Vi har denna på tomten. Sambon var väldigt intresserad av att provsmaka och eftersom det värsta som borde kunna hända var att han fick ont i magen så fick han vara testobjekt. Den smakade enligt utsago ypperligt och han fick inte det minsta magproblem. Nu har jag också ätit av den. Mkt bra. Vad är er erfarenhet om denna svamp? Den ska ju vara 2-stjärnig men kunna förekomma som en lättare giftig variant också.
Håller med om att det verkar luddigt… tillhör själv den skara som ätit den rodnande fjällskivlingen utan problem, men är så pass osäker på den att jag inte kan rekommendera andra att äta den eller bjuda på rätter där den ingår, jag vill helt enkelt inte riskera att skada någon…skulle verkligen uppskatta om någon kunnig person (Irene eller Mikael K kanske?) kunde berätta mer om detta.
Ja, varför inte en liten “giftinfo” om alla tveksamma svampar som ansågs ätliga för 20 år sedan men som idag klassas som “tveksamma”.
Man vill ju gärna veta om man riskerar ett lätt magknip eller livslång dialysbehandling…
Vad gäller rodnande fjällskivling å¨t jag några små ex. stekta med snöbollschampinjoner härom veckan och hela anrättningen hade en behaglig smak och gav inga magsmärtor.
Sen tycker jag att äldre ex av den ofta har en unken anstrykning som man helst klarar sig förutan.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.