Har idag varit ute i skogen och hittade ett gäng roliga svampar som jag tog med hem för identifiering. Jag är absolut säker på att det är svart/vit hattmurkla.
Hittade ett stort antal på ganska liten plats, där färgen växlade från nästan vit, ljugrå, mörkgrå till helt svart.
Nu till min fråga;
Jag har förstått att svart stenmurkla anses som ätlig, men kanske inte direkt god. Men jag skulle ändå vilja testa, så därför undrar jag nu om det finns några “förhållningsregler”. Någon säger att jag bör låta bli det, eftersom den är släkt med de giftiga murklorna. Behöver den förvällas??
Jag hittar väldigt motsägande fakta…
Kan inte lägga ut bilder nu.
Jag hittar väldigt motsägande fakta…Juste, man vet så lite om murklor, därför de har alldrig blivit undersökta vetenskaplig(ätlighet).Jag skulle aldrig äta den.Det verkar som att en del personer vill testa alla svampar personligen.Inte klok.Om i svampböckerna (de nyare)inte står att svampen är ätlig ska man inte försöka bedöma det själv.Många ämnen som finns i svamparna är i dagens läge okända.
Franco det finns en hel del skadliga ämmnen i bensin ångor, slutar du tanka din bil?, Chips är livsfarligt äter du det eller avstår du för att det är farligt eller att du inte gillar det, att vara i sthlmsluften kan absålut inte vara nyttigt. Det gäller att göra ett avägande, klart nyttigare att bo i en fäbod utan ström i fjällen å inte äta svamp, än att vistas bland giftiga ämmnen och kanske äta en svamp som inte blivit ubdersökt om den är hälsokost
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.