Hej!
Jag vet att detta diskuterats tidigare men jag måste få hjälp.
Här i V-botten har nu stensoppen börjat komma , verkar bli mycket även i år. Men tyvärr angripna.
Jag har kunnat ta vara på ca 1/4 av det jag hittat. När jag delar dem i skogen kan en del se bra ut men när jag kommer hem och ska hyvla ned dem i svamptorken finns det massor av gångar och ibland gula angrepp. Jag skär bort allt sådant så det mesta åker i soporna. Jag förstår då inte hur Italienarna kan köpa upp K-J hela ?
Jag funderar om inte de “larver” som ev kan finnas kvar , dör i torken.Eller överlever de och ger magproblem när jag tillrett den.
Ja i år är det extra besvärligt med karljohan och larvangrepp. Jag föreslår att du tar med dig svamptorkens torkollor i bilen och hyvlar ner direkt på plats istället för att bara dela. Larverna brukar avlida av torkens värme och bör inte ge dig några magproblem, men tanken på att de finns där kan vara frustrerande. Och visst är det märkligt med italienarna! De som generellt sett är verkliga esteter, suveräna på mat och livsmedel där de alltid ska vara fräscht och av hög kvalitet.
Känner faktiskt en italienare som är en riktig naturmänniska. Älskar naturen och har därför flyttat till Sverige :).
Han berättar hur de plockade KJ i Italien. De ger sig ut långt innan solen går upp beväpnade med pannlampa och en lång men styv tunn pinne. Sedan plöjer de fram genom naturen med med pinnen pendlande framför sig som ett blindspö. Då och då så slår de upp en Karl Johan som de plockar upp. Så sa han: Väntar man till solen går upp så är det slut på KJ för den dagen.
Men så kanske det blir när man är 60 milj på en yta som är lite mindre än Sverige…..men jag vet inte.
Ja, Annika skriver nästan rätt, utom att pinnen behövs på grund att i italienska skogarna finns flera arter huggormar som är giftigare en de svenska, genom att slå med pinne skrämmer man ormarna som är känsliga för vibrationerna.Det finns de som säljer maskangripen karljohan men de flesta italienare skär bort de angripna delar.Svampkultur är fullt av sagor och okunskap i alla länder.
Det är just därför så många människor blir svampförgiftade med ibland döddlig utgång varje år i Europa.
..oops…glömde nämna käpparna, haft förmånen att skaka tass med Antonio Carluccio på hans restaurang i London..inspirerad av hans vackra käppar har jag gjort en egen, men inte för att fäkta bort ormar utan för att slå lätt på hattarna av våra bjässar till rödbruna stensoppar på tallmoarna här i Hälsingland. Fast och fin…:-)....ett litet ps från våran andra tråd - har nu lagt in beställning på boken samt mailat Bellu att det är på g…
Om man tittar riktigt ordentligt så är det ofta både gångar och små larver i den torkade KJ som säljs i Frankrike och Italien på marknader och i småbutiker. Ibland är också de gröngula rören med i torkningen. Kanske säljer de dem till turisterna, och behåller de fina exemplaren för inhemskt bruk? :-P
Tack och lov behöver jag inte sälja. JaG hittar och ratar allt som inte är perfekt i år. torkar en hel del pga att alla år inte är som i år. ENDA PROBEMET ÄR HUR HINNA PLOCKA RENSA TORKA (FRYSA IN) ALLT PÅEN DAG. TUR ATT MAN INTE ÄR STÄDNÖRD. Jag är dessutom dagledg.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.