Var läste du något sånt? Vilka svampar gällde det? Kan bara tänka mig att riskor var inblandade. De enda svampar man måste förvälla, dvs koka i vatten som hälls av. För inte blandar väl någon stenmurkla i annan svamp(den ska kokas också och torkas, och helst inte ätas alls pga gift)
Förvälla har dubbla betydelser och är helt rätt ett tillagningssätt där man “kokar upp grönsaker eller dyligt i vatten” samma förfarande som vid blanchering. Men när man förväller i sammanhang av bearbetning av svamp så är det helt annorlunda.. Där lägger du den färska svampen i en torr stekpanna eller grund tjockbottnad kastrull och låter svampen bryna på låg värme. Först kommer svampen avge sig vätska men du fortsätter på samma låga temperatur tills all vätska är borta, det börjar knäppa lite och då är det klart. Bara att kyla ner, lägga i plastpåse eller ask och frysa in! Inser att det här inte var ett direkt svar på din fråga men å andra sidan kan ju förvirringen begreppen emellan förklara lite.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.