Ja det kan man väl säga ....plåga är rätta ordet!
Finns lite info sedan gammalt om just detta kryp.
http://svampguiden.com/forum_lista_old.asp?sok=%E4lglus&fnr=1
Fy fasen. Sista dagen på mykologiveckan i Jokkmokk, här finns dom inte och nästan inte fästingar och detta år nästan inte en mygga. Tror jag stannar. Vädret har dessutom varit hur bra som helst lagom varmt inget regn en solglimt dåp och då, med andra ord perfekt för skogen.
Vi har köpt en spray och roll från SJÖ&HAV som heter Mygg och fästing, det sägs även hålla älgflugor borta. Jag är positivt överraskad, hade det på mig idag och tyckte det var mindre mygg i alla fall. Där vi plockade idag har vi inte sett älgflugor ännu.
Deras hemsida är http://www.sjohav.se
runt örebro är det väldigt varierande
brukar vara värst i norra o västra riktningarna men i år har jag inte träffat på så många
de jag sett har varit i de östra delarna
generellt sett kan man väl säga att de förekommer mest i barrskog och fuktiga marker där gran dominerar
mindre allmän i löv- o blandskog och nästan obefintlig vid hjälmarstränderna
Hade två i håret igår när jag kom hem !Skakade av mig ett tioptal i skogen med ! Dom vidriga krypen e svåra att döda så spola ner dom i toa om det hjälper vet man ju inte,men har i alla fall klarat mig ifrån fästingarna endast en styck på mig i år PEPPAR PEPPAR jag bor söder om Lkpg östergötland !
värst är det väl ner en slår ner direkt i örat å man inte vet om man fått bort den eller om den tagi´t sig längre in! Fy helvete!
Jag tror ärligt att enda sättet att få ner populationer med älglusfluga OCH fästingar är att låta naturen kontrollera rovdjurstammen på egen hand. Jag tror att alla såna här “moderna” problem skulle lösa sig själva då. Någon mer som tänker i de banorna?
Har än aldrig råkat ut för denna plåga och det är jag väldigt glad över. Rör mig i skogarna i främst Robertsfors kommun i västerbotten och i Kiruna och Gällivare kommuner i Lappland. Brukar följa älgstigar när jag letar svamp i skogen och borde ju ha råkat ut för dessa om dom funnits.
Nu har jag lärt mig massor om älgflugan. Jag bor i Bromma och har inte råkat ut för dom. Någon älg har jag inte sett här men vildsvin finns det. Plockar även svamp i Uppland (utanför Bålsta) och har klarar mig där också trots att det är älgrika marker. Jag är övertygad om att dom skulle gilla mig, alla äckliga kryp gör det ;-).
Förra året råkade jag på en hel del i granskog precis utanför Kungälv. I år har jag sett någon i Svartedalen och ytterligare några i Vättlefjäll. Inga problem på Hisingen än så länge (men har råkat på dom i Skändlabergen för några år sen).
Första gången jag träffade dom små liven höll dom till vid Bullaresjön, norra Bohuslän.
Har haft några på mig i flera timmar innan jag har upptäckt nåt, men aldrig blivit biten. Det är väl inte så vanligt att dom biter människor, eller nån som tycker annorlunda? Hur som helst, dom är tillräckligt jobbiga utan att bitas…
Jo, jag har annan erfarenhet!
Tog en sväng i Kareby skogar, utanför Kungälv, igår em. Dom var på mig hela tiden, kröp i ansiktet och i håret och jag dödade en hel del. De bits, men det gör inte ont. Men det kliar sen! Hela hårfästet i nacken kliar från och till idag efter söndagens utflykt i Färgelanda och gårdagens i Kareby. Myggspray hjälper inte.
Jag har inte lyckats vrida skallen av dom ännu, men däremot dör de när man klämmer dom mellan naglarna.
De har vaknat här hemma också. Under helgens runda fanns de i mängder och de kröp in även under kläderna. Rör mig i skogar mellan Moheda och Rydaholm men även träffat på dom via jobbet i skogarna runt Växjö.
Visst skulle vargen kunna reducera antalet värddjur för älglusen (hjortlus) men tror att problemet mer kan bero på att vissa skogar minskar vilket gör att antalet djur ökar på en mindre yta och då får lusen lättare att hitta ett värddjur. Det blir då fler löss som kan föröka sig varje år vilket ger ännu fler löss året efter. Om min teori stämmer så är det vi människor som genom skogsavverkning och bebyggelser underlättar spridningen för dessa kryp.
Oavsett hur mycket skog vi har så lär det inte bli balans varken ifråga om värddjur eller ohyran själv, så längs som människan inte tillåter den rovdjursbalans som det tagit naturen miljoner år att finslipa.
Jag förstår inte att detta inte upprör fler än det gör. Är det så få som förstår detta, eller orkar ni inte bry er, eller är de flesta här jägare och har därmed personliga intressen att bevaka?
:-)
skulle va kul med åtminstone en lite piggare debatt i ämnet. Någon kan tycka att detta inte har med svamp att göra, men för de som är värst drabbade av fästingar och lus är det relevant i högsta grad!
Här längst upp i norra Halland har jag inte sett till dessa kryp någonsin,har dom kommit nu i år?Eller har dom alltid funnits?Jag har en Hjortstam på 15 st,som ofta är runt huset,älgar o rådjur finns det också,men inte som jag ser så ofta,och inga älgflugor,hoppas dom inte kommer hit,låter inget mysiga.
Irene A
Garantier är det väl inte läge för, men för mig känns det självklart att det ibland går till ytterligheter i naturen när balansen rubbas. Ett målande exempel tycker jag att jag har vid min lilla markbit i Västvärmland där det finns bevis för hårt betningstryck av älg i ett antal år på rad. Detta syns tydligt på ungskogen runt min stuga. I gräset i området där älgen alltså har vistats mycket under många år formligen kryllar det av fästingar. Älglusflugan saknas inte heller.
Om jag kopplar ihop detta med vad jag ofta hör från jägare jag känner i andra delar av Värmland, att det inte har funnits en älg inom deras jaktvårdsområde sedan ett vargrevir etablerades, så är det väl inte långsökt att dra slutsatsen att fästingar som ligger i gräset och väntar på ett värddjur men inte får något inom en viss tidsram, borde åtminstone dö ut till viss del.
Fick ja nu något sammanhang i detta eller blev obegripligt?
Sedan har jag som gammal skogsarbetare och naturintresserad, massor av exempel på saker som “gått åt skogen” när vi trott oss veta vad som är bäst och därmed i bästa oförstånd våldfört oss på vårt arv.
Kom igen Irene :-)
Oops! Missade i min iver en del av din fråga Irene.
Skillnaden mellan jägare och rovdjur är bland MYCKET annat att vid min stuga har en älgpopulation gäckat jägarna i många år. En naturligt balanserad vargstam hade aldrig missat ett område med “överskott” på älg. Sen är det ju också intressant att kolla i backspegeln hur älgpopulationen har varierat de sista årtiondena. Allt i takt med hur etablissemanget prioriterat olika värden.
Säg gärna emot mig. Detta är intressant.
Jag har trots allt svårt att se något samband mellan förekomster av älglusflugor och rovdjur. Värmland hör väl till de delar av landet som har relativt gott om både varg och björn?
I Västerbotten finns mycket älg, inga vargar och knappt några älglusflugor heller.
Älglusens naturliga fiender är förstås sådana djur som äter dem, gissningsvis småfåglar och andra skogsfåglar, näbbmöss och smågnagare.
Jag tror att Madde var inne på rätt spår, att det är vi människor som har påverkat skogsmiljön på ett sätt som gynnat älglusen.
Mer koncentration av värddjur om lämpliga skogar krymper är hennes teori - men det har också pågått en katastrofal minskning av vissa fågelarter i skogsmiljön. Det tror jag att vilken ornitolog som helst kan skriva under på.
jo tack, känner igen det. dom älskar mig. får alltid bett av dom , sitter kvar ca två veckor, kliar som bara den. men där det finns gott om älglöss där finns kantareller. det är min erfarenhet. elocon hjälper faktisk, receptbelagt medel för hårbotten-eksem. ska påpeka att jag har ett rikligt hårsvall. min rakade sambo struntar dom i, det är bara skojigt med mig. mvh sala.
OK då, OlaH :-)
Visst har älglusflugans utbredning också med klimatet att göra.
Jag tror ändå inte på att använda rovdjursfrågan som ett argument för att få bort eller minska förekomsten av älglusflugor (eller fästingar heller för den delen).
Vi måste räkna med att älglusflugan är en naturlig del av faunan där det finns hjortdjur. Det enda som skulle hjälpa vore att utrota älg- och rådjursstammen, och det kan inte rovdjuren göra, eftersom det skulle undergräva deras egen existens också.
Måste bara byta samtalsämnet en aning:)
Hörde från en bekant att älgflugor drar sej till starka dofter, som tex perfym(tyckte de lät helskumt me tanke på att dem lever på älg och rådjur osv)men va ute i skogen me min sambo(han har långt hår) samt en polare som är rakad på huvvudet.
Han hade inte en enda “lus” på sej, medan jag och min sambo hade massor!
Sambon hade mest, han va till och me tvungen att vänta i bilen för han stog inte ut!
Vi började fundera på att de kanske berodde på hans Axe?
Den luktar ju stark, hunden är en papillon, han hade ingen
Irene :-) Jag var rädd att du dragit dig ur debatten.
OK då Irene :-)Älglusfluga och fästingar är numera en naturlig del av faunan. Jag är ändå övertygad om att en självreglerande fauna skulle ha den effekten att vi slapp många avdessa onaturliga överpopulationer. Som jag tidigare nänmt har jag sett exempel på områden där hjortdjur varit överrepresenterade p.g.a. en cykeltopp i skogsbruksaktivitet som gynnat dem födomässigt. Här är finns nu, milt uttryckt, mycket ohyra. Hade här nu rovdjuren tillåtits anpassa sig till situationen så hade aldrig hjortdjuren blivit överrepresenterade till samma grad under så lång tid och därmed hade inte ohyran varit besvärande talrik heller.
Får jag sista ordet eller? :-)
Hakar på lite här..
Jag är ganska säker på att älgflugan och hjortlusens invasion inte har med värddjuren att göra, hur konstigt det än kan låta.
Jag bor i Kolmården och här finns som bekant många skogstyper. Vi har mycket gott om hjort och älg i skogarna. Förekomst av älgflugor och liknade är näst obefintlig!
Tror mer på att det har med klimatet att göra, här är skogarna inte så fuktiga, men väldigt gott om småsjöar och vattendrag.
Däremot så kan man bli galen på knott här i vissa perioder, men bara lokalt.
Inte riktigt än :-)
Vad är det som säger att de nuvarande populationerna av fästing och älgslusfluga är onaturlig? Hur vet vi det? För att det irriterar oss människor? Det “naturliga” tillståndet är kanske ännu värre?
Jag har inte varit omkring mycket i världen själv, men läst och hört en del. Exempelvis i Alaska, en av de sista vildmarkerna, ett område där hjortdjur och rovdjur samspelar mycket mer naturligt än här, plågas besökare av bl.a. stickflugor.
Det värsta jag har varit med om ifråga om både fästingar och älglusflugor var vid ett besök i Estland -95, och då var både varg, björn och lo vanliga i skogarna där (påstods det i alla fall).
Skogsguru - kan inte se att du har nog på fötterna för att vara “ganska säker”. Att klimatet har med saken att göra verkar ju alla vara överens om.
Irene - Får erkänna att jag inte fixar att bemöta dina argument annat än med att en god del är påståenden hit och dit med tveksam relevans för vad jag försöker få fram.
Om vi tar det lite step by step:
- Håller du med om att människan överhuvudtaget har påverkat vår omvärld (naturen)? :-)
- Håller du med om att vårt skogsbruk sedan 60-talet har gynnat hjortdjuren kopiöst?
Skulle kunna fortsätta stegningen men tror att det märks vart jag vill komma.
Inte är det väl såå långsökt teori att en rovdjursbalans under resans gång inte skulle ha tillåtit dessa “värddjurstoppar” och att det i sin tur skulle ha hämmat ohyran till någon del eller rent av väsentligt?
Nu för tiden är det inte bara älg och rådjur utan även renar som bär på dessa löss. Renarna kan till viss del bli av med lusen via medicinering men det är svårt att sätta in behandling vid rätt tidpunkt. Mer finns att läsa i länken:
Jag är själv inte emot att etablera vargen bättre men ifall det nu stämmer det som står i länken här under så finns risken att vi blir av med älgarna helt då de minskar genom jakt, olyckor, älglusen och vargen.
http://inga.blogg.se/2007/february/alglussjukan-otack-bild.html
Tror att bättre skogsvård och färre avverkningar skulle kunna vara gynnsamt. Dels som Irene sa om att fåglarna minskar, bättre förutsättningar för dom så blir det fler som äter älglusens puppor men även andra smådjur äter pupporna och de minskar också vid skogsavverkningar. Bättre och större skogar gör att älgarna och rådjur får större yta att röra sig på. Älglössen får då inte tag på ngt värddjur och dör. Större skogar och fler älgar är en viktig grund för en ökad vargstam. Är iaf min åsikt:)
Madde - Ang risken att vi blir utan älg:
Om vår acceptans för rovdjursbalans skulle leda till älgens förfall. så är vi verkligen redan illa ute!
Annars håller jag med dig om större skogar o.s.v. som är helt i linje med det som de flesta tycks ha svårt att ta in; nämligen att ju mer vi lär oss undvika att påverka, alltså sluta inbilla oss att vi kan hålla bättre ordning på naturen än naturen själv, desto längre kommer det finnas en värld åt våra avkommor.
Vad jag är ute efter, är att det finns så många faktorer som spelar in, inte minst klimatet och villkoren för älglusflugans predatorer.
Vi människor har styrt och ställt med naturen under så lång tid, att vi inte längre vet hur det naturliga tillståndet ser ut. Toppar och dalar i djurbestånden är väl också naturligt, en statisk “balans” är snarare onaturlig.
Jag kan inte säga med säkerhet att skogsbruket har gynnat hjortdjuren speciellt från 60-talet, däremot har väl jakten blivit mer reglerad sedan efterkrigstiden..
Jag tycker inte att det är fair play att använda älglusflugan och fästingarna som slagträ i rovcdjursdebatten. Fler rovdjur skulle på sikt ge större, smartare och friskare älgar, men sannolikt inte färre älglusflugor.
Jag säger bara vad jag upplever. Här finns massor med älg och hjort. Jag har aldrig besvärats av älgflugor. Visst har jag sett en eller två under åren, men det är allt. Jag har däremot varit väldigt mkt ute i skogarna, alla årstider och tider på dygnet. De som tvivlar får väl besöka skogarna här..
Skogsguru - har du sett någon som tvivlar. Jag sa bara att precis som du själv föreslår så kan klimatet ha inverkan även på ditt område.
Fair play i rovdjursdebatten? :-D
Jag fiskar bara efter sakliga stöd för mina tankar. Är det ojust så är jag tacksam för en förtydling (sprätt mig på näsan).
Mitt påstående att hjortdjuren varit gynnade av modernt skogsbruk
kan ju i och för sig bli en definitionsfråga. Jag menar ju t.ex. inte att det moderna skogsbruket skulle vara särskilt bra i ett längre perspektiv för någon art, inkl människa o älg,här på jorden. Däremot trodde jag det var om inte allmänt känt, så åtminstone känt bland de som har en åsikt i rovdjursfrågan, att det trakthyggesbruk som tog fart i och med de tunga maskinernas inträde på 60-talet, skapade så mycket mat för älgen så att vi fick en eller möjligen flera toppar i älgpopulationen som inte per någon definition kan räknas som naturlig. Om denna kunskap är sämre spridd än jag trodde så är jag åtminstone nu glad åt detta tillfälle att sprida ljus i den delen av ämnet.
Ola:) Får kanske förtydliga mig lite. Började åska innan så det blev ett för fort avslut på det jag skrev.
Vargen i sig är inget stort hot mot älgen så länge älgjakten anpassas efter antalet vargar i ett område.
Visst kan man kanske tycka att vi fortfarande har en stor älgstam men 2005 beslutades en halvering av stammen och nu har vi mellan 300-400 000 älgar i landet på sommaren och varje år skjuts ca 100 000 älgar. En enkel sammanfattning gör att vi då har mindre än 1 älg i snitt per kvadrat km. En vargflocks revir brukar ligga på mellan 600-1000 kvadratkilometer och om det finns tillräckligt med älg tar en flock i genomsnitt 100-120 älgar om året. Eftersom älgen är vargens huvudföda så visar en enkel räkning på att det behövs fler älgar i de områden där vargen finns.
Tyvärr har skogarna minskat vilket gör att det nu finns fler älgar och andra hjortdjur på mindre ytor vilket underlättar spridningen för älglusen då djuren oftare följer samma stigar varje år.
Självklart spelar även klimatet roll. Har märkt här hemma att de år som det är varmt och torrt i början på hösten så blir det färre älglöss och de kommer senare. Däremot om det är varmt men ändå mkt regn då blir det extremt mkt älglöss och de dyker då upp mkt tidigare också. Eftersom vi nu har dessa otäckingar så blir det svårt att bli av med dom speciellt då de verkar hitta nya värddjur att föröka sig på såsom rådjur, renar mm.
Laila:) Om du orkat läsa hela min text ner hit så kan jag bara hålla med dig! Har själv märkt av att parfym eller hårspray drar till sig lössen medan den som inte har ngt av det slipper lindrigare undan. Även kroppstemperaturen spelar in, om 2 personer går tillsammans, den ena fryser men inte den andra så är det den sistnämnda som får flest älglöss på sig.
Skogsguru:) Kan bara säga grattis till dig ifall älglusen ännu inte har etablerat sig hos dig. Passa på att njuta så mkt du kan av det medan det går. För 16 år sedan hade jag själv ingen aning om att de fanns trots ridturer varje dag i skogarna och svampplockning varje vecka under många år. Nu går det inte ens att gå ut i hagen till hästarna utan att få en eller flera på mig.
Oj oj sorry.. Blev visst rätt långt det här;)
Tror nog att vi alla, som stött på älgflugor, tycker att de är Jligt besvärande.
Efter en helg i skogen, där dom fullkomligt älskar MIG, men struntar i min man… känner att för min del får dom gärna dra… dit pepparn växer! (mannen håller med, mest för alla mina svordomar under helgen) : )
Att dom sedan, som för min del väljer att sätta sig i nacken! Av 100 så har 90 satt sig där.Jag inbillar mig att det är för att jag inte kan se dom… Har inte ögon i nacken (än)
Ps.Inte ens en hel flaska djungelolja hjälpte…bara så ni vet! Ds.
Till skogsguru: en vän i Norrköping avbröt sin svamptur förra helgen då det kryllade av älgflugor. Vet inte närmare vilken skog hon vistades i. Badmössa torde vara bra för den smiter ju åt huvudet, undrar bara varför den ska vara röd, hihi I Ludvika-Smedjebackens kommuner i södra Dalarna finns alldeles förfärligt mycket, man hinner knappt ut ur bilen innan dom svärmar omkring. Mig har dom bitit några gånger nu, jag får stora bölder i nacken och huvudet som sitter i flera veckor. Huvaligen va vidrigt. I Finland har dom nu konstaterat att de även sprider sjukdomar och där varnas allmänheten från att vistas i skogen i vissa områden som är värst utsatta. Jag är nog rädd för att den blir allt vanligare så jag hoppas de kan göras mer forskning på området. Ett avskräckningsmedel vore tacksamt att få
OlaH, bara en replik till beträffande trakthyggesbruket..
Det uppstod stora hyggen, men det har också bedrivits omfattande lövbekämpning..
Åtminstone fram till 50-talet var det betydligt vanligare med stora, återkommande skogsbränder. De skapade också festmåltider för älgen, och man skulle kunna säga att trakthyggesbruket ersatte dem.
Fast då fanns det inte lika mycket älg, på grund av den omfattande jakten/tjuvjakten under krigsåren. Efter första väldskriget ansågs älgen utrotningshotad i det här landet.
OK Irene, vi ger oss väl där så länge.
Ser att du är mer påläst än jag ett tag trodde och i flera delar mer påläst än jag. Heder för det och tack för god kamp i intressant debatt. :-)
Sista ordet kniper jag dock med en upprepning: Jag tror inte att mina problem med fästingar i drivor hade varit lika stort om vi hade haft fler vargar. De hyggen på 3-7 års ålder jag har omkring mig lockar nu till älgsamling på ett vis som knappast skulle ha undgått en fritt (från oss) utvecklad vargstam.
Kom precis på Irene att skogsbränder har historiskt aldrig skapat det vi upplever nu med trakthyggesbruket. Den jämförelsen haltar minst lika mycket som den med olika breddgrader (klimat). Jag vet att jag sa att jag skulle ge mig, men nu liksom orkar jag inte låta bli.
Jag sa förut hyggen med 3-7 års ålder. Det var en uppskattning skjuten från höften. Med lite eftertanke inser jag det rör sig om privata marker med relativt små hyggen. Jag har faktiskt “trakter” omkring mig som går i varandra och kan dateras med jämna intervall 20-30 år bakåt i tiden. Alltså på ett område om ca: 1-2 km2 (100-200 ha) har det de senast 30 åren tagits upp flera mindre hyggen vart till vart 3:e år. Alltså konstant god tillgång till föda på ett i sammanhanget mycket litet område. Att skogsbränder tidigare skulle ha åstadkommit ett liknande resultat är en befängd teori.
Slå hål på det nu då Irene! :-)
Har spånat på det här länge, på något sätt har ju livsbetingelserna ändrats för dett lilla obehagliga krypet.
Har helt övergett mina ställen på Hallands ås p.g.a älglusarna.
Tröttnade på att sitta i bilen på vägen hem och försöka dra ut dom ur “bakhuvudet” mellan tummen och pekfingret. Seglivade jävlar det där..
Vad har då hänt dom sista 15åren? Stora vilthägn, vildsvinsexplosionen som jag tror är den största boven, mindre luspredatorer i typ av småpjoddar etc. Något är det ju som får dom att frodas.. Ushh ja tvi vale.
Välkommen till debatten Stefan.
Intressanta erfarenheter där!
MEN, finns det ingen därute som liksom jag vädrar ett samband med frånvaron av rovdjur!!
Är jag dum eller…
... finns det fler med samma tankar men som inte törs uttala sig p.g.a. jägare i bekantskapskretsen?
Eller finns det stora kunskapsluckor? T.ex. anar jag mig till att många utanför Värmland tror att vi har gott om varg här. Den uppfattningen är hur fel som helst. Jag rör mig mycket mer i skogen än vad de flesta gör. Många mil i veckan under säsong och även utanför säsong, å detta under många år. I egenskap av svamphandlare har jag direkt eller indirekt kontakt med tusentals privata svampplockare, MEN Jag känner inte till EN ENDA person som sett en varg. Så snälla, tvivla inte på att det är glest mellan rovdjuren här. Det handlar inte bara om varg. Nej långt ifrån. Det fattas även lodjur, björn, mård, rödräv m.fl. Den senare får en släng av skabben så fort de blir nog många.
Kom igen nu då! Visst finns det svampplockare som vågar stå upp för att vi ska lägga oss lite mindre i hur naturen ska sköta sig!
Föstår din frustration Ola H men nu är det ju så att vi människor för länge sedan satte den balansen ur spel och måste reducera viltstammen själva genom jaktkvoter. Är ingen anhängare av jakt men inser att det behövs. Vad gäller rovdjuren har vi ju en miljöminister som anser att inavlen bland vargarna minskar om man knäpper ett tiotal om året, vet inte vilken skola han gick i men i mitt huvud borde det ha motsatt effekt. Nytt importerat blod är väl vad som behövs,om vi har bestämmt oss för att vargen är en del av vår natur. Tycker den gode Carlgren liknar seriefiguren Dennis och inger ett liknande förteroende.
Stefan - jag säger inte emot dina politiska åsikter. Tvärtom. Mycket bra liknelse med Dennis!
:-)
Visserligen kan det vara svårt att veta vilka långsiktiga strategier som ligger bakom alla svårbegripliga åtgärder, men t.v. måste nog carlgrens förtroende betraktas som bränt.
Sen oroar du mig lit Stefan. Är du också hjärntvättad? Du har föreställningen att jakten behövs i dess nuvarande form tycker jag mig förstå? Är det då inte bättre att vi förespråkar en förändring av jakten? Om vi börjar snarast med att stegvis tillåta naturlig reglering (d.v.s. naturligt ökad rovdjurspopulation) av hela vår fantastiska fauna, skulle det inte vara ett djävlar så mycket bättre alternativ fö allt levande? Inklusive dig och mig och alla andra människor! T.o.m. jägarna skulle få en intressantare vardag.
Kanske lite hjärntvättad då efter kvällens wirre :) men jag är inte naiv.
Håller fullständigt med dig att vi hade haft en intressantare fauna om naturen “får sköta sig själv” men det kommer aldrig att hända. Människorna har väldigt svårt att dela med sig av naturens resurser, det finns för stora ekonomiska och privata intresse i det. Hade det funnits något ekonomiskt intresse av Älgglusflugans hädangång hade den nog varit historia för länge sen.
Paula: fråga din vän vilket område det var! Jag är intresserad.
OlaH: kul med debatt, det jag ville få fram var att det kan finnas mkt hovdjur men ändå lite älgflugor. Jag tror som sagt mer på miljöaspekten.
Det finns givetvis älgflugor här, men de är inte en plåga samt att jag knappt märkt av dem.
Mjaa…
...visst hade ohyran varit borta om det varit ekonomiskt intressant o.s.v.
Tycker ändå att det är en tråkig (wirreinfluerad?) inställning det där med att det “aldrig kommer att hända”!
Visst är det kul guru!
Men det är inte kul, tvärsom är jag chockad över den allmänt loja attityden till frågorna som tas upp här.
Jag inbillade mig att naturmänniskor kontra asfalt/soffa/tv-folket och jägarkramare skulle vara något mer representerade i ett sån’t här forum.
Som jag skrev innan så har jag ingenting emot att etablera vargen men att den skulle begränsa älglusens spridning tvivlar jag starkt på.
Har även sett att det finns inga vetenskapliga belägg för att älglusen är orsaken till att älgar blir pälslösa så tar tillbaka det:)
Det som forskare verkar vara överens om är att älgflugan spridit sig från Ryssland till Finland för att komma till Sverige med älgar som vandrat hit. I Ryssland finns ca 70 000 vargar och ändå sprider sig deras älglöss hit.
I länken nedanför finns intressant läsning bla om älglusen men också andra teorier om varför älgen blir pälslös. När det gäller älglusens chans till att överleva står bla det här:
“En mellaneuropeisk undersökning visar att älgflugan måste hitta sin värd inom fem, högst tio, dygn. Det här är orsaken till att älgflugan är väldigt stationär. Den kan vara en veritabel plåga på ett ställe och saknas ett par kilometer längre bort. När det blir minusgrader dör de älgflugor som inte hittat någon värd.”
Älglusen har även hittats på varg men där vet man inte ifall de kan föröka sig men troligen kommer vidare forskning så småningom visa hur det ligger till.
http://www.jaktojagare.se/se/article_print.php?id=268565
Ola:) När det gäller fästingen så livnär de sig på alla djur från små fåglar till stora älgar och dess spridning beror absolut inte på antalet vargar vi har i landet. Även vargen hjälper fästingen att sprida sig från ett område till ett annat.
Ser tyvärr ut som att du får hitta en annan vinkel till varför vargen behövs i vårt land. Teorin om älglusen och fästingen är väldigt haltande;)
Det vi alla skulle kunna göra är att försöka förstöra älglusens puppor som man tydligen kan hitta mkt av där älgarna brukar ligga ner. Då förhindras iaf de från att kläckas och föröka sig. Hur det ska gå till i praktiken har jag ingen aning om. Ett annat helt omöjligt alternativ är att raka alla djur då älglusen behöver värmen och skyddet som pälsen ger, men som sagt, helt omöjligt att genomföra;)
Vi får helt enkelt acceptera att de kommit för att stanna och hoppas att forskare kan lyckas få fram ett medel som iaf kan skydda oss i skogen.
En liten ättiksinläggning så att säga :)
Det skall jag prova, Hur mycket skall man spä ut den?? Räcker det med en 4%:are ? Tror min själ jag skall testa redan imorgon, återkommer med resultatet. Får väl smyga ut tidigt och hoppas på att man inte stöter på några grannar på vägen hem, fast kanske dom vant sig redan vid min något annorlunda “kroppsodör” man har ju provat det mesta.
Hallands ås nästa…
Har inte märkt en enda älgfluga här längst upp i norra Halland,är i skogen varje dag med min hund,har en hjortstam som rör sig häromkring husen,såg en älg häromdagen(är dock inte så ofta,mest rådjur)som jag var nära att köra på,men ingen älgfluga,kanske dom inte gillar lukten från oss,stryker alltid in hunden med ett fästingspray som inte luktar något vidare.Det tycks ju nu finnas älgflugor på de flesta ställen.Kanske har det regnat för mycket här.Är glad att slippa dom,verkar inget trevliga.
Provade “åttikskuren” idag.
12% ättika i nacke och de flesta ställen jag kom åt att stryka på.
Fem älgflugor landade på mig, ingen var intresserad av att krypa i mitt hårfäste.
Skall testa nästa gång också, det blåser fortfarande här och antar att det inverkar på flygningen.
Men, det verkar lovande.
Ja, ättiksprit är bra mot mycket.. :) Jag spär inte ut den alls, då verkar den förlora effekten snabbare..
Ju mer man svettas, dessto snabbare tappar den effekt, men, har aldrig blitt biten inom 4 timmar.
Aldrig någonsin haft en fästing på mig heller som sagt.. :) De som har känslig hud kan ju få besvär eftersom det kan svida rejäl.. :P
Inlagd på utsidan som mormor brukade säga.. :D
En liten fundering, ni som drabbas vad har ni för frisyr och hårfärg? Och ni som inte drabbas? Själv har jag långt brunt hår och har alltid nått flygfä efter mig i skogen. Senast jag var ute så hade jag nån ettrig jäkel som inte gav upp hur mycket jag än fäktade, den verkade väldigt intressad av mitt hår. Till slut satte jag upp håret i en knut och på med en keps. Då blev det tyst. Kan det vara så enkelt att de går på utseende, dvs hår?
Jag är nästintill flintis, har kanske 4 mm långt hår kvar i nacken, men nog kryper de in där ändå. Klär mig i ljus Fjällräven-jacka, men jag har väl älg-mule, för de dyker alltid på mig, men inte min fru. Kom just in från skogen, känner hur det kryper under T-shirten och bakom öronen ...
I år har jag provat ättika, TeeTree-olja, blandade oljor enligt recept här på forumet, ingnidning med rå vitlök i nacke och hår, så gott som alla mygg-fästing-insektsmedel som säljs, (ljust och mörkt hår…), med och utan keps och kan bara konstatera:
INGENTING hjälper.
Stora bölder i nacken som sysselsätter mig med evigt kliande.
Jag har också intervjuat några skogsarbetare och jägare, men ingen av dom hade några tips.
Så....det är väl bara att ge upp?
Har äntligen hittat något som funkar mot dessa eländesparasiter. Jag har en vit tunn regnponcho med huva , Mygga runt hela hårfästet och speciellt bakom öronen där dom gärna sätter sig, huvan på sen är det bara att knalla ut i skogen. Lusen undviker vitt och har svårt att ta sig fram på glansigt plast och biter inte där du smort in dig med Mygga.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.