0 1043 visningar

15 svar

Kan man utrota ett svampställe??

Maria

6 sep 2006 kl. 11:36

Hej ! Har varit i skogen och på mina säkra ställen men jag tycker att det blir mindre och mindre svamp för varje år.Iår blev jag ännu merledsen när jag kom i skogen .Skogsägarna HAR sågat ner en massa sly och låtit de ligga kvar .
Snart ser det ut som jag vet inte va.

Men där jag har mitt bästa ställe ser det okej ut där fanns förr en massa blek kantareller .Nu till frågan KAN man utrota ett ställe om man plockar där hela tiden??

0

klas jaederfeldt

6 sep 2006 kl. 11:37

nej det kan du inte, däremot är svampen känslig för störningar i sin miljö

0

Maria

6 sep 2006 kl. 11:41

Tack för ditt svar Jag har ett ställe som det inte finn nåtot mer bara ett stort sly område Dar kunde man plocka flera lite åt gången DET ÄR FÖR J-LIGT !!!!

0

per d

6 sep 2006 kl. 17:04

ett av mina bästa ställen har legat i en granplantering ca 15-20 år gammal under flera år fanns där runt 100 kantareller på en yta av några kvadrat meter i stort sett varje vecka men i år är där i stort sett tomt, och jag vet att ingen annan varit där och miljön har inte påverkats på något sätt.

0

Berit

6 sep 2006 kl. 17:12

Japp det där har hänt mej också iår, vi har ett ställe vi “hämtar” litervis med härliga köttiga kantareller, men när jag var där i helgen syntes inte ett spår av någon. Det är första gången på 10 år, och mycket ledsamt. Platsen är en solig glänta med både mossa och gräs, så det var inte torrt där nu iaf. Kan de kanske komma senare än vanligt?

0

BoE

6 sep 2006 kl. 17:52

Årets torka kan naturligtvis ha försenat tillväxten på viussa platser.

Har själv upplevt liknande men brukar alltid skylla på att djur eller människor varit där och rensat stället före mig.

0

Jonnie

6 sep 2006 kl. 20:23

Hmm, för ett tiotal år sedan hittade jag ett kanonställe för kantareller, ensligt beläget och i orörd skog, troligen hade ingen människa varit på platsen på årtionden (hur man nu kan säga det)hade en känsla av det iallafall, jag plockade den gången över 8 kilo kantareller där.. trots att det inte var ett super-år, jag har aldrig hittat lika mycket på det stället igen, , ,

och detta har jag sett flera gånger, vilket kanske innebär följande:
  , första gången man plockar på ett “nytt” ställe är det mycket svamp på stället, de påföljande åren man plockar är det mindre och mindre svamp…
 
JAG TROR- utan att veta, att om ett kantarellställe får stå orört kan det växa till sig väldigt mycket, men då man börjar plocka på det minskar förekomsten undan för undan för att sedan stagnera til en viss nivå

0

Birgitta D

6 sep 2006 kl. 20:28

Har också märkt att det blir mindre och mindre av svamp tex kantareller där man avverkat och inte tagit tillvara på riset. För att inte tala om framkomligheten

0

Jonnie

6 sep 2006 kl. 20:40

Ja, och det kan ju bero på att ljusförhållandena ändras och marken ansätts hårt av maskiner

0

Hanna

7 sep 2006 kl. 22:55

Är det inte så att om man stressar svampen lite grann genom att plocka fruktkropparna så blir den oroad och producerar fler, medan om ingen rör svamparna så blir dom lata och nöjer sig med att producera lite mycel?

0

martina

7 sep 2006 kl. 23:34

Å andra sidan kan man tänka sig att svampen kanske blir “oroad” av att fruktkropparna plockas och försvinner, och därför “väljer” att skjuta frukt ngn annanstans inom mycelets utbredningsområde.  Svampar har ju ingen nytta av att bli uppätna (som ju bär har) och det är väl därför de ofta är mkt “kamouflagefärgade”.

0

klas jaederfeldt

7 sep 2006 kl. 23:37

en del svamp har nytta av att bli uppätna tryfflar, stinksvamp t.ex

0

martina

7 sep 2006 kl. 23:40

Har dom??? Varför då??

0

martina

klas jaederfeldt

7 sep 2006 kl. 23:59

dom sprids på det sättet, uppätna någonstans utskitna på annat ställe (tryfflarna). stinksvampen sprids av flugor som får på sig sporerna kanske i sig oxå, sedan landar dom å skiter, ev, gnuggar av sporer

0

klas jaederfeldt

martina

8 sep 2006 kl. 01:20

Ok!

Tack =)

0

klas jaederfeldt

Tina Nordberg

8 sep 2006 kl. 10:03

Hoppas Stinkvsamparna klarar sig utan min hjälp.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone