Hittade vad jag tror är mandelriska, iaf kan jag inte finna något annat i svamboken som liknar den… men boken är inte speciellt omfattande och tar bara upp de vanligaste svamparna så jag kan ju inte vara 100% säker.
Är det mandelriska och vad kan man i så fall göra med den? Boken nämner bara att man ska steka den hårt, men serveras till vad? Kötträtter?
Nej, det är inte pepparriska. Det är jag helt säker på. Smaken är mycket mild och den är inte alls så mörk som pepparriskan och har inte samma vita saft heller… Doften är också den mycket mild. Det påminner mig om något men jag kan inte komma på vad. Gott luktar det iaf.
Pepparriskan är en av få svampar jag är säker på eftersom jag mer eller mindre är uppvuxen på den (min mor var nog en av få som var otroligt förtjust i just pepparriskor).
Nej, det är inte mandelriska. Mandelriskan luktar skaldjur och blöder kraftigt (så att det droppar/rinner) med mjölkvit saft. Se här http://svampguiden.com/art/visa/Lactarius_volemus
Jag är ganska säkert på de är Ekriska. Det finns mycket i vårt område.De är ofta fina och många på samma ställe( runt en Ek träd om du lägger märke till nästa gång.) Enl export från Botaniskaträdgården kan man äta de efter avkokning som peppariska . Eftersom han har aldrig ätit de själva kastade jag också de. Skulle vara mycket tacksam om någon som har provat de kan berättar lite hur det gick till.
MVH!!
Erika
Det är lakritsriska, se den matta, torra och något “skrovliga” hattöversidan. Sötriska och småriska har mer slät hatt och en annan färg.
Lakritsriska anses giftig men doftar gott påminnande om libbsticka eller selleri:
http://svampguiden.com/art/visa/Lactarius_helvus
Lakritsriska är nog den det passar bäst på nu när jag har läst Svampguidens text. Min svampbok är nog alltför “basic” för att vara tillförlitlig tror jag.
Den blöder nästan ingenting. När jag bryter en bit av hatten så bildas det lite klar vätska vid skivorna, men det rinner ingenting.
Jag hoppas att den inte är alltför giftig eftersom jag smakat på den. Eller, jag svalde inte men jag tog lite i munnen, smakade och spottade ut. Den var väldigt mild dock. Fanns alltså inte en tillstymmelse till stark smak.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.