Jag käkar såna nån gång ibland, senast i helgen. Hittade en med ljusbrun/orange färg som först fick komplettera trattkantarellerna på stormköket och sen fylla ut en blandstuvning på kvällen. Så det blev väl inga stora mängder, tog övre lagret på en medelstor hatt.
Tillagningen var alltså vanlig stekning med andra svampar. Jag tycker inte att dom är så kul på egen hand, vill hellre hitta KalleJohan.
Krasslig har jag inte blivit nån gång iallafall.
Äter dem inte själv,har smakat dem någon gång men blev lite knepig i magen,om jag minns rätt. Anledningen att jag frågar är att jag skriver ett arbete om Strävsoppar,framförallt röd/orangehattade. Det finns en massa rapporter runt om i världen,Norge bl.a, som berättar om diverse förgiftningsfall(lättare till mycket allvarliga)som sätts i samband med just dessa.Kan finnas anledning att tro att det(kanske) kan finnas fall även i Sverige.Att man kan få problem med magen av dåligt tillagade är idag allmänt vedertaget men vore intressant att veta mer om detta!!.Så alla svar är bra svar!!
Vi blir inte dåliga av sträsvopp. Steker den med annan svamp. Jag steker alltid svamp väldigt länge. Gillar knaperstekt. Tycker inte att det är något speciellt med strävsoppar och plockar bara dom extra fina, för att fylla ut. Vi hade det som förrätt vid en Halloween då vi bara åt svart och orange mat, då blev det en större mängd än när man bara fyller ut med den.
Varken jag eller någon annan i familjen har blivit dåliga av dom. Men vi blir sällan dåliga av någon mat… vi blir aldrig magsjuka..peppar, peppar :-)
Tegelsopp är favoritsvampen i det här huset. Den finns nästan alltid med efter svampplockningsturerna. Vi har alltid mått bra efteråt, men så tillagar jag också svampen länge. Kokar ur vätskan först och steker sedan och tillsätter grädde eller liknande, låter puttra. Totalt brukar det nog bli minst 20 minuters tillagning.
Sänkt medvetandegrad, är det typ paltkoma du menar?
Vi äter strävsoppar, tegelsoppar, aspsopp, fläcksopp, ja typ rubbet. Vi torkar dem numera innan tillagning eftersom alla soppar blir godare när de torkats. På höst/vintern äter vi väl en rejäl dos såna kanske en ggr/vecka. Det beror ju på tillgång aktuell höst, i år har vi inte hittat så många.
Vi har inte blivit dåliga i magen. Våra medvetandegrader fluktuerar över dygnet.
Paltkoma har jag för mig är ett ganska allvarligt syndrom som bara kan hävas av ganska stora mängder Skogsstjärna…Med medvetandegrad menar jag egentligen märkbar förädring i allmäntillståndet…Håller med om att ordvalet var dåligt men har en del i huvudet just nu och med 2 sjuka barn hemma kan det bli lite konstiga uttryck!!
Skogsstjärna äter vi mycket sällan, vilket sannolikt är roten till våra problem m paltkoma.
Men skämt åsido, så har vi inte märkt några förändringar av vårt mentala el kroppsliga allmäntillstånd efter att ha ätit strävsoppar, vilket vi har gjort regelbundet sedan 2005, innan dess bara sporadiskt.
Givetvis tillagade efter torkningen, oftast i gryträtter med rätt lång tillagningstid.
Min mamma och hennes man äter också gärna strävsoppar när tillfälle ges. Mannen är mycket överkänslig mot trattkantareller men har ej reagerat på annan svamp.
Förr på 60-70 och 80talet åt vi massor av strävsoppar, farsan var ihop med en finländska på 80talet och det plockades mycket svamp och det blev mycket blandsvamps soppor, stuvningar och grytor. Själv har jag så sent som förra säsongen plockat massor av apelsinsopp och åt så klart upp alla i olika rätter och jag har fortfarande en hel del torkat och det har tullats på dem i vinter men jag/vi har inte märkt något. MEN de är alltid väl tillagade som den mesta av svampen som vi äter är.
Äter ofta olika strävsoppar. Favorit är de med röd hatt (aspsopp, tegelröd björksopp). Har även ätit lärksopp och eksopp och björksoppar i år. Steker dem länge, till all vätska är borta. Kan ta upp till 45 minuter. Aldrig märkt något. Däremot är jag noga med att ta bort porlagret även om det ser fint ut, men det är ofta mycket larver el. ägg i porlagret. Är hatten maskäten tar jag den inte.
Kanske är det en släng av matförgiftning ni fått, genom att svamparna fort blir dåliga när de är maskätna eller angripna.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.