Hej hej!
Är ny här på forumet :-) (även om jag läst här en längre tid)
Jag har ett tämligen nyväckt STORT intresse för svamp! Jag är biolog men har tills nu aldrig riktigt fattat grejen med att plocka svamp :-/ Kan kanske ha att göra med att jag en längre tid har bott i innerstaden av en mkt stor stad och har haft långt till naturen. Nu bor jag däremot på landet, riktiga bonnavischan, med mosaikartad natur direkt utanför dörren! Både barrskogar, ädellövskogar, naturbetesmark osv osv. Och på köpet kom svampmanin! Och därmed behovet av bra svampböcker! Jag har nog redan de flesta vanliga svampböcker som i första hand riktiar in sig på matsvamparna och deras förväxlingssvampar, men jag som är biolog vill ju veta så mycket mer än vad de böckerna täcker upp! Jag vill veta vad det är för svamp jag hittar, jag nöjer mig inte med att få veta att det inte är en matsvamp i och med att den inte finns med i min matsvampsbok…
Jag har Ekologisk katalog över storsvampar, där sveriges alla ca 4.000 arter finns listade, men den går ju inte att använda för artbestämning :-(
Drömmen är att Nationalnyckeln snart kommer ut med en bok om svampar, men det lär väl dröja.
Vad har ni för tips på riktigt bra systematiska svampböcker?
/Maria
Det enda kompletta verket med alla kända skivlingar och soppar i Norden, är Funga Nordica, en ganska dyr tegelsten utan bilder.
Ett smart drag kan vara att köpa den danska Mycokey för 40 euro. Den innehåller bilder av 2400 arter, och då får man Funga Nordica i pdf-format på köpet.
http://www.mycokey.com/newMycoKeySite/MycoKey3Sales.html
Här är ett exempel på hur det ser ut i Funga Nordica:
http://www.mycokey.com/newMycoKeySite/FungaNordica-Amanita.pdf
Den danska svampföreningen har en omfattande bokförsäljning. De flesta böckerna kan bara köpas av medlemmar (men det är också ett sätt för dem att få fler att bli medlemmar):
http://www.tanglohse.dk/svampetryk/svampetryk.htm
Av de illustrerade böcker jag känner till, är Rymans “Svampar” och Nyléns “Svampar i Norden” de mest omfattande, men jag vet inte vilka som går att få tag på för tillfället.
För en biolog borde i alla fall Skogsstyrelsens “Signalarter” vara given. Den innehåller ju svampar också..
Sen finns även massor med specialsajter på webben förstås.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.