.
I mina sörmlänska skogar finns det mängder. Har flera gånger sett dom och andra gånger bara hört när de försvinner.
Men precis osm Tina skrev de är så otroligt skygga och snabba.
De finns där och är inget att vara rädd för.
Självklart ska man ha respekt. Den gången jag stod öga mot öga med en jättegalt var väl ingen höjdare men han försvann smabbt som blixten.
Bönderna/LRF i Skåne vill utrota dem då de aldrig har varit fler än nu och de förstör för miljoner på åkrar och i skogsbruket säger de. Jag har under alla mina många och långa vistelser i de skånska skogarna aldrig sett eller ens hört dem inte heller i de småländska skogarna där det oxå är gott om dem har jag sett dem men däremot hört dem vid något tillfälle. Jag bryr mig inte om dem mer än när jag är i ett område där de synbarligen finns och jag vistas i närheten eller skall passera genom tät vegetation då brukar jag ge ifrån mig lite ljud så de hör mig om de ligger där inne och trycker men de har förmodligen både sett och hört mig för länge sedan och dragit sig undan från den otrevliga varelsen som de antagligen tycker att vi människor är.
Ja,att vi delar skogen med vilda djur ser jag som en gåva, bävar för möte med såväl älg som vildsvin men det tillhör väl charmen..Träffade på en rejäl flock med “vildgrisar” i Rimbo, Skrämda galopperade såväl de som jag åt varsitt håll..Därefter har jag som vana att när jag ensam ger mig ut i skogen så sjunger jag högt och orent men håller alla vilda vänner på avstånd..
ser ofta spår av dem
finns gott om dem nordost om Örebro och rykten säger att de synts även i andra väderstreck
har bara sett spår efter dem och känner mig knappast rädd i skogen
man ska naturligtvis ha respekt för de violda djuren i skogen men är bara glad att de finns där -
gör fina stigar och verkar inte käka upp svampen heller
Här i Salemskogarna är de jätte många och inte alls skygga, skyggheten gäller bara kring bilvägarna för att det skjuts från bilar nattetid.Rester efter tjuvjakt hittas ofta. De flyttar på sig när man låter mycket men kan lika gärna ligga kvar under granarna tills man är nån meter ifrån. Det har hänt mig två gånger inom loppet av en månad denna höst. Inte kul! Som tur är har de störtat åt rätt håll, bort från mig. De finns mindre än en ½ km från en större förort, typ Rosengård, och bökar redan sönder folks trädgårdar i villaområdet utanför. Dessutom bökar de sönder hela skogarna, vilka inte är stora här heller. Inte mycket svamp överlever deras framfart. Vet att det på sikt ska vara bra för växtligheten, men då måste de gå vidare och inte fortsätta böka i samma område. Vilket de är tvungna att göra här.
Flyttar nu till ett område där de ännu inte finns, men det är väl en tidfråga bara. Det har spritt sig i hela Stockholmsområdet och finns i Sätraskogen mot Bredäng och på öarna i Mälaren också.
Fram för mer tjuvjakt i era trakter alltså eftersom den “vanliga” jakten inte verkar funka. Jag undrar om det i era trakter görs som det görs i Skåne, alltså att man MATAR dem och att bagerier, kaféer och liknande lägger ut gammalt bröd till dem vilket jag tycker är idiotiskt om det inte i samband med detta förekommer en kontinuerlig jakt på dem i matningsområdet. Om man inte matar dem så måste de ju dra vidare när marken är uppbökad och deras naturliga föda blir mindre under en period. Jag äter inte kött men tror mig ändå besitta en del sunt förnuft, bättre att skjuta vildsvin än att släppa ut minkar;)
Stockholms stad matar tyvärr dem alldeles nära Norsborgs centrum i en skogsbacke. Och i skogarna nära odlingsmark finns det matautomater. Idiotiskt! Nu jagar man itne heller lika mycket som förr pga nån regel om lokala slakterier.
Gissar fö att rätt mycket av viltet på krogarna är tjuvskjutet. Vi ser spår av fyrhjuling i skogarna och grusvägarna rätt ofta, på ställen där man rundat avspärrningarna som markägaren installerat. Rester av slakt ligger spridda i skogen av älg, rådjur och gris. Som tur är äter grisen en del av det.
tycker att man ska anmäla om man hittar rester efter tjuvjakt - om man har starka skäl att det är just tjuvjakt och inte rester av djur som t ex trafikskadats o omkommit - har sett en del sånt, mest älgskallar o ben, men man vet ju inte om det har legat några år eller hur det gått till
även legal älgjakt kan v’äl lämna en del avskräde åt korpen
gärna mer vildsvinsjakt o mer vildsvin i butikerna - det är de enda savin jag äter - man vet ju i alla fall att de inte kommer från nån förhatlig grisfabrik!
de värsta grisfabrikerna borde lixom minkfarmerna förbjudas snarast tycker jag - är i o f s inte helvegis men tycker att dsjuren ska behandlas med respekt och få leva ett naturligt liv innan de blir vår föda.
här i trakterna finns glädjande många köttproducenter som låter djuren beta fritt o det är bra både för djur och landskapsmiljön
Det är inte lyckat med tjuvjakt på vildsvin eftersom okunniga/ointresserade jägare ofta skjuter ledarsuggan ist för årsungarna el större galtar. Det blir då kaos i vildsvinsstammen för det är ledarsuggan som bestämmer när årsungarna får bli brunstiga och föröka sig. Skjuter man big mama sugg så blir det en ännu mer explosionsartad förökning av svinen, vilket ju absolut inte behövs.
Sen skall man absolut undvika att äta tjuvjagad gris eftersom den troligen inte är veterinärbesiktigad, och således kan den vara full av trikiner.
Vet det Buffy, är uppvuxen med en far som var bonde och som jagar. Våra egna grisar levde uteliv sommartid. Tjuvjägarna lär skita i vilket hur som helst. Kroggästerna lär inte upplysas om var köttet kommer ifrån. Med de priser som en del krogar håller kan de omöjligt köpa kött från seriösa säljare. Varken biff eller vilt.
Förra året träffade jag på en stor galt (närmare 200 kg) i Bromma. Lite obehagligt då jag hade både en katt och hund i sällskap. Vi var alla lika rädda. Förr hade jag sommarställe i Trosa, där fanns det massor av vildsvin. Gick till utedasset med ficklampa och basebollträ (som om det hade hjälpt).
Har ätit vildsvin en gång förra året, det var gott, men det är också där jag helst vill möta det, i köttdisken på citygross!
Så sammanfattningsvis kan man alltså säga att sjung högt och falskt, ta med basebollträet ut i skogen och kanske en lång sjal att binda ihop det uppsprättade låret med, och fortsätt gå ut och plocka svamp?
Och så får jag gå ut lite oftare i skogen så de vänjer sig vid mig kanske? ( eller jag vid dom…)
Tack för alla inlägg iaf, det har varit bra att läsa, tror jag hade gillat att möta Tinas smågrisar, de var söta, Ginas 200 kgs galt behöver jag dock inte möta, mina var nog halvstora typer på 100 kg sisådär. Och så är jag himla glad att grisutfodringsplatsen en halv km bort inte är riktigt så äcklig med en massa slaktrester som den som Helena visade.
Nu ska jag ut och se om det finns några trattisar kvar!
Med lite tur slipper ni stöta på mig och min falsksång, den är nog mer skrämmande än vilka vildsvin som helst… :-)
tack boman för inspiration
det liknar nåt jag gjorde i söndax fast det var älgskav
har aldrig sett vildsvinskav i butik
borde kunna finnas tycker jag
blev sugen på skavgryta igen när jag läste receptet
tyvärr slut på enbär i mitt kök, men de kan man ju plocka året runt när man har vägarna förbi gamla enar
hittat rätt gott om dem i år - blir glad för såna fynd - nästan som att hitta svamp - ha ha
men nåt med torkad sandsopp kan det nog bli till kvällen…
recept…vildsvin, gott fläsk,....
Förstod inte att vi människor slogs om proteinet, Vildgrisarna är här för ATT DOM ÄR IMPORTERADE,...så och även ni..Tillsammmans äger vi skogen, Älskar kött, svamp och mina grannar , hungrig äter jag allt…..
Vildsvinen är liksom en del andra arter återinplanterade därför att de utrotats av människan för hundratals år sedan - det hänger förmodligen ihop med folkökning, användande av eldvapen och bristande kunskap om de ekologiska systemen i äldre tider.
Nu har vi dem tillbaka på gott och ont - jag ser inte så mycket ont i vildsvinen men naturligtvis måste man reglera stammen eftersom de har få naturliga fiender, och välkommet tillskott i köttdiskarna är de oxå.
Har inte hunnit kolla efter skav på coop men såg att ica har stora vildsvinstekar både färska och frysta - lite för stora för min plånbok igår i alla fall…
Utrotade blev de redan på 1700 talet, åter inplanterades i häng någon gång under 40 talet och började rymma på 70 talet, humm det var mycket frihetslängtan under 70 talet:). Nu kan man ju undra över hur man lyckades utrota ett sådant fertilt svin med de jaktmetoder som då fanns att tillgå? Det var nog inte så svårt egentligen, mindre med skog åtminstone i södra Sverige och så fick väl bönderna och de livegna ställa upp som skallgång och så stod de “rike” där och sköt av vad som kom fram ur gömslena. Undrar om de utfodrade svinen på den tiden? Angående hur mycket skog det fanns då så vet jag inte riktigt men jag har läst om de Halländska och Småländska bönderna som sköt och sände iväg hela tågvagnsätt med orrar till Paris från den stora slätten som sträckte sig från Laholm i söder till Varbergstrakten i norr över till Kalmartrakten i söder och upp till Oskarshamnstrakten i norr, en enda stor ljunghed full med fågel och betande getter ett kargt och ogästvänligt landskap som måste ha påmint om hur det ser ut i Skottland idag. Inte så mycket svin där antagligen.
tack JAS
du satte närmare årtal o lite fakta bakom mina antaganden
och under 1700-1800-talen lär ju även större delen av bergslagsområdet varit kalhuggt p g a vedåtgången vid järnbruken så det var nog mindre skog även i områdena norröver
möjligen kan man undra varför svinen inte kunde överleva i småland och tivedsskogarna men där kanske vargen höll efter dem
Tråkigt med människor här som inte inser att svin, även vilda, beter sig på samma sätt oavsett om man tränger dem med vett och vilja eller av misstag. De är farliga och kan skada en allvarligt. Så att vara försiktig och föra lite extra oväsen när man vet att det är mycket gris i markerna är klokt.
Att det är någon enstaka flock i ett större område är stor skillnad från de 300-400 djur som rör sig i “mina” skogar.
I de skogar jag går i finns det gott om spår efter vildsvin, men det är inte ofta man ser dem. Enda gången jag råkat på grisar i skogen var för något år sen. Jag hörde lite mystiska ljud och jag smög mig närmre med kameran beredd. Plötsligt kommer fyra - ja FYRA grisar springandes rakt emot mig. Jag började föra allehanda oväsen och att skrämma dem, men det gjorde inte skillnad. När de var ca 15 meter bort gjorde jag den snabbaste trädklättringen jag någonsin gjort! :-) Grisar kan inte klättra…
Det verkade som om de var helt orädda för folk, då de kom åter ett par vändor runt trädet jag satt i, innan de försvann.
Vildsvin är normalt sätt både skygga och därmed harmlösa, men en sugga som försvarar sina kultingar eller en gris som är skadad kan vara riktigt farlig. De kan trycka ett ton med trynet (och eventuella betar) enligt en som föder upp vildsvin.
Så för att svara på frågan - gå kvar i skogen, men lär dig klättra i träd illa kvickt! ;-)
Än så länge slipper vi iaf vildsvin i skogarna här hemmavid. En mindre flock var på väg åt vårt håll för några år sedan men de vände. Just där de vände hade vi det året ett lodjur som höll till så kan det ha påverkat deras val att byta riktning?
Vildsvinskött köper vi av en jägare som gärna jagar men inte vill ha köttet. Vi får hem svinet utan skinn, huvud och klövar. Här får det sen hänga svalt tills jägaren fått svar på trikinprovet. Vi betalar 400kr per gris så det täcker provet och ger jägaren lite extra för arbetet.
Jag provar o kopiera in texten.
Nu ska svinen fångas
Nu tas nya grepp mot vildsvinsplågan – kommunen ska sätta ut vildsvinsfällor i Lina.
– Vi vill testa detta, säger Håkan Thoresson, fastighetsförvaltare i kommunen.
RelateratArtikelbilder
Fotograf: LT-arkiv
Vildsvinen kommer allt längre in i stan. Så sent som natten mot torsdag denna vecka sköts två svin av kommunens jägare i Ronna.
– De sköts i trakten av Kämpevägen, berättar Håkan Thoresson.
Kommunen vill nu ta krafttag mot vildsvinen i Linaområdet och ska därför beställa två vildsvinsfällor av märket Sinkabirum, den hittills enda godkända vildsvinsfällan.
Vildsvinen lockas in i fällan med majs eller annat bete som knyts på en beteskäpp och när svinen kommer åt käppen slår fällan igen.
Sedan skjuts djuren i fällan.
– Vi ska beställa två fällor i dagarna. Men det är viss leveranstid på dem eftersom intresset är stort, säger Håkan Thoresson.
För att inte riskera att barn hamnar i fällan ska all jakt med fällorna ske nattetid.
– Fällorna måste naturligtvis sättas ut och tömmas samma natt, säger Håkan Thoresson.
Kommunen ska också försöka komma överens med Jan-Erik Johansson som har jakträtten i området.
– Eftersom vi vill få bort vildsvinen i Linaområdet vill vi antingen att han skjuter av fler vildsvin där eller att han ger oss rätten att skjuta i området. Vi måste tillsammans försöka hitta en lösning på hur vi ska få bort vildsvinen från stan, säger Håkan Thoresson.
Tack! Lyckades inte idag heller att komma in på LT Södertälje.
Problemet med metoden att avgöra om det är ledarsuggan eller en annan sugga i fällan. Skjuts hon kommer de andra att bli dräktiga och antalet ökar. Behåller man henne och skjuter av de andra så minskar antalet och hon leder flocken någon annanstans. Förhoppningsvis långt från samhällen. Vill man inte skjuta av dem helt så kan man på så sätt behålla antalet under kontroll.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.