0 1024 visningar

15 svar

Grön skog i schweiz

Jonas

9 apr 2011 kl. 17:11

I schweiz börjar skogen redan att bli ganska grönt. Jag undrar hur det är i sverige?! Även dom första runda toppmurklorna har jag hittat längs bäcken under ask. När kan man hitta dom i sverige?

Hälsningar Jonas

0

Lena M

9 apr 2011 kl. 17:57

Inget grönt så långt ögat når, snön börjar äntligen tina bort här i mellansverige.Vilken lycka att hitta rund toppmurkla, jag har aldrig sett den, men den toppiga kommer i mitten av maj och några veckor framåt.

0

"JAS" Helsingborg

9 apr 2011 kl. 19:37

Här i Helsingborgs trakten börjar det grönska, inte så att träden börjar gå i grönt men gräset växer och vitsipporna har börjat blomma,och de första nässlorna är plockade och nästa vecka blir det ramslök, såg första sädesärlan idag så toppmurklorna borde vara på gång om någon vecka tycker jag.

0

Grethe F

9 apr 2011 kl. 20:10

Vart hittar du ramslök Jas jag så dom på Bornholm men har inte sett dom här

0

Jonas

9 apr 2011 kl. 20:33

Rund toppmurkla är vanligt hemma hos mig, men jag har hört att den är ganska sällsynt i sverige. Roligt, i mitten av maj är det redan slut med toppmurklar hemma i schweiz. Första ramslök kom redan i början av februari, vi har haft vällit varmt i år. I dag var det 22 Grader. Nässelsoppa gjorde vi också, tyvärr har dom blivit ganska stora nu. Och sedan några dagar blommar också slånbär :-)

0

"JAS" Helsingborg

9 apr 2011 kl. 21:21

Tja den första ramslöken åt jag i dag, växer i min trädgård, sedan har jag ett ställe som jag inte vill skriva om här men hör av dig så skall jag berätta för dig. Sedan har jag aldrig förstått det där med “för stora” nässlor, det är ju bara att skörda på samma bestånd hela tiden så är de alltid små och spröda och det går att skörda hela sommaren:)
Nu är det så att det nästan är lika långt från Skåne till Schweiz som från Skåne upp till Luleå men när slånen blommar i Skåne då är det nog snö kvar i Luleå eller åtminstone i inlandet på samma breddgrad.

0

Lena Strömstad

9 apr 2011 kl. 21:24

Inte en murkla så långt ögat når. Men tussilago, videpissar och ett hav av blåsippor. Hängen på hasseln och björkar i lila. 14 grader varmt, strålande sol och nästan vindstilla. Det tar sig….
Isen på Strömsvattnet är snart borta och det är bara på de allra mörkaste platserna som snön dröjer sig kvar. Underbart!!

0

Grethe F

10 apr 2011 kl. 08:36

Ok Jas jag mailer senere i dag tack

0

Jonas

11 apr 2011 kl. 10:16

Här beviset från igår att våren har kommit i schweiz :-) Med på bilden är också gurkrödhätting, entoloma hirtipes, som luktar gammal fisk när dän har liggat lite…

0

"JAS" Helsingborg

11 apr 2011 kl. 10:19

Hur funkar “allemansrätten” i Schweiz och får man plocka svamp och bär hur som helst?
Fin liten skörd har du där:)

0

Bo E i Örebro

11 apr 2011 kl. 11:17

grattis!

jag fick ju blodad tand på toppmurkla som jag åt första gången förra året.
så i år ska jag tillbaka o leta där de växte.

men än har ju inte ens nässlorna kommit här - men väl vårblommor och ett o annat grönt strå

0

Lena M

11 apr 2011 kl. 17:29

Mums !
Hoppas att det blir ett bra år för toppmurklor.

0

Jonas

11 apr 2011 kl. 19:39

Jag tror man får plocka so mycket bär som helst. Men tyvärr finns det inte lika mycket bär som i sverige, utom kanske i alperna. Med svamp är det annorlunda och det är olika regler från kanton (= län) till kanton. Jag bor i zürich och här får man plocka 1 kg svamp per person och dag. Och det är förbjuden att plocka svamp mellan den 1. och den 10. varje monad, med undantag av honungsskivlingen :-) Men något som allemansrätten finns inte i schweiz, man får till exempel inte tälta i skogen som i sverige.
Finns det egentligen murklor överallt i sverige? Också i norra sverige?

0

Elisabeth jansson

13 apr 2011 kl. 22:44

Hej Jonas!
Visst finns det murklor i hela Sverige! (Om det finns någon Norrlänning som kan rätta mig om jag har fel eller berätta mer om det finns mycket toppmurklor eller andra ätliga murklor som inte är giftiga!)
Men i norr finns det mest stenmurklor på hyggen som inte är äldre än tre år!De innehåller också gift så de måste kokas av och vattnet ska slås bort!
På rikare marker där det är kalkförekomst finns det typ de murklor som du visat bild på.

Känner du till att det ska finnas ett område i en park med stängsel runt omkring vid Zurich där man forskat på om antalet fruktkroppar minskar vid plockning?
Forskningen har pågått i flera år en vän till mig som heter Simon Egli var ansvarig för projektet,han arbetar i Zurich på någon statlig fakultet som sysslar med svamp.
Man kom fram till att antalet fruktkroppar inte minskade vid plockning.

0

Kjellin

14 apr 2011 kl. 20:39

Hur goda är inte de sydliga toppmurklorna, brukar besöka Nice ibland och köpa dem på torget i Gilette :) Trevlig med lite response från fjärran land! Grattis Johan.

0

Jonas

15 apr 2011 kl. 19:00

Jag kan bra föreställa mig att det finns murklor i norrland, därför dom finns också i alperna upp till 1500 m och högre. Stenmurklor är tyvärr sällsynt i schweiz och jag har aldrig hittat en. Och det finns knappast någon kvar här som vågar äta den, dom flesta tycker att den är mycket giftig.
Här hittar du lite mera information om svampreservatet (som ligger i kanton Fribourg) du pratar om. http://www.pilzreservat.ch/de/index.html
Jag känner till Simon Egli därför jag har gjort ett praktikum (kan man säga så på svenska?) på detta institut, WSL (Skog, Snö och Landskap) hos Beatrice Senn, en mycket bra svampexpert. Kanske du känner till henne? Hon har också skrivit lite i Funga Nordica.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone