0 2052 visningar

22 svar

Är detta stensopp?

Jimmy P

7 sep 2011 kl. 12:57

Hej!

Jag och min flickvän tror oss har hittat några stensoppar, men eftersom det är första svampen vi någonsin plockat i matsyfte utöver kantarell så skulle det vara skönt att få arten bekräftad även ifall den verkar stämma in på beskrivningen.

Hatten på den största soppen är lite porös, jag läste att det kan bero på något parasitangrepp, stämmer det?

Vi plockade dom klockan 18:00 igår kväll och dom har legat i rumstemperatur över natten, är dessa svampar redan dåliga och bör slängas eller kommer de åtminstone hålla till ikväll?

Förvälla eller skära i tunna skivor och torka?

Tack på förhand!
Mvh Jimmy

Kanske stensoppar

0

Bo E

7 sep 2011 kl. 13:19

ja

det ser ut som du bör rensa bort porlagret men borde kunna gå att torka de fräscha delarna

lycka till

torkad stensopp är gott o mycket hållbart om du förvarar den i tättlutande glasburk när den är ordentligt torr

0

Jimmy P

7 sep 2011 kl. 13:55

Tack för svaret Bo,

Ja, nu när du säger det så märker jag också att porlagret är tydligt angripet av något, ska ja och skära bort det mesta av rören för säkerhets skull.

Enligt din rekommendation får det bli torkning :) Jag hittade några trådar om det här på forumet, och jag antar att det bästa sättet för mig utan utrustning är att skiva dom tunt och lägga dom på tidningspapper vid ett element? För att sedan lägga dom i en tät glasburk ifall de inte hunnit bli dåliga.

Blir stensoppen slemmig ifall man försöker förvälla den och frysa den?

0

Jan A, Uppsala

7 sep 2011 kl. 14:03

Jag tycker allt att bästföredatum har gått ut. Plocka yngre, det finns många!

0

Jimmy P

7 sep 2011 kl. 14:49

Jan A, efter att ha läst runt lite på forumet skulle jag nog vara beredd att hålla med dig, speciellt angående den stora svampen.

Jag har testat att skiva de mindre svamparna nu (den stora som bilderna var på var som ni misstänkte ful och maskangripen), och de bitarna jag har behållt ser faktiskt ganska bra ut (sagt av någon som saknar svamperfarenhet).

I en av svamparna kräladre tre stora larver i roten, så jag kasserade allt under huvudet helt och hållet. Det som är kvar har många små maskhål i sig men det kanske är standard i skogssvamp?

Bifogar bild på skivorna :)

Skivad stensopp

0

Irene A

7 sep 2011 kl. 15:07

Visst är det standard med mask i soppar, men inte om man ska kalla det prima kvalitet.

Hatthuden + gamla skumgummiaktiga hattar är det som gör att det löddrar när man lagar till dem.
Själv brukar jag skala av hatthuden på stensoppar, och givetvis tar jag bort rörlagret - redan i skogen för att inte larverna där ska hinna kila upp i hatten, dom är snabba.

Jag skulle aldrig låta soppar ligga orensade över natten. De åldras så fort när de har plockats.

0

Jimmy P

7 sep 2011 kl. 15:35

Jag kanske får överväga att slänga de här stensopparna i så fall, det skulle ju vara tråkigt ifall mitt förstaintryck av dem blev dåligt bara för att jag prompt skulle använda “testsvamparna” istället för att plocka helt färska.

Inför vår nästa plockning, hur kommer det sig att du alltid skär bort rören? (Jag antar att du menar hela rör-delen, dvs ungefär halva delen av svamphuvudet)
Många verkar tycka att det sitter mycket smak i rören. Ifall man skivar soppen tunt för torkning direkt när man kommit hem så borde man väl kunna se ifall rören går att äta eller inte?

Tack för svaren, mycket lärorikt!
MVH

0

Bo E

7 sep 2011 kl. 15:42

ja så länge rören är ljusa och fasta kan man skiva dem med hatten

när de börjar bli mjuka eller slemmiga och grönaktiga så ska de rensas bort

0

Jimmy P

7 sep 2011 kl. 15:51

Går det att se på bilden ifall mina rör borde rensats bort eller inte?

Jag tycker att dom känns ganska fasta och ser rätt ljusa ut, fast dom är väldigt gröna så jag blir osäker.

0

Irene A

7 sep 2011 kl. 15:55

Som Bo skriver, ljusa och fasta rör kan få sitta kvar. Det är mycket smak i dem, nästan bästa delen på svampen, men de brukar ganska snart invaderas av små gula larver. Det kanske är en smaksak, men för min egen del vill jag inte ha dem..

0

Inga-Lill

7 sep 2011 kl. 16:12

Jag kanske är nojig,men jag tar alltid bort rörlagren,o använder inget med maskhål.Jag lät också torka så som du gjort en gång,men allt möglade,nu skär jag i mycket tunna skivor o låter torka en stund i varmluft,inte så ekonomiskt,men använder hårfönen.

0

Nirak

7 sep 2011 kl. 17:05

Helst ska man ju rensa svampen direkt, men det kan gå bra att ha dem i kylskåpet över natt också.
I rumstemperatur lever maskar och mikroorganismer gott och svampen riskerar att fördärvas.

0

Helena

7 sep 2011 kl. 18:17

Jag skulle absolut rensa bort rören när de är så där gröna. Det är bara helt ljusa (nästan vita) rörlager som får stanna kvar på mina stensoppar och bara om de inte ser angripna ut underifrån.

Sen är dina skivor fulla av maskhål också, det syns på bilden där du skivat och lagt på tork.

Det är knappast farligt, men själv vill jag inte äta mask, så jag skulle absolut slänga de där svamparna och plocka nya fina istället.

0

Jimmy P

7 sep 2011 kl. 18:43

Tack för alla svar, det har varit väldigt upplysande!
Vi ska iväg till skogen någon dag snart och plocka nya stensoppar, och då vara lite mer petiga.

0

Lena Strömstad

7 sep 2011 kl. 23:47

Jag är inte så petig jag :-).. Förutom de riktigt stora KJ-åren, som kommer allt för sällan, hittar vi väldigt få stensoppar här.
Jag rensar bort porlagret om det ínte är ljust och fast redan i skogen. Men om en mask har krypit igenom svampen och gjort ett hål så äter vi den ändå. Lite skit rensar magen :-)

0

Malin

8 sep 2011 kl. 08:34

Åh vilket bra inlägg detta är!!! Tack Jimmy att du bifogade en bild med en svamp jag ser överallt! Men inte här i “matsvampar” dock. Tack snälla för alla upplysningar! Men då en annan nybörjarfråga. Jag har aldrig förstått det här med Karl Johan kontra Stensopp. Mina skogar här i Jämtland kryllar av de på bilden kallade Stensopp. Men det är väl inte Karl Johan? Snälla, kan nån reda ut begreppen för mig! Tacksam för svar! /Nybörjaren i Norrland

0

Malin

8 sep 2011 kl. 09:47

Snälla kan nån svara…

0

Kapten Hammock

8 sep 2011 kl. 10:20

Stensopp = Karljohan = Boletus edulis

Rödbrun stensopp = Boletus pinophilus (=“tallkalle”)

Finluden stensopp = Boletus reticulatus

http://svampguiden.com/matsvampar/lista

0

Jan A, Uppsala

8 sep 2011 kl. 10:21

KarlJohan och stensopp är samma. Dessutom finns åtskilliga andra stensoppar, t.ex. finluden stensopp och kopparbrun stensopp som brukar kallas tallkalle! Googla och kolla så fär du veta mer!

0

Irene A

8 sep 2011 kl. 10:21

I de nordliga skogarna finns två arter av stensopp, den som kallas karljohan och en som heter rödbrun stensopp.

Den sistnämnda växer tillsammans med tall och har oftast mörkare rödbruna färger, knölig hattyta, kan blåna en aning i rörlagret och får också en rödbrun ton på rörmynningarna med åldern.

Karljohan har en slätare hatt, nästan alltid med en ljus hattkant. Den kan också växa i tallskog, men mest med andra träd.

Söderöver finns finluden stensopp, som jag tror att det kan vara på Jimmys bilder. Hattytan är mera fibrig på den, och oftast ganska ljus.

0

Jimmy P

9 sep 2011 kl. 13:51

Intressant diskussion på slutet, och roligt att bilderna kunde hjälpa dig lite Malin :)

Vi var iväg idag till samma ställe och kollade runt lite. Jag hittade en till svamp som vi först var bombsäkra på var en stensopp, den hade t.om. den lätta klibbigheten vid beröringen som de ska ha i fuktigt väder.

Men rik av era tips så skärde jag upp den direkt i skogen för att titta inuti den, och såg till min förvåning att köttet inte var rosa vid ytan och vitt inuti, utan snarare en rosa-vit “pudrad” färg rakt igenom. (Se bild 1 och 2).

När vi ändå var i farten passade vi på att plocka med oss (vad vi tror är en) tegelsopp (Bild 3)
Trots det olycksbådande utseéndet (det är någonting med dom sotsvarta prickarna som säger “ät mig inte, jag är farlig”) så läste vi att det är en bra nybörjarsvamp utan några riktiga förväxlingssvampar, men vi ska ta och kolla upp den noggrannare senare.

Hur som helst ligger båda svamparna på torkning igen efter att ha blivit rensade DIREKT vid hemkomst, och jag upprepar frågan: Är den nya svampen en stensopp trots det pudrade köttet? :)

Kanske stensoppar och tegelsopp

0

skogsguru

9 sep 2011 kl. 14:43

Hej!

Jag kan rekommendera Björksopp! Passar väldigt bra att koka soppa på! De ex som jag hittat är sällan maskangripna. De andra sopparna som jag hittat var fulla med larver och små sniglar.

0

Boman

9 sep 2011 kl. 18:48

Jimmy, din sopp är en stensopp. Färgen är som den ska men den är maskäten, tyvärr. Se upp så de inte förstör svampen under torkning.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone