Man kan steka den enkelt eller använda den i någon maträtt. Dock tycker jag att man med fördel kan använda den som blandsvamp med andra typer av soppar. Foten kan vara lite seg, men torka den och gör pulver. Lätt att använda som “krydda”. Kanske blanda in lite örter så har du din egen skogskrydda :)
Vad jag vet så ska inga strävsoppar vara giftiga.
Gissar på att förgiftningsfallen beror på förväxlingar, jag har ätit tegelsopp utan problem i alla fall. En annan möjlighet är olika angrepp såsom soppsnylting, strävsoppar är som bekant ganska känsliga.
Dessutom skulle det vara mer känt om tegelsoppen vore giftig, med tanke på att den är så känd som matsvamp.
Men att tillaga svamp ordentligt är ett bra råd!
Jag hade en sväng illamående förra veckan, verkar som att det berodde på dåligt tillredd tegelsopp.
Från http://www.arktisetaromit.fi/se/info/svampar/natursvampar/tegelsopp/: “Tegelsopp, aspsopp och tallsopp kokas i sitt eget spad tills de är fullständigt mogna, eftersom de kan orsaka illamående och magont om de inte är tillräckligt kokade.”
Hade jag inte koll på, var inte helt lätt att hitta informationen heller. Jag åt ganska lite men kräktes och mådde hyfsat illa ett par timmar.
Det gäller att hålla sig uppdaterad när det gäller svamp. Det här med förgiftningssymtom av “rödhattade” soppar har varit på tapeten ett tag nu. Det finns en del tidigare trådar på forumet om detta. Det står nog inget om detta i de senaste svampböckerna men det kommer var så säker, därför är det viktigt att införskaffa det senaste i svampboksväg hela tiden om man inte hänger här på forumet året runt vill säga:)
Vi har ätit Tegel Sopp två gånger hemma och båda gångerna min fru var våldsamt sjuk med kräkningar och diarré. Jag hade inga dåliga effekter från svamp alls. Vi plockar inte dem längre.
Jag har läst några fall av människor som har dåliga reaktioner på dem, även i små mängder.
Tegelsoppen är vår favoritsvamp, men vi är noga med att tillaga den länge. Låter först allt vatten koka bort, steker därefter i smör, låter puttra med grädde eller i någon gryta eller så. I nyare svampböcker står att röda strävsoppar är giftiga när de är råa.
Det finns ganska många fall dokumenterade världen runt med ganska allvarliga fall av förgiftning pga strävsopp med orangea hattar..Det finns några här i Sverige som är lite tveksamma,men inga svårare förgiftningar mer än mag/tarm besvär.I Norge finns det dokumenterat några relativt allvarliga fall där akut vård varit nödvändig!! Om det är en specifik art eller om det är miljön som är boven forskas det om (förmodligen art)..Leccinum Insigne är misstänkt i många fall i USA men är inte helt klarlagt..De rekommendationerna som finns i Usa och till viss del börjar bli praxis är att alla strävsoppar SKA tillagas väl,minst 15 min,och måttlig konsumtion..Det är absolut inga förväxlingar i mina fallbeskrivningar och det finns även misstankar om liknande Paxillus syndrom(se pluggskivling) dvs sönderfall av röda blodkroppar,vilket finns beskrivet i Usa.
Alltså.....i minst 10 års tid har jag plockat och torkat Tegelröda soppar. Vi har själva konsumerat, vänner har fått burkar med torkade soppar, (visserligen blandade soppar, men övervägande Tegelröda), och ännu har ingen rapporterat in ngt fall där ngn mått dåligt…?
Gäller detta bara tillagade i färskt tillstånd???
(Vilket jag i och för sig även gjort utan några som helst problem…).
Som sagt är man inte helt hundra på om det är miljö eller om det är en speciell art eller dyl.Fakta är att människor i Norge har blivit förgiftade och då kan det eventuellt finnas fog för att vara försiktig i Sverige,men det är som sagt upp till var och en.Har själva familjen Leccinum liksom Pluggskivlingarna en sk. paxillus effekt,kan man trots livslångt konsumerande helt plötsligt bli svårt sjuk.Men eftersom flera personer samtidigt blivit sjuka efter samma måltid,är det nog mer sannolikt med en” mer giftig “art.
Försöker inte skrämmas på något sätt och allt finns “lättgooglat” på internet om man vill läsa.
Jag tror det är inbillning.
Näääää, det kanske jag inte tror. Men innan man hade hört talas om att tegelsoppar kunde vara giftiga så rapporterade ingen här på SG om att de blivit sjuka. Man tycker att nån åtminstone borde ha nämnt något någon gång om magbesvär i samband med dessa vanliga matsvampar?
Nu är plötsligt många här drabbade av tegelsoppssjuka.
Jag tror kanske lite på det där som skrevs om grisöron/änglavingar som folk blev förgiftade av i Japan, att vissa svampar är giftiga för vissa människor
Jag menade inte att Du varken försöker skrämmas eller fara med osanning.
Tycker bara att det är förvånande att jag i så många år handskas med denna art utan problem….
Logiskt sett bör det då handla mer om växtplatsen än arten, hur det nu kan stämma???
Skulle inte tro att Västra Götaland är mer “giftfri” än resten av Sverige?
Jag var i Abisko (som bekant ligger nära Norska gränsen) och åt Tegelsopp. Missade tyvärr infon om att den ska kokas så jag stekte den bara. Efter en timme låg jag på toaletten och kräktes. När jag väl fått upp allt mådde jag bra igen. Resten av familjen tycker som tur är inte om svamp så det var bara jag som hade ätit av den. Det var första gången jag åt Tegelsopp, och jag lär inte göra om det misstaget igen oavsett var i landet jag hittar den.
Tegelsoppen är faktiskt riktigt god - rätt tillagad. Tycker du ska prova den en gång till - på rätt sätt.
Hela familjen åt Tegelsopp härom veckan, stekt i 20 minuter, gott och gick helt fint! Plockad i norra Norge. Du måste alltså inte koka svampen men värmebehandla i 15-20 minuter.
Konstigt nog står detta inte i tex sista versionen av “Nya Svampboken” av Holmberg/Marklund
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.