då kan det kanske vara så att den växer på granrötter eller…???
ett smakprov skulle ju avslöja om det möjligen är någon bitterskivling eller bitter slöjskivling - men de senare brukar växa på lövved såvitt jag förstått…(???)
vänta in fler svar o kommentarer jag kan inte komma på nåt bra förslag just nu…
Jag är ganska säker på att svampen växer på döda eller skadade rötter (efter jordvärmegrävningen), och att den är en Hypholoma av något slag (slöjskivling).
Frågan är hur den smakar? Är det Hypholoma capnoides, rökslöjskivling, ska den smaka milt, liknande gröna ärter.
rökslöjskivling är en god matsvamp
här kan du se o läsa om den
http://svampguiden.com/art/visa/Hypholoma_capnoides
men du bör studera den noga och kolla upp alla tänkbara förväxlingssvampar
de ser lite kraftiga ut för att vara den tycker jag men det är ju alltid svårt att bedöma storlek efter bilder
men om den har karaktäristisk arom och smak så är du på god väg att lära dig den hoppas jag
och tänk på att de närmaste oätliga släktingarna är mer orange - gulröda och smakar mycket bittert vid ett litet tuggprov samt växer på lövved
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.