Det var grillparty här i byn igår kväll då några svampfrågor diskuterdes.
En person påstod att stolt fjällskivling som växte på kompost, var en annan art och oätlig.
Det andra, var att en man sa att kantarellen var vattenlöslig, altså avgav smaker först i vatten.
Båda dessa påståenden tycker jag låter obegripliga.
Så ett par som ätit på restaurant, b.la murkelsås och blev förvånad över att det var så otroligt mycke murklor i såsen. Finns det någon art som de kan tänkas ha drygat ut anrättningen med.
Skulle vara kul att höra era åsikter om deras påståenden.
Det där med vattenlösligt är riktigt, fast fel tolkat. Smaken i alla svampar är vattenlöslig, det vill säga du kan förlora smaken i vatten. Skölj till exemepl inte svamp i onödan. Borsta, skrapa eller torka bort skräp och smuts så mycket som möjligt. När du förväller svampen, dvs lägger den i stekpannan så att vätskan kokar bort, ska du låta den “koka torrt”, så att du inte kastar bort vattnet med smaken i utan att den “går tillbaka” till svampen. Lägg sedan i en smörklick, eller lite olivolja så höjer du smaken flera snäpp.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.