...får jag det här till.
Den växte tillsammans med björk och
schersmin.
Mjölkvit saft med mkt. skarp smak.
Den står inte upptagen som matsvamp i databasen här på guiden.
Är det bara den vanliga skäggriskan som är ätbar?
Tack på förhand!
Blek skäggriska ? Lactarius pubescens ?
:)
Fast, vist låter finsk risksallad lockande, tycker jag.
Det skulle vara intressant att smaka en gång i alla fall.
Jag får nog vänta länge innan jag vågar mig på att göra någon själv för riskor har jag inte gett mig på än.
Bara några små försök till artbestämning.
alltså mer sedvänja än matvärde (?)
Inte då! Skäggriskan har ett bra matvärde och medan man i Sverige under nödåren åt barkbröd levde finnarna gott på svamp. Innehåller proteiner, lite kolhydrater, mineraler och en och annan vitamin. Smakar gott och hjälper till att göra potatisen smakligare under långa vintrar. Svampsallad med hackade riskor, lök och creme fraische/smetana går inte av för hackor. Testa får du se!
Ja, helt klart skäggriska. Det är en bra svamp att ta till när det inte tokkryllar av andra läckerheter i skogen. Gör avkok och sedan gör du antingen s.k finsk risksallad eller så kör du ner dom i nån svampblandning. Jättegott båda delarna. Om inte annat är de i en svampblandning bra utfyllnad svampfattiga höstar. Jag brukar skära dom i ganska små bitar för de har lite mer tuggmotstånd än många andra svampar. Klart du ska börja plocka skäggriska. Lycka till!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.