I går morse rekade jag ett nytt, framtida exk.omr. Det fanns inte mycket ännu, men blek ostronmussling fanns på samma liggande, döda rönn som för flera år sen, några vackra men skarpa, gräddskivade kremlor, mina första grynsoppar för i år - och dessutom bl.a. två sopparter jag inte blir riktigt klok på!
De första mycket stora, tjockbenta, men – som jag tycker – alldeles för bleka för att kallas ’finludna’. En grupp med tre mlm färska och en övermogen växte i ett ”rent” lindbestånd söder om U-a.
De första två bilderna visar den halvgamla, först sedda, nästa den äldre, demolerade.
Tack, Micke! “Blodsoppen” var faktiskt helt glatt på såväl hatten som foten - den senare t.o.m. glänsande glatt. Men den kanske får se ut som en bofink!
Det är iaf min första i Upl. och växte på inte speciellt kalkfattig mark!
Och hur olika de finludna jag visar än ser ut, så säger du att de är typiska! Men det är kanske typiskt att de också ser ut som bofinkar!..;)
Minns du dessa från förskingrat inlägg i sept –06? Bilderna från 060906.
Ja, blodsoppen blir slät på hatten som äldre.
Det skulle inte förvåna mig om finluden stensopp består av flera arter. Dels finner man ljusa exemplar, som de på dina första bilder. De har jag hittat mycket av i Linköpingstrakten (kalktrakter) under ek. Och dels finner man mörkare exemplar, såsom de på din senare bild och de som finns här på svampguiden: http://svampguiden.com/art/visa/Boletus_reticulatus
Denna mörkare typen har jag sett oftare än den bleka i mina skogar på Södertörn. Det har alltid funnits ek på växtplatserna, men ofta också andra trädslag som björk och gran, och marken har inte varit kalkrik.
Möjligt att färgbredden kan variera så mycket inom arten, men jag har aldrig sett mellanformer. I en finsk studie 2009 fann man stöd för 6 arter i stensoppsgruppen:
http://www.karstenia.fi/49_2_09.php
Nja Klas, det här är i så fall en lindens sumpsopp, för jag såg ingen björk där - ”Boletus tiliae” eller nåt sånt, beroende på hur väl utrustad döparen är. Och dessa ”stensoppar” växte intill Fyrisåns sumpiga västra strand där regn inte är så livsviktigt.
Men båda arterna är torkade och ska vid tillfälle få flytta till Fytoteket tillsamman med en massa annan godis. Och Micke, jag ska knalla över till lokalen från –06 och försöka samla in också den ”typen” – men först måste det komma en väldig massa regn, då de växer (växte) i en mycket torr naturbetesbergbacke med björk. Björkarna har tyvärr blivit mycket färre, tack vare EU..Bu(
De flesta finludna jag sett har varit av en tredje och fjärde typ, de flesta mer lika en vanlig stensopp, av den ljusare typen…;)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.