Tonys förslag är helt korrekta.
Arten på den sista bilden, Lactarius quieticolor, är ätlig, men inte alls i klass med tallblodriska och vinriska enligt dem som har provat. Den växer sällsynt i kalkrik tallskog. Där trivs för övrigt puckelkremlan också.
Får man anta att den andra kremlan är hittad i samma skog (om det kan vara till någon ledning för dem som är säkrare på kremlor än jag)?
Har den mild smak är den i alla fall ätlig.
Bilden längst ner: Funderar på om det är Grönfläckig vinriska. Vet inte hur den ser ut, men på sidan http://svampguiden.com/art/visa/lactarius_sanguifluus finns lite grann beskrivet om saften.
Det står om en morotsfärgad saft som blir vinröd först efter 5-10 minuter. På din bild ser man tycker jag att saften är morotsfärgad.
Men jag är inte alls säker.
Jag har en bild av grönfläckig vinriska här:
http://swefungi.se/PAGES_IO/Lactarius_semisanguifluus2.html
(kallas för zonblodriska av Bo Nylén)
Förutom att den växer på kalkrik mark under tall, har den som kännetecken en mycket hård fot (i alla fall som ung).
Gruppen kring blodriskorna är sannerligen inte så enkel som man kanske tror…
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.