Nykalvade kor med avkommor regerar lunden men är snälla, trots det dåliga betet i supertorkan!
Jag passade på att plocka mutsmultron till hustrun, backsmultron visserligen, men de går också att äta!
Sen klev jag över ett elstängsel till ett kofritt bete – och där fanns dessa märkligt vackra lavar i superbekväm arbetshöjd på en välmående alm. Jag har nog aldrig tidigare sett/lagt märke till ngt liknande. Någon som vet?
Orkar du dig dit, så ta gärna ett kollekt. Du kan ju sända det antingen till mig eller till Uno. Tråkigt att höra att ni verkar ha det så torrt norröver, jag har fått över 50mm senaste veckan och minst lika mycket de tio dagarna före det. I morgon blir det en tur upp på söderåsen och jag har höga förväntningar vilket i och för sig alltid är dumt men man är ju optimist:) PS: Kollar du mitt förslag på nätet?
Orkar! 4-5 minuters lugn promenad! Mest på asfalterad väg 272! Guben är visserigen gammal och blir förmodligen ännu äldre, men…
Har kollat på Nätet. Inte alls helfrälst, men den här korta och koncisa länken ser någorlunda ut…:
http://www.google.se/imgres?imgurl=http://www.discoverlife.org/IM/I_UARK/0004/320/Perichaena_depressa,I_UARK445.jpg&imgrefurl=http://www.discoverlife.org/mp/20q%3Fsearch%3DPerichaena%2Bdepressa&h=218&w=320&sz=45&tbnid=9x3A5OJws5lnEM:&tbnh=80&tbnw=118&prev=/search%3Fq%3DPerichaena%2Bdepressa%2Bpic%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=Perichaena+depressa+pic&hl=sv&usg=__2ndToYMI9Ca3K1sMsoVDzpirJUk=&sa=X&ei=RR71Td63KIbJsgbk14XPBg&ved=0CBwQ9QEwAA
Skickar till Uno _och_ dig - och sparar en koloni till Fytoteket!
Är dock lite rädd om snyggingarna, så ni får inte så många!
Bra! Som vanligt är det ju lite svårt med bara bilder men det ser mycket intressant ut vad det nu än må vara. Det behövs ju inte så mycket för att bestämma vad det är så var rädd om dem du. Så klart hoppas vi på många långa år till med mer och fler intressanta saker att hitta och få göra.
God natt, hörs i morgon.
Asporangelav, Caloplaca flavorubescens är också mitt förslag. Vanlig på asp, men man hittar den ibland på andra rikbarksträd som ask och alm.
Ned till vänster i andra bilden är det troligen veckkantlav, Lecanora allophana. Den har ofta en bålkant på apotheciet som hänger in över hymeniet.
Gomorron och stort tack för de olika förslagen. Caloplaca var det första jag tänkte på - och kollade karlsönumret av SBT (94 (4) 201-264 (2000)). Holmåsens “mindre bra” apotheciebilder hos Moberg är tyvärr inte det minsta lika mina.
Stridvalls http://www.stridvall.se/lichens/gallery/Caloplaca/NIKB0365 och http://www.stridvall.se/lichens/gallery/Caloplaca/NIKB0238?full=1 (båda på ask) är mera ”välliknande”, men mina apothecier är mera kantiga—och skålliknande bara som mycket, mycket unga.
Ska kolla om laven ser likadan ut på asparna…
(Du får nog inget brev med den här i, JAS, men kanske med ngt annat, småningom!)
Apotheciernas utseende kan variera ganska mycket. Om du vill bli mer säker på att det är en Caloplaca, kan du testa med lite KOH. De flesta arter i det släktet reagerar starkt rött, särskilt på apothecierna.
Några få nyckelsteg (Foucards skorplavsflora) senare hamnar man på asporangelav.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.