Hej! Jag var ute och plockade stora mängder Karl johansvamp och andra soppar i går. Svampara hade olika färgskiftningar på hattarna, allt från mörkt- till blekbrunt. Upptäckte att en del luktade starkare än andra. Inga´svampfötter skiftade i rött men jag smakade på dem för säkerhets skull då jag ville vara klar med att inte ha plockat någon bitter gallsopp. Efter tillagning såg jag att hattskinnet hade skiftat i färg. På vissa svampar såg det grönt (!?) ut, på vissa gult och på andra rosabrunt. Kan jag ha fått med något galet, giftigt hem?
tillagad svamp
Det var värst vad många som fått grönfärgade karljohan i år! Det är många som har frågat, men ingen vet vad det beror på. Det har diskuterats om det kan bero på snyltingangrepp, men det är det förmodligen inte:
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=6517&fnr=1&sok=gr%F6n
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=18648&fnr=1&sok=gr%F6n
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=16481&fnr=1&sok=gr%F6n
Det har troligen ingen negativ inverkan på matvärdet, men ett intressant fenomen som borde studeras vidare…
Tack för svaret. Vilket mysterium!Tänk att så många andra iakttagit samma fenomen och intressant teori med snyltingen. Har hunnit frysa in mina förvällda svampar. Avvaktar med at äta. Ingen av de svampar jag torkat har visat samma färskiftning utan betett sig som vanligt.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.