0 1814 visningar

6 svar

Torkning av stenmurkla

Åsa W

25 apr 2011 kl. 16:07

Har aldrig torkat stenmurklor. eller toppmurklor. Försvinner giftet på stenmurklorna när dom torkas? Har hittat mina första stenmurklor sedan jag var 8 år.

0

"JAS" Helsingborg

25 apr 2011 kl. 16:50

Toppmurklorna innehåller inget gift och är du säker på dem så behöver de varken torkas eller avkokas men de vinner smakmässigt på att torkas. Stenmurklor däremot är mycket giftiga och bör hanteras därefter. Absolut inte torka dem i utrymmen där du vistas,man bör vara försiktig även med att transportera dem öppet i bil, Jag brukar förvara dem i en väl tillsluten plastpåse under transporten vidare så torkar jag mina ute i ett redskapsskjul eller på balkongen om vädret tillåter. Jag nöjer mig inte bara med att torka dem utan jag kokar även av dem. (Sedan konserverar jag dem men det sista gör jag för att jag tycker det ser trevligt ut med stenmurklor i små fina glasburkar).
Jag vet att det råder dela meningar om hur mycket man bör äta av dem men det råder inget tvivel om att de bör torkas väl innan de äts eller avkokas i minst två omgångar där vattnet slås bort vid båda tillfällena.

0

"JAS" Helsingborg

25 apr 2011 kl. 16:52

Tilläggas skall kanske att de aldrig blir helt giftfria men vad är helt giftfritt eller riskfritt!??

0

Bo E

26 apr 2011 kl. 12:44

På påskafton åt jag stenmurkelsås på de som var plockade 2009 och 2010.
Väl torkade i ett vindsutrymme.
Det blev även ett 50-tal färska som lades på vinden för att tillredas efter torkning minst 3 månader - men som sagt - i realiteten blir det nog tidigast nyårsafton som de kommer till användning.
Påskens murkelmiddag bestod av ugnstekt vildsvinstek med klyftpotatis och murkelsås på hackade stenmurklor, grädde och sherry, med en sallad som förrätt - den innehöll förutom köpta tomater, rödlök och vita bönor även nyplockat kirskål och nässlor. Mums…

0

Gottigott!

Kjellin

26 apr 2011 kl. 16:30

Själv hade jag ett 30 tal valnötsstora färska stenmurklor som jag kokade av á 2 gånger i 5 liter vatten á 10 min, brände av dem i smör och Fondill’on (vin), sedan grädde och det blev det en omelett på just påskbordet :) hur god var inte den till allas förtjusning:) Skönt att det finns fler gourmeter på forumet… Kanske vi skall ha en receptdag då alla som vill bidrager med ett smaskigt recept och vintipps!

0

Gottigott! Kjellin

Bo E

26 apr 2011 kl. 16:35

det finns ju ett speciellt receptforum här

kollar det ibland om det dykt upp nåt nytt

nu skrev jag här för det var ju inget direkt nytt bara en murkelsås enligt vedertaget gammalt recept med grädde och sherry
kul att det uppskattades - din omelett var dock ny för mig - det har blivit sås av murklorna ända sedan första fyndet för ca 5-6 år sedan då jag kokade av enligt reglerna och smörstekte dem. Gott men tycker de torkade behåller mer smak

0

Bo.E

Kjellin

26 apr 2011 kl. 17:51

I know :) Bo.E
Ditt inlägg vara bara så klockren, mat är kul!

Så ibland är det kul att vara spontan utan tillförd logik, dessutom plockar vi en del svamp för att svampen skall ätas. Svamp och vin är ju en ovanligt lyckad kombination som anammas i Centraleuropa men som vi här i norr kanske inte har i vår närkultur.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone