Har aldrig tidigare upplevt så mycket kantareller, trattar, och svarta trumpeter i skogarna i sydvästra Skåne, men det blir inte riktigt de mängderna jag längtar efter… Har någon plockat på Hallandsåsen? Kommer att hyra stuga där om några veckor, och hoppas finna mucho! :D
Var som sagt ute igår och hittade en massa trattisar, fyllde svamptorken, och lät den gå över natten. Idag så såg jag att riktigt många av dom är så gott som svarta, och fortfarande fuktiga. Det blev dom inte förra gången när jag bara torkade några. Kan det vara att jag fyllt torken med för många svampar?? Läste någonstans att man skulle slänga dom som blev svarta?
Hur blir era när ni torkar dom?
De som är svarta och mjuka efter en natt på tork, har i regel en påbörjad förruttnelseprocess redan innan de lagts i torken. Bara att sortera ur och slänga.
Det går att känna igen sådana redan när man plockar dem. De är mjukare, ofta lite slemmiga på ytan, ibland rosatonade i köttet.
Jag kör mina i 40 grader och har aldrig varit med om att dom blivit svarta, när dom varit fina och färska innan. Brukar också vara och vrida på ollorna minst ett par gånger under torkningen. Vet inte vad du har för tork. Jag använder Evermat och där rekommenderar man max 250gr färsk svamp per olla och max 10 ollor samtidigt. Tråkigt att förlora hela skörden på det sättet!
Linus Ä-holm, jag har en sn svamptork som din och den funkar inte bra till trattisar, däremot till skivade soppar och champinjoner och riskor. De trattisar jag försökte torka i Netto-torken blev svarta trots att de var jättefina. Tror det tar för lång tid helt enkelt, trattar måste torka snabbt. Ev blir det för varmt. Jag har en OBH Nordica tork också som jag har till trattisar. I den blir de inte svarta.
Man kan även anv en dokumentkorg i metallnät från Ikea + en bordsfläkt.
Kan tänka mig att det blir ännu viktigare att man inte har för mycket svamp i ollorna om man inte kan ställa temperaturen. Ju tätare det blir med svamp desto varmare/fuktigare blir det också i torken eftersom luften/värmen inte kan flöda tillräckligt snabbt igenom ollorna. Det blir ju som att sätta på en mössa på huvudet under vintern
Om huvudet sitter fast på en levande människokropp brukar det klara mössa ganska väl på vintern.
Jag har smakat på mina svartnade torkade trattisar, de är goda men smakar tillagade. Sv trumpetsvamp blev också liksom tillagad i den torken. Väldigt god blev den dock.
Tråkigt att du inte hittade några
trumpetsvampar.Vi var där förra helgen och plockade ca 14 kg. Gick
då bara på en liten del av området. Om du går in på “artportalen” så kan du se var på Balsberget det raporterats fyndigheter.Det lär även finnas trumpeter på Bökesnäset, men där har jag inte varit.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.