0 297 visningar

8 svar

Frågetecken enda utbytet av rekning!

Jan A, Uppsala

15 aug 2011 kl. 19:54

Först såg vi denna på långt håll – inte svårt - och jag var säker på att det var en prickmusseron – ända tills jag vände den uppochner. Har aldrig sett en med så bleka skivor (och fot). Finns det såna, eller?
Nästa fråga gäller det mörka lyophyllumkomplexet. De två på bild 3 var c 6½ cm och växte på mlm bar jord på körväg i nygallrad barrblandskog innehållande allehanda lövträd m.m.! Det fanns också en liten frk i närheten. Givetvis gott om ”virke” i marken.

0

Jan A, Uppsala

15 aug 2011 kl. 19:56

Hemkommen hittade jag en ny tomtsvampart vid vår enda tomttall, 11 st riktigt stora, rödgula slemskivlingar.  Sniglarna tackar för maten!

0

Hans v E

16 aug 2011 kl. 10:09

Den första skulle väl i så fall vara svartfjällig prickmusseron (stubbmusseron) men jag får “vibbar” av Calocybe.

0

Irene A

16 aug 2011 kl. 10:40

Jag kan inte påminna mig ha sett någon så blek prickmusseron, men det borde ändå vara den. Det förekommer ju trots allt att svampar tappar vissa pigment (speciellt i kalktrakter av någon anledning).

Om den andra är en Lyophyllum, borde det väl vara någon av de svartnande? Men den påminner lite om strecknagelskivling också, eller Entoloma..

0

Jan A, Uppsala

16 aug 2011 kl. 22:03

Tack för svar, Hans och Irene.
Den är skrikigt rödprickig, så jag förstår inte alls stubbmusseronen. Och den är riktigt stor…
Och den sista är inte någon
-nagelskivling.

0

Tony S

16 aug 2011 kl. 22:18

Ser ut som prickmusseron.

0

Jan A, Uppsala

19 aug 2011 kl. 07:09

De på sista bilden i serie 1 utsattes för återbesök i går och jag visar två bilder, först på samma två frk som förra gången, sen på några andra – det fanns nu minst ett 20-tal.
Det var meningen att några skulle få följa med hem, men när det småningom var så dags regnade och åskade det så att skogen kändes otrevlig!

0

Tuvskivlingen

Irene A

31 aug 2011 kl. 08:28

Nu har jag också hittat snarlika tuvskivlingar!
Den första satt i en vägkant i barrskog. Nästa exemplar satt mitt i en stig i ung tallskog, och intill den fanns också en liten kompakt tuva med likadana svampar. Alla har en beige ton på skivorna redan från början, och jag tror att alla är röktuvskivling - även de som har växt solitärt och är mer storvuxna.
Jag har sparat dem och ska försöka fixa bilder också.

0

Tuvskivlingen

Irene A

31 aug 2011 kl. 08:41

Bilderna:

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone