0 465 visningar

20 svar

Försommarens skira grönska

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 22:58

fyller det skånska landskapet där sädesfälten, betorna och bondbönor spirar, där rapsfälten doftar honung och påminner om den svenska flagan där de lyser gula mot den klarblå himlen, här där de majestätiska kandelabrarna bildar täta alléer, som leder in och ut ur hemligt dunkel, här i det öppna landskapet finner jag ro.

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 22:59

2.
Fågelsång som vi upplever som avkoppling för våra stressade sinnen fyller de gyllenfärgade trädkronorna och de prunkande buskarnas revir i dalen där det livgivande vattnet nått en bit på sin resa ut mot det stora blå. Som vanligt så kan vatten dölja saker för våra ögon om vi inte tittar ordentligt finner vi intet men jag fann mina första fynd av Bäckspik, Cudoniella clavus.

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 23:00

3.
Inte bara vattnet döljer hemligheter även en gammal allåga kan ruva på mystiska ting som denna bit ”kladdkaka” en sporklump? Fylld av skalbaggar spröd som sammanpressad jord, vad kan det vara? Så detta turkosfärgade mögel på gulfärgad ved, så underligt och i luften den dunkla doften från Myskmadran, Asperula odorata som också ruvar på glömda hemligheter.

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 23:01

4.
Vid en av mina favoritlågor, inte det minsta synbart liv av myxomyceter, vilket är märkligt då jag tidigare år funnit flera arter här vid den här tiden på året. Nu fanns där en liten skålsvamp tror jag men ingen aning vad denna lille krabat kan heta däremot fanns det något som jag känner fast idag ikläd en grotesk skepnad, Ollonhorn, Xylaria carpophila.

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 23:02

6.
Så äntligen en slemsvamp men inget att hetsa upp sig för men den bekräftar i alla fall att det inte är helt hopplöst, det är väl en som nästan alla skogsvandrare har sett men man kanske inte vet vad det är, Vargmjölk, Lycogala epidendrum som även den är mytomspunnen. Ovanför lågan lutar sig klipporna ut beredda på ett språng ner i Skäralidsbäcken, ravinen här kan också stoltsera med bland dem hösta Strutbräken, Matteuccia struthiopteris i landet, de högsta är i min längd alltså ca 185cm över havet. Om man väl kan ta sig fram till dem utan att sjuka ner i dyn så känns det som man har förflyttat sig åtskilliga år tillbaka i tiden.

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 23:04

STOPP, det blev fel text. här är den rätta.
5.
Trots att naturen visar upp sig från en av sina bästa sidor så är svamptillgången i det närmaste obefintlig så jag får nöja mig med det andra som moder jord bjuder på och det kan i många fall räcka väldigt lång. Lite Brännmossa, Cerátodon purpúreus som när som helst skall blomma, en Forsärla, Motacilla cinerea, en hane som ivrigt far fram och tillbaka mellan det strömmande vattnet och sin ruvande maka, så den vackra Gulplister, Lamium galeobdolon som är vanlig här.

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 23:05

Och här är bilderna till serie 6.

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 23:06

7.
Ytterligare en skål som jag tror är några Flatskålar, Peziza repanda flankerad av fjolårets Bukettullklubbor, Metatrichia vesparium. Vid sidan om i den våta marken en växt som jag inte har en aning om vad den kan heta och över vattnet svärmar vad jag tror är någon Plecoptera, inte bara forsärlan jagar den utan småöringarna hoppar febrilt efter dem. 

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 23:07

8.
Längre upp längs bäcken möter mig det gyllene ljuset, jag blir sittande som förtrollad på en sten i bäcken och känner mig lite som näcken, fast jag varken kan spela eller är naken och inte är jag den som förtrollar utan den som blivit hänförd av det vackra. Tanken på att smyga här en tidig morgon med mask i fickan och ett 5 meters teleskopspö får mig nästan att skita i att det är ett naturreservat med fiske förbjudet. Ack vilka fina tre hg. öringar jag skrämmer iväg när jag smyger min nära vattnet och råkar göra en oförsiktigrörelse

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 23:08

9.
Man skulle lika gärna kunna agna med någon av de många flygfäsarterna som svärmar i området, här en som jag glömt namnet på. Lite torr i munnen av allt smygande jäms med bäckens lite steniga stig så tar jag några vackra Harsyra Oxalis acetosella och så hittar jag den vackra lilla Ekbräken - Gymnocarpium dryopteris.

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 23:09

10.
Den steniga marken övergår i en vitlöksdoftande lund där gommen ännu en gång får sig en smak bit av vad moder jord kan bjuda på, så här långt bort i dalen har jag inte varit tidigare och jag blir inte besviken på vad jag hittar bara på att jag inte varit här innan men det glädjer mig att området fortfarande har nya saker att bjuda på. Ramslök Allium ursinum är både en god smakförhöjare och en vacker växt utom när den är angripen av vad jag tror är rostsvampen Puccinia lagenophorae.

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 23:11

11.
Turen slutar där den började vid narrummet i Skäralid men innan dess några ytterligare bilder från det ”platta Skåne”. Jag hoppas att Svampkonsulenterna får ett givande möte här i höst, alla är hjärtligt välkomna till mitt Skåne 

0

"JAS" Helsingborg

28 maj 2011 kl. 23:13

12. Jag får kolla vad ni tyckte om denna resa när jag återvänder till HBG om 10 dagar och jag hoppas att ni ursäkter “kluddet” där i några serier, att resan är en vecka gammal och att svampinnehållet inte är så stort.
Ha det så bra där ute i svampskogarna:)

0

Emil A

29 maj 2011 kl. 07:22

Härlig resa som alltid!
Växten i bildserie 7 skulle jag tro är trolldruva (Actaea spicata).
Tack för turen :)

0

anithau

29 maj 2011 kl. 08:18

förtrollande!

0

Jan A, Uppsala

29 maj 2011 kl. 08:24

Växten i sjuan är bör vara en Valeriana, vänderot. Arten vill jag inte svära på, men oficinalis är kanske inte fel.

0

Jan A, Uppsala

29 maj 2011 kl. 08:27

Nej, det ska kanske bli en hampflockel!

0

"JAS" Helsingborg

29 maj 2011 kl. 08:43

Godmorgon på er där ute:)
Nu har vi fått 50 mm. regn på en vecka och det lovas varmare så förutsättningarna för att det skall börja hända lite i de skånska skogarna är utomordentligt bra, synd bara att man då skall åka och jobba och inte är tillbaka fören det har torkat ut igen.

Och jag tror inte på något av era förslag på växten i 7an, den är/var ca 30cm hög och blommorna ÄR i stort sett utslagna!

0

Emil A

31 maj 2011 kl. 08:55

Vilken luring då! Hoppas att du kan luska ut vad det är.

0

"JAS" Helsingborg

14 jun 2011 kl. 20:54

“Kladdkakan” i serie 3, visade sig vara resterna av en Reticularia lycoperdon Sotägg vilket om den inte varit övermogen troligen hade varit mitt största fynd, nu var resterna skadade men de var en bra bit över 10x5 cm. och säkert 5 cm tjock, som den var nu!

0

Annika

15 jun 2011 kl. 00:52

Magiskt!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone