Har jag fått det hela om bakfoten eller vad? Jag har hört eller läst någonstans att vanliga kantareller är svagt giftiga i rått tillstånd men att giftet försvinner vid upphettning. Stämmer det? Varför är de så sällan larvangripna annars? Jag har Googlat en stund men hittar ingenting om det
Det är dom säkert, så gott som alla svampar är giftiga (mer eller mindre) i rått tillstånd. Kantareller innehåller bl.a. små mängder amatoxiner, d.v.s. samma gift som hos vit och lömsk flugsvamp (och de försvinner inte vid upphettning) - halten av amatoxin är ca 25000 gånger högre i lömsk flugsvamp än i kantareller, så om jag räknat rätt, behöver man äta ca ett ton kantareller för att riskera en dödlig dos..
Läste någonstans för länge sen, att den enda svampen som man inte hittat något gift i då, var nejlikbroskskivling..
Larvangripna eller inte, det behöver inte ha att göra med ämnen som är giftiga för oss. Flugsvampar äts t.ex. begärligt av sniglar.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.