Inte ofta man blir rädd för svampar (om man inte har ätit något giftigt det vill säga). Men denna svamp gav mig dåliga vibbar känns ondeskefull på något vis. Dessa stod iallafall på en stor gräsmatta mellan V.Stadsskogen och Norbyvägen i Uppsala 070922
Artbestämningshjälp av skivling
gissar nån i snöbollsfamiljen övermogen
kan funka att koka soya på
men då bör man som sagt veta säkert vad det är
har aldrig sett kragskivling i det stadiet om det nu är såna - men jag har sett väldigt övermogna kragskivlingar som def. inte liknade champinjoner - de var kraftigt brunfärgade och väldigt vätskerika men hade kvar sin arom och i mitt tycke goda smak
jag äter unga fina kragskivlingar ibland - vad är faran med dem?
vet ni mer om “getter i Kina” - låter långsökt????
Stor kragskivling växer i allmänhet på död/murken granved och stubbar, och anses av mig och åtskilliga andra vara en riktigt god matsvamp.
I närheten av dina fynd, Håkan Bråkan, har som jag redan sagt i en annan av dins champinjontrådar, hittats en ljus form av brunfjällig ch., bestämd av bl.a. Tony Foucard.
Detta är otroligt intressant att mina små ärenden kan leva och bli en mindre debatt bland de lärde “absolut ingen ironi i detta”. Mitt ursprung är från kärlväxterna och har en del erfarenhet av artbestämningshjälp ofta trögjobbat. Här är det mer glöd tack!
Har kollat lite och fastnar på en sida med Vit kungschampinjon
http://picasaweb.google.com/lh/photo/uqqEkee7T1SBsURM0zjjLQ
Färgen både över och under stämmer ju bra. Hur är denna sidas bestämning säker isåfall enligt er. På mina bilder syns inga kragar kan dessa vara borta tro.
en gemensam nämnare för de läckra snöbolls- och kungschampinjonerna är en utpräglad kryddig doft av brödkryddor / mandelarom
den bör inte kunna förväxlas med någon kragskivling som har en utpräglad arom och smak som jag inte dristar mig att jämföra med något annat än just kragskivling !!!(???)
(Kan inte låta bli)
Har varit en del i Kina. När man talat med kineser är det väldigt intressant hur regimen kunnat hemlighålla vissa saker. Många kineser vet t.ex. inget om massakern på himmelska fridens torg. Övergrepp mot vissa folkgrupper kommer å andra sidan inte västvärden till känna. MEN getter har dödats av kragskivling i Kina!!! Var CNN först på plats? Hi hi. :-)
hmmm
ser mer ut som den stora kragskivlingen
de gröna o blå har jag inte ätit o kan inte just nu påminna mig doften
den stora tycker jag naturligtvis både luktar och smakar riktigt gott - men som sagt det är en mycket egenartad arom som jag har svårt att relatera till nåt annat än just kragskivling
skulle kunna plocka och äta mer av den om det inte vore för alla märkliga rykten om döda getter mm.
nu blir det sparsmakat och fösiktigt…
intressant - från att ha känt till tre arter kragskivling - stor, ärggrön och blågrön har jag via guiden förstått att det finns fler - en som klas j visade som växer på älglort - och nu den vita kragskivlingen som Tina visar.
Men jag tycker den stora verkar vara allmännast? Eller beror det på var i landet man bor?
De flesta onyttigheter som sitter utanpå svampar är nog typ bly mm från avgaser, om man plockar dom nära starkt trafikerade vägar.
Svampar från skogen eller den friska ängen är vanligen relativt rena från bakterier som kan vara skadliga, förutsatt att man borstar bort jord och multnande material. Sen steker man väl svampen eller tillagar den med någon form av av hetta, och det tar kål på resten av bakterierna.
Vidare är det ju välkänt att bakterier producerar gifter, och att detta kan vara kritiskt om man sparar den tillagade svampen för länge.
Så om man inte äter substratet (typ komocka) är det i princip ingen fara att ta med även koprofila arter i stuvingen.
Jag är inte säker men jag tror inte att en komocka innehåller speciellt mycket farligheter i sig men efter ett tag så invaderas den av en massa i våra ögon sett otrevligheter mest olika insekter och dess larver som i och för sig kanske inte heller är så farliga att äta egentligen. Skulle tro att om svampen som växer på den är i förfall så torde den vara mycket farligare än substratet och de insekter som lever där.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.