Vi har haft det här uppe tidigare, men tråden verkar otillgänglig (arkiverad?). (Hur gör man Mikael?)
Generellt så är alla Agaricales, dvs hattsvampar, som champinjoner, kremlor, soppar, snabbväxande. Fruktkroppen bildas (halvt) under jorden som embryon och kan skjuta upp på ett par dagar om det regnar ordentligt. Dom blir större genom att mängden vatten ökar.
Vad som tidigare kallades Aphyllophoraler, dvs fingersvampar, kantareller, tickor etc. växer betydligt långsammare, och bygger på med ny vävnad alltefter hand. Dom kan ta en eller två veckor att bli vuxna.
Det är därför lämpligt att vänta på sådana, så får man mera mat. Däremot, att vänta på en sopp, kremla etc. är knappast lönt mödan. Man får inte mera mat, utan mera vatten, utom om man räknar larver som mat (proteinrika!).
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.