0 2576 visningar

8 svar

Svamptorkningstemperatur?

Danne

1 sep 2006 kl. 22:18

Jag läste just inlägget om svamptorkning och svarade på Nickes inlägg. Min fråga är hur mycket temperaturen i svamptorken egentligen påverkar den torkade svampen. I OHB Nordica svamptork så blir temperaturen ganska hög, upp mot 60 grader, eventuellt lite högre. Svampen blir torkad och får fint utseende men jag vet att några här på forumet skrivit i inlägg att högre temperatur leder till sämre smak på svampen. Är det verkligen så? Varför i så fall? Beror det på något kemiskt?

0

Ina

1 sep 2006 kl. 23:43

Jag kan inte kemin bakom för att kunna ge någon vetenskaplig förklaring, men min egen bittra erfarenhet säger mej att om temperaturen vid svamptorkning blir mycket för hög så börjar svampen släppa vätska på samma sätt som när man “förväller” den. Torkningen blir då nästan omöjlig och man står där med massa slabbig, förstörd svamp. Försökte torka i ugn med något opålitlig termostat i börjar av min svampplockarkarriär…

Vad det gäller smaken så är det ju så att många smak- och aromämnen är flyktiga och en högre torktemperatur kanske ger mer “svinn”. En fundering från min sida, bara… :o)

0

per d

1 sep 2006 kl. 23:47

glömallt modernt påfund om att torka i ugnar och med svamptorkar. torka på tidningspapper.ellerännu bättre ställ svampen som skall torkas i solen. så blir det t o m ekologiskt !

0

Affe

2 sep 2006 kl. 00:50

Som jag skrivit i tidigare tråd, har jag en evermat med reglerbar termostat och den ställer jag på c:a 40-45 grader. Då tycker jag svampen blir som bäst.

0

Svampnörden

2 sep 2006 kl. 01:49

Danne: Har du en OHB Nordica svamptork? Om du har en sådan! Hur blir den torkade svampen?

0

Helena

2 sep 2006 kl. 07:48

Jag är inte Danne men har en OBH svamptork och svampen blir hur bra som helst. Man kan faktiskt reglera temperaturen på den genom lufttillförseln i locket.

0

Danne

2 sep 2006 kl. 22:35

Jo svampen blir bra i torken, men eftersom jag mätt temperaturen i den till över 60 grader på vissa ställen och samtidigt läst att detta skulle leda till sämre smak så har jag varit lite försiktig med att använda torken. Den torkar också svampen ojämt så man får vara noga med att vrida på ollorna, men så är det kanske i alla torkar.

0

MariaB

2 sep 2006 kl. 23:08

Så här står det i “Nya svampboken”
Marklund/Holmberg

“Matsvamp ska inte torkas i högre värme än 50*C. Vid högre temperatur koagulerar proteinerna och svampen förlorar i både smak och konsistens”

(Och hur var det nu man gjorde för att få tecknet för grader? Vet att det ska finnas)

Jag har en OBH Nordica och har torkat med bra resultat.

0

Helena

3 sep 2006 kl. 07:37

Enda gången min har torkat ojämnt är om jag inte lagt på ollorna ordentligt. Alltså att det varit “glapp” mellan ett par stycken. Mätt temperatueren i den har jag aldrig gjort men det är ju lätt att reglera den med locket.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone