När man kommer med korgen full så är det i vårat hem nästan en självklarhet att det blir en svampmacka när när rensningen är klar och kvällen börjar nalkas.
Vissa svampar har åkt ner i pannan andra har blivit förpassade till torkning.
Det är de torkade som jag skulle vilja utbyta recept och ideer kring…
I mitt torkade skafferi finns…
Mängder med torkade trattisar
Stolt Fjällskivling
Fjällig Taggsvamp
Nu undrar jag vad Ni har för svampar torkat i Ert skåp och vad Ni gör/tillagar dom med?
Samt om Ni har tips för de jag har.
Vi har torkat Svarta- och rödgula trumpetsvampar, trattisar(så klart, stolt fjällskivling, vilda champinjoner av olika sorter, K-J,sandsopp,smörsopp, lite lärksopp, andra blandade soppar, rökslöjskivling, rimslivling, blomkålssvamp,blek taggsvamp(test i år,pepparriska(till krydda) vad jag kan komma på rakt av.(De är redan flyttade till nya stället, kan inte kolla)
Använder dem pulveriserade eller krossade i soppor, grytor och såser och blötlagda likt färsk svamp. Har pulveriserat en del torkad svamp som nu står i kryddskåpet, i kryddburk, klart att stös på omeletter eller vad som behöver lite extra djup i smaken. Recept hittar du i den avdelningen här på siten.
Har också köpt en billig bok i höst: Svampkokboken av Pelle Holmberg, Ingrid Holmberg och Dieter Endom. Rekommenderas!
Glömde ju den absoluta favoriten, Sotvaxing. Torkat i tunna skivor/kvartar av de minsta svamparna. Gott som snacks som de är! Har en liten burk vid spisen och just nu ligger en nypa svamp i stekpannan i en aning hett vatten och blöts upp. Det ska göra sällskap med purjo i en lunchomelett till mig. Steker upp det lätt med purjon och håller äggen över. Supergott!
jag har torkad karl-johan för sig och en samling blanade soppar med övervägande sand- björk- o tegelsopp
svart trumpetsvamp för sig
trattkantareller för sig
trattkantareller och blandade soppar använder jag i viltskav-grytor
(liknande bomans recept på receptbanken)
har även testat att blöta sandsopp i gräddmjölk och smörsteka med kolja och sejfiléer
det blev gott men tycker svampsmaken förändrades lite för mycket av fisken
svarta trumpeterna är jag räddast om - kan bli kryddsvamp i nån sås
??
ska bli kul att se vad ni föreslår…
goda grytan:
strimmlat nötkött ca 1kg
en gul lök , fräs ihop
1 dl trattisar
1dl syltlök
1 msk senap
salt och peppar.
blanda allt i en gryta häll i 5 dl vatten, lagom så att det täcker allt . låt koka på svag värme tills köttet blir mjukt, häll i brytbönor och värm upp. red grytan med majsena. servera med potatis, eller ris. denna gryta är en hit.
Stolt fjällskivling torkar jag i klyftor, när jag har blött upp dem inför tillagning kramar jag ur dem före stekningen. Då blir de väldigt goda.
Men fötterna är bäst att mala till svampmjöl och ha i grytor, köttfärs osv.
Jag torkar all svamp utom kantarell. Har iofs torkat såna med, men de blir godare konserverade.
Tycker det är intressant att se hur man enkelt kan använda torkad svamp i den vardagliga matlagningen, jag har också de kokböckerna men vill ha mer tips på hur man spontant kan använda torkad svamp, jag måste alltid planera, helst med hjälp av ett recept jag följer slaviskt.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.