0 517 visningar

11 svar

Okänd stor skålsvamp och en kremla

Emil A

19 jun 2011 kl. 21:52

Jag kan inte hitta den här skålsvampen i någon av mina fungor. Russulan var svår att nyckla tyckte jag, kan någon hjälpa mig?

Skålen växer i en kalkrik rasbrant vid ett platåberg (Billingen), på ungefär samma ställe har jag tidigare hittat Sarcoscypha coccinea.
Russulan hittade jag på gränsen mellan en torräng och en granskog. Det fanns dock även björk, ek och al intill.

Bildserie 1: Skålen

Lila skål (5 cm)

0

Emil A

19 jun 2011 kl. 21:53

Bildserie 2: Russula

0

Hans v E

19 jun 2011 kl. 23:01

Några möjliga förslag på skålen är: Peziza emileia, P. howsei och P. celtica.

0

Emil A

19 jun 2011 kl. 23:21

Jag har som sagt ej tillräcklig litteratur men när jag söker på nätet på de tre arterna du gav som förslag så är det Peziza emileia som känns mest rätt. Men jag hittade bara en bild att jämföra med.

Vilken litteratur rekommenderas?

Är den ovanlig så kanske jag borde skicka in den till någon?

0

Emil A

20 jun 2011 kl. 00:11

Tack JAS, men jag gillar inte att söka på google efter bilder. Brukar ju komma upp massa blandade bilder trots att man söker på det vetenskapliga namnet. Bilden jag hittade fanns på Stridvalls hemsida. Nu såg jag också att Svampstaff hade hittat den förra året så där fanns en bild till. Definitivt den.

0

kremla

Emil A

20 jun 2011 kl. 00:56

Kan det vara R. xeromphalina? Hur starkt illa ska den lukta? För jag tycker den luktar svagt av gammal fisk nu när den legat ett tag.

0

Birgitta D

20 jun 2011 kl. 09:04

blir kremlan brun vid tummning och i märgen?

0

Emil A

20 jun 2011 kl. 09:38

Nej, den färgas inte någonting. Nu luktar den ännu värre.

0

Stefan J

20 jun 2011 kl. 15:59

Sillkremla tror jag inte på. Men med urnupna/fria skivor och jämntjock fot kunde du ju checka hur sporerna passar på R. violaceoincarnata. Ofta är den av den färgen, men den kan vara vilken färg som helt. Växer ofta kring stigar.

0

Tony S

20 jun 2011 kl. 17:16

Brunviolett kremla, Russula brunneoviolacea kanske kan vara en annan möjlighet. De brukar iofs ha lite mer violett hattfärg.

0

Emil A

20 jun 2011 kl. 21:36

R. violaceoincarnata tror jag inte på för svampen har helt vita sporer, jag kan inte se något gult i dem överhuvudtaget. Tyvärr har jag inte något mikroskåp här hemma så det blir bökigt att mikroskopera sporerna.
Så om man ser till sporfärgen så tycks Tony S förslag stämma bäst. I Funga nordica står det dock att foten ska gulna men den gör inte det.
Så tills vidare är det en Russula brunneoviolacea.
Tack tack

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone