0 1185 visningar

15 svar

Matsvampar i färg

Atanracni

29 okt 2010 kl. 20:08

Har lyckats fått tag i en utförlig svampbok om matsvampar som heter Svampar i färg. Författare Bengt Cortin. Jag skulle vilja veta om några av er har erfarenhet av vissa av dessa svampar. Jag har ju bland annat hört att att spindlingar skall man inte äta. Cortin säger dock att de allmänna arterna Rödbandad spindling och Mångkransad spindling är utmärkta matsvampar. Båda är förträffliga steksvampar. Den mångkransade kan man även äta som råkost. Finns det några bland er som har erfarenhet av dessa matsvampar? Har ännu inte provat men tänker göra detta säsong, Några synpunkter?

0

Elisabeth Jansson

29 okt 2010 kl. 22:15

Cortin tog sitt namn efter cortinarius det sägs att han dog av svampförgiftning,det finns säker fler på guiden som kan bekräfta eller dementera.
Gamla svampböcker ska du SE UPP med det har kommit så mycket nyare rön med all forskning.
Ex svartriska den är borttagen från Finlands lista på svampar som saluförts läste jag. Den orsakar cancer!Den saltade man in!

0

Boman

30 okt 2010 kl. 08:35

När är din bok utgiven? På femtiotalet om jag inte har helt fel.
Betrakta den som kuriosa, inte som en svampbok att plocka och tillaga efter. Det kan ju vara kul att se hur klassificeringen ändrats pga att man hittat nya ämnen i svamparna.
Svampgifter är verkligen inte något att leka med.

0

Bekymrad

30 okt 2010 kl. 08:54

Se din Cortinbok som ren kuriosa. Köp Nya svampboken för 200:- och slipp ta risken att få men för livet…

0

Irene A

30 okt 2010 kl. 10:50

Cortin provåt precis allt och dog ganska ung. Misstanken om svampförgiftning har legat nära till hands, men jag har letat många gånger utan att lyckas hitta någon information som kan bekräfta det.. Någon annan som vet??

0

"JAS" Helsingborg

30 okt 2010 kl. 14:21

Jag har läst någon stans men minns inte var att han dog av någon cancersjukdom som antogs härleda till att han provåt nästan all svamp.
Cortin “Svampar i Färg” är utgiven 1957, så den är som det sagt innan bara kuriosa.

0

klas jaederfeldt

30 okt 2010 kl. 18:45

mångkransad spindelskivling kan du lungt äta , och den är mycket god tycker jag

0

BaWa

30 okt 2010 kl. 18:58

Tummen upp för det klas!
En av godaste spindelskivlingar jag ätit ;-)

0

Atanracni

30 okt 2010 kl. 20:27

Bengt dog 1960 förmodligen av lungcancer. Hans dotter Monica Inoloma Cortin har väl sitt mellannamn efter det tidigare undersläktet inom Cortinarius. Bengt avnjöt säkert detta undersläkte också. Tack till Klas och BaWa för att de står upp för spindlingar. Enligt myndigheterna skall vi helt undvika spindlingar och inte tillaga dessa. Jag tror att detta är helt trams och att vi kan förlita oss på Bengts bok och samla in dessa svampar. Dock är det inom detta släkte som inom de andra att det finns bra matsvampar och olämpliga. Lär bara känna dessa!!

0

klas jaederfeldt

30 okt 2010 kl. 21:27

i så fall tycker kanske de myndigheter som du skriver om. att vi inte skall äta rynkad tofsskivling = rimskivling= rimspindling heller

0

Atanracni

30 okt 2010 kl. 22:13

Att äta Rozites caperatus( Rynkad tofsskivling), förr spindling,  kan ju ingen argumentera emot. Enbart att en svamp ändrar släkte innebär ju inte att den ändrar sin giftighet. Namnet (artepitetet) spelar ju ingen roll, bara hur vi människor under århundranen användt den som föda. Man äter ju inte efter namnet utan vad vi bedömmer som god matsvamp under långvarig erfarenhet.

0

fel

klas jaederfeldt

30 okt 2010 kl. 22:28

numera spindelskivling

0

Atanracni

30 okt 2010 kl. 22:41

Ja Klas, så fel jag skrev!! Förr spindling men jag menade nu spindling förr tofsskivling. Fakta kvarstår, vi kan namnge svampar efter senast rönen men eventuell giftighet ändras inte pga detta utan enbart om vi utsätter naturen för speciella utsläpp som kan innebära att svampen tar upp dessa
kemikalier (substanser) i levnadsmassan.

0

Atanracni

30 okt 2010 kl. 22:53

Jag vill bara säga att giftighet inte ändrar sig på grund av nya avancerade analysmetoder. Eventuell giftighet har alltid funnits och man har inte kunnat påvisat detta men folk har alltid ätit dessa svampar. Om man dog vid 60 eller 90 kan ingen tillskriva svampförtäring. Så fortsätt äta deessa svampar om du tydcker om dem.

0

Irene A

30 okt 2010 kl. 23:11

Att folk alltid har ätit “dessa svampar” kanske är något av en överdrift.
På Cortins tid var det fortfarande få som åt svamp överhuvudtaget. Han var ju faktiskt en av entusiasterna på den tiden som bidrog till att göra dem “rumsrena”.

0

"JAS" Helsingborg

31 okt 2010 kl. 01:24

Vad vet vi om dåtidens svampförgiftningar och om folk dog av det? En del svampgifter lagras väl i kroppen och en del skadar levern som tar stryk sakta men säkert och det kan vi ju idag undvika tack vare nya analysmetoder.
Det gå knappast att lita på gamla “beprövade” sätt, man åt arsenik och bly och en massa anat skit förr som knappast var speciellt bra att stoppa i sig.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone