Har en närstående som nyligen börjat torka svamp hemma.
Problemet är att han inte låter de ligga på tork tillräckligt länge utan lägger dem i burkar då de är sega fortfarande och de blir sedan svarta.
Jag har sagt till att han måste låta de torka ordentligare.
Min fråga är vad konsekvenserna av att förtära dessa savmpar är? kan det vara farligt?
Tyvär så lyssnar han inte på vad jag säger.
Jag har alltid fått svarta svampar efter torkning av trattkantareller och ätit dem i alla år. De har förstås varit torra innan jag använt dem.
Hade inte en aning om detta. I år har jag fått så mycket svamp att jag torkat dem på olika sätt.1 i varmluftsugn = ljus 2 i pannrummet=mörkbruna till svarta 3. på bordet i köket= svarta
det har hänt att några blivit silvriga men de har gått ner de också.
Är det farligt eller ska man bara må illa.
Använd näsan: Otjänliga svampar har en karakteristisk rutten doft. All svamp bör torkas snabbt, inom 8-10 tim enl. min erfarenhet. Inte över dagar som man ofta läser. Svamp är verkligen en färskvara. Bättre med ugn på max 50 gr, och öppen lucka än tidningspapper enl. min åsikt.
Kan du förklara lite närmare vad som händer med svampen när den torkas felaktigt. vad är det i svampen som inte är bra. Är det nåt gift och vad händer i människan när man äter den. Magsjuka har jag inte fått någon gång av mat jag lagat hemma. Däremot på restaurang av en dålig kyckling och då blev jag matförgiftad.
Greta Spjuth
Nja jag tror nog att Gretas trattisar har varit torra innan förvaringen. Men det jag tror Greta menar är att när hon torkar dem i ugnen så blir de svarta. Det beror på att det är i mina ögon heeelt värdelöst att torka svamp i ugn. Mitt första svampår så torkade jag KJ i ugnen och resultatet blev små svarta förkrympa och stenhårda små klumpar som inte var så roliga.
Nu för tiden torkar jag svampen på ett långt bord med en bilvärmare som blåser över dem i några dagar….en fantastisk skillnad. De ser fortfarande ut som KJ men är något mörkare såklart och de är spröda, härliga och pulvriserar när man trycker ihop fingrarna….proffstorkade helt enkelt.
Din svarta svampar tror jag är något helt annat än det som tas upp i tråden. De svampar som de ovan talar om är inte helt torra och blir svarta under förvaring. Det antar jag inte är direkt nyttigt om man har otur vid beredningen vid ett senare tillfälle. De borde ha blivit mögel och bakteriehärdar under lagringen. Kanske ännu värre, drabbade av Clostridium botulinum om de förvaras i lufttäta burkar…direkt livsfarligt.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.